neděle 26. února 2023

Nové dokumenty o přírodě z prvních dvou měsíců roku 2023

Přináším první letošní část svých dokumentárních novinek, shrnující nějaké ty informace o všech přírodopisných pořadech z anglojazyčného světa, jež vyšly od začátku ledna do dnešního dne, a o kterých tedy sám vím. Poslední článek tohoto typu jsem napsal před více než dvěma měsíci, vlastně čtyři dny před Vánoci, a zmiňoval jsem v něm dokumenty jako Wildcat, A Year on Planet Earth či Dogs In The Wild: Meet The Family. Od té doby ale zase vyšly nové tituly, a já se vsadím, že je stejně jako já už ani nestíháte sledovat. K tomu ještě vyšel výtečný dokument Chrise Packhama, tentokráte se nezabývající zvířaty a světem přírody, ale lidskou myslí - Inside Our Autistic Minds. Podívejme se nyní na vše, o čem já osobně vím... Připomínám, že pokud mi něco uniklo, mohli byste mě na to upozornit - už několikrát se mi stalo, že jsem nějaký dokument přehlédl, a to je přece škoda! Vždyť tyto články píši pro vás!

Secrets of the Jurassic Dinosaurs

Začneme paleontologickým dokumentem. Nový dvoudílný cyklsu Secrets of the Jurassic Dinosaurs (Tajemství jurských dinosaurů) má premiéru v současné době, na konci února 2023, na britské televizní stanici BBC Two. Cílem tohoto dokumentu je informovat diváky o jurských dinosaurech amerického západu, a zodpovědět na otázku, proč je konkrétně ve státě Wyoming tak obrovský dinosauří "hrob". Dokumentem provází jím Liz Bonnin (Drowning in Plastic, Blue Planet Live, Operation Tiger). První epizoda Secrets of the Jurassic Dinosaurs byla uvedena minulou neděli ve 20:00 (UTC), a druhý díl bude odvysílán na stejné stanici dnes večer; premiéru měl nicméně už v pátek v 19:00 (UTC). Hlavními dinosauřími hvězdami tohoto investigativního dokumentu jsou Diplodocus a Allosaurus, dva velcí jurští veleještěři divákům dokumentárních pořadů o prehistorických zvířatech jistě velmi dobře známí. Ačkoliv po většinu času vystupují v pořadu jen jejich zkamenělé pozůstatky, sem tam se objeví i počítačová rekonstrukce těchto zvířat. Dalším počítačově animovaným dinosaurem v první epizodě dokumentu je Stegosaurus. Dále měli diváci v první epizodě možnost dozvědět se něco o pohybu bičovitého ocasu diplodoka nebo jak vlastně tato zvířata uhynula vlivem záplav. Z odborníků na západoamerické dinosaury vystupují v pořadu Phil Manning, Nathan Myhrvold a Cary Woodruff. Producenty Secrets of the Jurassic Dinosaurs jsou Paul King (A History of Celtic Britain, Horizon: What's the Problem with Nudity?), Ross Kirby (Climate Change: The Facts, Space's Deepest Secrets) a Helen Thomas (Extinction: The Facts, Dinosaurs - The Final Day with David Attenborough). Hlavním kameramanem cyklu byl Jon Sayers (Black and British: A Forgotten History), zvuk nahrával Ian Maclagan (Drain the Oceans). Hudbu pro dokument složil Christian Claremont (Apocalypse la 1ère Guerre mondiale). Secrets of the Jurassic Dinosaurs je britsko-kanadským dokumentem, koprodukovaným BBC a IdeaCom International ve společnosti se Science Channel, CBC a Radio-Canada. 


