úterý 20. prosince 2022

Nové přírodopisné filmy a seriály z prosince 2022

V posledních několika dnech jsem sliboval další část mého měsíčníku o nejnovějších přírodopisných dokumentech, a konečně je tu! V předchozím příspěvku do této série, publikovaném 17. listopadu, jsem psal o dokumentech jako Our Universe či Patrick Aryee's Wild World. Již v jeho závěru jsem však nastínil, čeho se dočkáme v prosinci - a že je toho zase nemálo! Tento článek tedy berte jako mé doporučení, na co se dívat v době okolo Vánoc (ale pozor, ne abyste před monitory svých počítačů zlenivěli!). Jako vždy chci podotknout, že mi některé dokumenty mohou uniknout, neboť je jich opravdu hodně. Pokud se o přírodopisný dokumentární žánr zajímáte, a víte o nějaké novince, kterou jsem v tomto článku zapomněl uvést, dejte mi vědět! Dále to již nebudu protahovat... Podívejme se na ty nové dokumenty!

Wildcat

Dlouho očekávaný celovečerní dokumentární film s názvem Wildcat (Divoká kočka) bude zítra, 21. prosince, uveden do vybraných kin ve Spojených státech amerických, v pátek 23. prosince pak vyjde i ve vybraných kinech ve Velké Británii a Irsku, a 30. prosince bude v jiných zemích uveden na streamovací a rentální službě Amazon Prime Video. Pro začátek je dobré zmínit, že Wildcat je filmem, o kterém možná příští rok uslyšíme na Academy Awards, tedy na Oscarech. Je to velmi emoční, 105 minut dlouhý snímek o vztahu mladého vojenského veterána z Británie a osiřelého mláděte ocelota. Harry Turner se z války v Afghánistánu vrátil zcela proměněn - trpí posttraumatickým stresovým syndromem (PTSD) a depresí. Rozhodl se vydat do peruviánské Amazonie s jediným cílem, a to ukončit svůj život. Vše se ale změnilo, když právě v této rychle mizící divočině potkal americkou ochránkyni přírody Samanthu Zwicker, která ho seznámila s osiřelými mláděty ocelota a dalšími zvířaty, která potřebují pomoc. Harry tak našel nový smysl života. Ve filmu Wildcat budou diváci transportováni do oblasti řeky Las Piedras, jednoho z přítoků Madre de Dios, a doslova se ponoří do tamní džungle. Oficiální trailer, vydaný na začátku listopadu, slibuje spoustu intimních záběrů natočených menšími kamerami, mnohdy operovanými pouze Harrym nebo Samanthou. Uvidíme, jak Harry učí osiřelého ocelota Keanu lovit živou kořist, jak ho seznamuje s různými nebezpečími lesa, včetně různých druhů hadů, a jak vztah s ocelotem traumatizovanému vojákovi postupně zlepší život. Cílem Harryho výchovy je samozřejmě Keanovo osamostatnění, a jeho reintrodukce do přírody. Z dalších zvířat uvidíme ve filmu psohlavce, křovináře nebo kajmany. Wildcat není klasickým přírodovědným dokumentem - neobsahuje umělé umělecké záběry, je to film s "hrubou" narativou. A právě to jej činí tolik speciálním. Ve Spojených státech amerických je přístupný pouze divákům starším 18 let kvůli několika užitím "vulgárních" výrazů ve filmu (jen pro upřesnění; filmy, ve kterých slovo "fuck" zazní více než jednou, jsou v USA poněkud kuriózně považovány za filmy pouze pro dospělé). Režiséry Wildcat jsou Trevor Frost a Melissa Lesh, kteří spolu v roce 2017 natočili krátkometrážní film Person of the Forest. Z celé řady producentů snímku můžeme jmenovat třeba Joshuu Altmana (Minding the Gap), Mallory Bracken (Coming Clean), Grega Bousteada (Human Nature) či Alysu Nahmias (Unfinished Spaces). Hudbu pro dokument složil Patrick Jonsson (Virunga). Wildcat byl vyroben společnostmi Emerging Earth Films, Unbound Films, Harmonium Pictures, Ajna Films a 30WEST. V českých kinech bohužel tento dokumentární film uveden nebude.