Winterwatch 2023

Letošní, v pořadí již 11. série Winterwatch byla podle mě tou úplně nejlepší. Vysílala se živě na BBC Two po dobu dvou týdnů ve druhé polovině ledna, od úterý do pátku ve 20:00 (UTC) - konkrétně od 17. ledna do 27. ledna. Chris Packham a Michaela Strachan se opět vrátili na Wild Ken Hill v Norfolku, zatímco Iolo Williams a Gillian Burke se přesunuli do Edinburghu; Gillian v prvních čtyřech epizodách živě nevystupovala z rodinných důvodů, ale vrátila se do pořadu pro pátý až osmý díl. Zvířaty, kterým se tentokrát Winterwatch věnoval, byli například bobři na Wild Ken Hill; tuleni kuželozobí jak na pobřeží Norfolku, tak ve Skotsku; divocí jezevci na okraji Edinburghské zoo; stonožky a další bezobratlí v makrostudiu na Wild Ken Hill; a všemožní ptáci. Iolo Williams nám ve druhé epizodě vysvětlil, jak fungují mozky některých ptáků, a Michaela Strachan vyzkoušela Chrise Packhama, zda je schopen z hlavy vyjmenovat všechny britské pěnkavovité. Lidští hosté v letošní sérii byli také skvělí; fotograf Paul Williams, umělec Paul Harfleet, zpěvák David Gray, lékař a prezident RSPB Amir Khan, hostující moderátorka Megan McCubbin, samooznačená nature nerd Lucy Lapwing, a v neposlední řadě i veteránský dokumentarista David Attenborough, se kterým v sedmé epizodě Chris Packham udělal rozhovor ohledně nadcházejícího dokumentu Wild Isles, zabývajícího se britskou přírodou. David mj. v letošním Winterwatch odhalil, z jakého důvodu nikdy nenatáčel pořady o britské přírodě (nebylo mu to dovoleno!). Po skončení Winterwatch 2023 přišla bohužel smutná zpráva - sesterský Autumnwatch, neodmyslitelně patřící k podzimu, byl zrušen. Také bylo oznámeno, že příští série Winterwatch v lednu 2024 nebude mít osm, ale jen čtyři díly.


Wildheart

18. ledna 2023 měl na americkém kanále PBS premiéru 5. díl 41. série cyklu Nature - hodinový snímek Wildheart (Divoké srdce) pojednávající o skotské přírodě. Jeho hlavní hvězdou byla 500 let stará borovice, která zažila změny ve skotské "divočině" i nepříliš pohádkovou historii často přehlíženého národa. Snímek je takovou biografií této borovice, ale nezaměřuje se samozřejmě jen na ni. Živočichy v dokumentu vystupujícími jsou například tetřevi, se kterými se na území Spojeného království nesetkáte nikde jinde, než na Skotské vysočině; dále si v dokumentu zahrál také skorec, jeden z pouhých čtyř britských ptáků, jež zpívají i v zimě, a zároveň jediný akvatický pěvec na světě; veverky obecné, kterým se, jak je ostatně milovníkům přírody dobře známo, v Británii tolik nedaří kvůli introdukovaným veverkám šedým ze Severní Ameriky; a nechyběl ani kozlíček dazule, největší brouk vyskytující se na území Skotska. Vypravěčem Wildheart je v originále skotský herec Thoren Ferguson (The Midwich Cuckoos). Scénáristou a režisérem dokumentu je Nigel Pope (The Secret Life of Elephants). Nádherné záběry zvířat, rostlin a krajiny ve snímku jsou dílem několika kameramanů, mezi nimi Ferguse Gilla (Wild Britain), Lindsay McCrae (Dynasties: Emperor, Primates) či Justina Purefoye (Amazing Animal Friends). Hudbu pro film složil Fraser Purdie (Attenborough's Life That Glows). Máte-li rádi skotskou přírodu - třeba i díky sledování výše uvedeného Winterwatch či jeho sesterských pořadů - pak je tento dokument přímo pro vás!


Soul of the Ocean

Soul of the Ocean (Duše oceánu) je 6. epizodou 41. série Nature americké stanice PBS, odvysílaným premiérově 25. ledna tohoto roku. Je to film zabývající se oceány, jejich zvířecími obyvateli, a snaží se diváky přesvědčit, že je opravdu nutné těch 70 % naší planety chránit. Všechny záběry ve snímku jsou dílem Howarda Halla (Wild Window: Whales, Secrets of the Sea), výtečného podmořského kameramana, který si v rámci natáčení Soul of the Ocean zaplaval s keporkaky, filipínskými dugongy, medúzami a mnoha dalšími mořskými živočichy. Jedním ze "zlatých hřebů" snímku jsou námluvy sépií uprostřed noci. Část filmu se věnuje také korálovým útesům, a nečekaným vzájemným vztahům jeho obyvatel, kupříkladu poutu ježovky a kraba. Producentkou Soul of the Ocean je Michelle Hall (Deep Sea, Left Behind), a hudbu pro film složil Alan Williams (Serengeti: A Journey to the Heart of Africa). Dokument v originále vypráví herečka Noma Dumezweni (Mary Poppins Returns). Pro úplnost ještě uvedu, že Soul of the Ocean měl premiéru už minulý duben na International Ocean Film Festival v americkém San Fransiscu. Teprve letos v lednu byl však uveden v televizi, a to právě na PBS. Snímek vyrobily Terra Mater Studios.


Serengeti: Series 3

Dramatický dokumentární cyklus BBC s názvem Serengeti, který započal v roce 2019, a jenž druhou řadou pokračoval v roce 2021, se konečně letos dočkal třetí série. První díl Serengeti III byl uveden 15. ledna 2023 v 16:35 (UTC) na stanici BBC One. Stejně jako předchozí dvě řady, i třetí série Serengeti sestává z šesti epizod. Poslední z nich má shodou okolností premiéru na BBC One dnes - 26. února - opět v 16:35 (UTC). Čeho se tentokrát diváci dočkali, případně na co se mohou těšit fanoušci pořadu i z jiných částí světa, než z Británie? Hlavními hrdiny Serengeti III jsou paviání samec Bakari, lvice Kali, hyení samice Zalika, mladý gepard Duma a mangustí samec Utani. První epizoda nové série nás s nimi samozřejmě blízce seznámila; diváci se dozvěděli, jak je to vlastně s Bakariho tlupou; že Kali má nová lvíčata; Duma se ukázal být stále součástí své rodiny (neopustil ještě matku a sourozence); Zalika si hned v prvním dílu zalovila plameňáky shromažďující se na jezeře; a Utani měl to neštěstí, že se spolu s jedním ze svých potomků setkal s Dumovou gepardí rodinkou - a nastal boj o život. V dalších dílech se pravidelně objevovali i levhartice Mzuri, žirafí mládě Twiga nebo krokodýl Magamba - i jejich osudy jistě diváky udržovali na kraji gaučů či křesel. Názvy epizod letošní řady Serengeti jsou následující: Refuge (Útočiště), Inferno (Peklo), Kinship (Příbuzenství), Dominion (Nadvláda), Pressure (Tlak) a Restoration (Obnovení). Producentkou Serengeti: Series 3 je Gabriella Russell, jež produkovala také série předchozí. Vypravěčkou dokumentu je herečka Adjoa Andoh (Fractured, Doctor Who, Bridgerton). Režisérem Serengeti je legendární tvůrce přírodovědných dokumentů John Downer. Pro BBC seriál natáčí jeho společnost John Downer Productions Ltd.


Path of the Panther

Celovečerní americký dokumentární film Path of the Panther (Panterova cesta) byl uveden ve vybraných kinech ve státě Florida 24. února tohoto roku. Jedná se o dokument zabývající se pumami na Floridě, tedy poddruhem Panthera cougar cougar, který je kriticky ohrožený, a zároveň je státním zvířetem Floridy. Lov a přeměna její domoviny dovedly tuto kočku na pokraj vyhynutí. Path of the Panther má za cíl informovat diváky o ochranářských projektech, jež se snaží o navrácení této šelmy do divočiny. Tvůrci filmu jsou kameraman přírodovědných snímků Carlton Ward Jr. (The Forgotten Coast, Florida Wildlife Corridor Expedition) a producent Eric Bendick (The Last Green Thread). Společně se v pátek účastnili premiéry filmu v Tampa Theatre ve svém rodném floridském městě, a znovu se objeví na pódiu i po dnešním promítání, aby odpovídali na otázky návštěvníků kina ohledně natáčení dokumentu. Floridských pum dnes žije asi 200, přitom v roce 1973 zbývalo jen méně než 30 dospělců. Podařilo se tedy tuto šelmu zachránit? Odpověď na tuto otázku by byla možná příliš brzká, tento film však ukazuje, že když to státy chtějí, mohou druhy dovedené na pokraj vyhynutí zachránit. Devětaosmdesátiminutový film vyrobily společnosti Grizzly Creek Films, Wildpath a Common Pictures. Distribuuje jej National Geographic. K filmu byla loni vydána také doplňková kniha napsaná Carltonem Wardem Jr. s předmluvou Carla Hiaasena. 