Predators

V neděli 11. prosince byla na televizní stanici Sky Nature a streamovací službě NOW premiérově uvedena první epizoda nového pětidílného cyklu Predators (Predátoři), který se zabývá vybranými druhy savčích karnivorů z různých částí světa. Vypráví jej slavný britský herec Tom Hardy (Venom, The Dark Knight Rises, Peaky Blinders). První epizoda Predators se zaměřuje na život gepardů v Tanzanii, druhý díl se věnuje ledním medvědům na březích Hudsonova zálivu v Kanadě, třetí epizoda - jež bude uvedena v neděli 25. prosince - se zase bude věnovat lvům v Botswaně, a čtvrtý a pátý díl se zaměří na pumy v Chile a psy hyenové v Zimbabwe. Nový díl vychází na Sky Nature a na NOW každou neděli v 19:00 (GMT). Cílem tohoto seriálu není jen zprostředkovat divákům loveckou akci a nějaké to dobře prostříhané zvířecí drama, ale poukázat i na problémy, se kterými se tito všem dobře známí zástupci čeledí kočkovitých, psovitých a medvědovitých potýkají kvůli změně klimatu a životního prostředí. Zajímavé je, že když byl tento dokument na začátku roku oznámen v tisku, hovořilo se o něm jako o šestidílném cyklu, a to hned na několika webech věnujícím se novinkám ve filmovém průmyslu. Otázkou je, proč má nakonec Predators dílů jen pět. Seriál byl vyroben společností True To Nature, jež stojí také za dokumenty Planet of Volcanoes, Undiscovered Worlds with Steve Backshall či za připravovaným Whale with Steve Backshall. Trailer k Predators můžete zhlédnout po kliknutí sem.


Lions, Bones & Bullets

Ve čtvrtek 15. prosince byl v Hermanus Auditorium v Jihoafrické republice premiérově uveden celovečerní dokumentární film Lions, Bones & Bullets (Lvi, kosti a kulky), zaměřený na kontroverzní komerční chov lvů v JAR. Britský ochránce přírody a spisovatel Richard Peirce, autor knih Pangolins - Scales of Injustice a Sharks in British Seas, se v tomto filmu vydává zjistit, jak komerční chovatelé lvů v Jihoafrické republice těží z exportu kostí těchto zvířat do jihovýchodní Asie. Přitom odhaluje, jak jsou kosti lvů protizákonně pašovány jako potravinové produkty, a že s sebou vlečou zoonotické nemoci, které mohou v budoucnu způsobit další velkou pandemii, podobnou té, která před dvěma a půl roky nadobro změnila naše životy. Tento podvod na černém trhu s částmi zvířecích těl vynáší ročně na 100 milionů dolarů. Lions, Bones & Bullets je tedy filmem, na který bychom se měli podívat, už jen proto, abychom porozuměli tomu, jaké špinavosti se dennodenně dějí. V dokumentu vystupuje také jihoafrický politik z etnika Zulů, Mangosuthu Buthelezi, a vypráví jej herec Peter Egan (iAnimal: Through the Eyes of a Pig). Snímek vyrobila nová britská společnost Jagged Peak Films; je to její první film. Spolu s Peircem jej produkovali Anton Leach (Aegean Marine Life Sanctuary), též režisér a kameraman tohoto snímku, a Jasmine Duthie (Three Bulgarian Lions), která k němu zároveň napsala scénář. Hudbu pro film složili Miguel Loureiro a Robert Schroeder (Ele Tele). Zatím se neví, kdy bude tento dokument uveden v jiných zemích; může vyjít na některé ze streamovacích služeb nebo snad i v kinech, to uvidíme. Budu vás o něm nadále informovat. Trailer ke zhlédnutí zde


Dogs In The Wild: Meet The Family

Nová dokumentární trilogie televize BBC s názvem Dogs In The Wild: Meet The Family (Psovití v divočině: Seznámení s čeledí) bude mít premiéru příští středu, 28. prosince ve 20:00 (GMT) na stanici BBC One. Vypráví ji druhý nejznámější průvodce britskými dokumenty o přírodě, environmentalista, aktivista, ochránce přírody a starý punk rocker Chris Packham (The Really Wild Show, Springwatch, Waterhole: Africa's Animal Oasis), řadící se k "národním" pokladům Británie. Při poslechu Chrisova sympatického hlasu se seznámíme s různými známými i méně známými zástupci čeledi psovitých, například s liškou horskou žijící na Tibetské a Ladašské náhorní plošině, s liškou šedohnědou z Velkých plání Severní Ameriky, liškou šedou ze Severní a Střední Ameriky, dhoulem sibiřským, psem hyenovým, s fenkem ze Saharské pouště či s australským dingem. Právě sekvence s dingy v první epizodě má být skutečně spektakulární; uvidíme, jak žijí na překrásném ostrově K'gari (Fraser), kde se natáčel speciál Putování s dinosaury: Obří dráp (A Walking with Dinosaurs Special: The Giant Claw) s Nigelem Marvenem. Natočit fenka prý nebylo pro tvůrce této nové dokumentární trilogie příliš lehké; první záběr tohoto drobného psovitého získali až dva týdny po začátku natáčení na Sahaře. V dokumentu bude ukázáno, jak negativní dopad má turismus na tyto pouštní šelmy. Protože na tom někteří psovití nejsou počtově vůbec dobře, bude se Dogs In The Wild: Meet The Family zabývat i jejich ochranou. Producentem této série je Rowan Crawford (The Zoo), jednotlivé epizody pak produkovali Gavin Maxwell (Our Planet, Secrets of Our Living Planet), Nia Roberts (Tribes, Predators & Me) a Tessa Worgan (Attenborough's Life That Glows). Výkonným producentem dokumentu je Jo Shinner (Nature's Miracle Orphans). Druhý díl bude odvysílán 4. ledna, třetí pak 11. ledna. Dogs In The Wild: Meet The Family bude bezpochyby skvělý dokument!


Snow Dogs: Into The Wild

Tím ale letošní oslava psovitých na BBC v době okolo Vánoc nekončí! Minulou neděli, 18. prosince, měl totiž na BBC Two ve 21:00 (GMT) premiéru hodinový speciál Snow Dogs: Into The Wild (Psi na sněhu: Do divočiny). Provázel jím oblíbený skotský kameraman a moderátor přírodovědných dokumentů Gordon Buchanan (The Bear Family and Me, Expedition Borneo, Maneater Manhunt). V tomto dokumentu se vydal na výpravu do kanadské divočiny ve stopách starých lovců zlata, veden smečkou krásných psů husky. Během osmidenní výpravy se pokusil splnit si svůj sen stát se vůdcem této smečky, a vůbec to nebylo jednoduché. Máte-li rádi dobrodružné dokumenty o přírodě, ve kterých jejich průvodci kempují v zasněžené divočině, a preferujete-li dokonce jejich sledování v tuto část roku, pak je Snow Dogs: Into The Wild dokumentem pro vás! Režisérem tohoto filmu je Jack Warrender (The Forest). Jeho výkonnými producenty jsou Wendy Rattray a Ted Oakes.


A Year on Planet Earth

Ve čtvrtek 22. prosince bude mít na televizním kanálu ITVX ve Spojeném království premiéru první epizoda velkolepého šestidílného cyklu A Year on Planet Earth (Rok na planetě Zemi). Jeho moderátorem je britský herec Stephen Fry (V for Vendetta). Tento dokument ukáže divákům dramatické příběhy ze světa přírody, natočené ve více než 60 zemích. Zavítáme prostřednictvím něj do kolonií tučňáků císařských na antarktickém ostrově Marion, uvidíme, jak se pandy ve střední Číně vypořádávají s monzuny, a dále si v dokumentu zahraje i celá řada dalších, dobře známých zvířat, od keporkaků přes kožatky velké až po africké slony. Mládě slona afrického bude také jedním z hrdinů první epizody. A Year on Planet Earth byl natočen společností Plimsoll Productions. Režírovali jej Andrew Morwood (Wild Survivors), Laura Humphreys (Wild Britain), Sam Hume (Springwatch) a Alex Ranken (Tiny World). Producentem seriálu je Seb Illis (Shark Week), výkonnými producenty Martha Homes (One Life) a Tom Hugh-Jones (Hostile Planet).


Yellowstone: One-Fifty

Navzdory titulku tohoto článku, čtyřdílný dokument Yellowstone: One-Fifty (Yellowstone: 150 let) byl na streamovací službě Fox Nation uveden už 20. listopadu. Ačkoliv je značka Fox v současné době spojena s americkým nacionalismem a tmářstvím, ostatně jako už spoustu let, může být Yellowstone: One-Fifty přesto velmi zajímavou podívanou. Dokumentem provází americký herec Kevin Costner (Yellowstone, Man of Steel, Waterworld), který se do Yellowstonského národního parku vypravil kvůli 150. výročí jeho založení. Tvůrci pořadu si dali za cíl ukázat divákům, zda je park stále v tak dobrém stavu, jako při svém založení, a poukázat na změny, kterými si yellowstonská příroda prošla. Režisérem seriálu byl Patrick DeLuca (Cities of the Underworld), a kromě něj jej produkovali Aaron Pope (My Haunted House) nebo třeba Ben Epstein (Something Like Loneliness). Pro Fox Nation vyrobily dokument společnosti Territory Films a Warm Springs Productions.


Into Dinosaur Valley with Dan Snow

Další dokument s přírodovědnou tematikou, který měl premiéru už minulý měsíc, a to konkrétně 23. listopadu, si také zaslouží malou zmínku. Into Dinosaur Valley with Dan Snow (Do dinosauřího údolí s Danem Snowem) je hodinový dokument britské stanice Channel 5, ve kterém se historik a popularizátor Dan Snow vydává na americký západ, aby divákům povyprávěl příběh rivality Othniela Charlese Marshe a Edwarda Drinkera Copea za slavné paleontologické "války o kosti". Paleontologií nepříliš zaujatí diváci se tak mohou dozvědět něco málo o tom, jak byli vlastně objeveni slavní dinosauři, jako třeba Diplodocus, který je pro obyvatele Británie dinosaurem zvlášť důležitým (vzpomeňme přece na Dippyho, který v roce 2017 opustil hlavní sál Přírodovědného muzea v Londýně!). Ačkoliv pro diváky nadšené renesancí paleodokumentů může tento speciál působit poněkud genericky, je velmi hezky zpracován, a drží