Dinosaur with Stephen Fry

Tento článek začal paleodokumentární novinkou, a také jednou skončí. Čtyřdílný cyklus britské televizní stanice Channel 5 s názvem Dinosaur with Stephen Fry, na který jsme se těšili od minulého léta, byl letos v únoru konečně vydán. Oblíbený herec a komik, proslavený svými rolemi například ve filmech V for Vendetta nebo Love & Friendship, vždy miloval dinosaury, a tento seriál mu umožnil takříkajíc cestovat zpět v čase, aby s nimi seznámil televizní diváky. První díl, Dawn of the Dinosaurs (Úsvit dinosaurů), měl premiéru v neděli 12. února, a druhý díl, When Dinosaurs Ruled The Earth (Když dinosauři vládli Zemi), byl zase odvysílán v neděli 19. února. Dnes Channel 5 uvede třetí epizodu, Kller Dinosaurs (Zabijáčtí dinosauři), a 5. března vyjde díl poslední, zabývající se vyhynutím dinosaurů. Kromě Stephena Frye vystupuje v dokumentu třeba i mladý paleontolog Dean Lomax (Dinosaur Britain). Režisérem dokumentu je David Lee, a jeho producenty jsou například Mark Wood nebo Chris Brogden (Robot Wars). Na výrobě cyklu spolupracovala s Channel 5 Broadcasting i německá společnost GEO Television. Dinosaur with Stephen Fry se setkal se spíše smíšenými názory paleonadšenců, jež počítačovou animaci dinosaurů v dokumentu nepovažují za nejlepší. Pokud se o druhohorní veleještěry dlouhodobě zajímáte, nedozvíte se asi v pořadu nic nového, ale možná přece jen stojí za to se na něj podívat. Nelze však pochybovat o tom, že Stephenův hlas je na poslech velmi příjemný, a sám Stephen je výtečným a velmi nadšeným průvodcem! Trailer ke zhlédnutí zde.


Příští měsíc bude pro dokumentární pořady o přírodě také velký - vypadá to totiž, že nový pětidílný cyklus Davida Attenborougha, Wild Isles, vyjde právě v březnu! BBC k němu před několika dny vydala oficiální upoutávku. V příštích měsících by měla streamovací služba MagellanTV uvést nový snímek Nigela Marvena, Wild El Salvador - In The Shadow of the Volcanoes, ke kterému již také vyšel trailer. Stále také čekám na novinky ohledně seriálu Giants Dana O'Neilla, který má být uveden na CuriosityStream. Také bylo v posledních dnech oznámeno, že BBC připravuje dokumentární seriály Wild Scandinavia, Mammals a Big Little Journeys. Před čtyřmi dny bylo oznámeno, že Whale with Steve Backshall bude uveden letos na podzim - na tuto novou velrybí trilogii si tedy ještě nějakou dobu počkáme. Sleduji také dění ohledně britsko-slovenského filmu Wild Slovakia with Nigel Marven, a pořád to vypadá, že vyjde v prosinci 2023. V neposlední řadě bych vás chtěl odkázat na nový trailer k paleodokumentu Forgotten Bloodlines: Agate, také vyprávěnému Nigelem Marvenem. 

Dalších dokumentárních novinek se dočkáte na konci března!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější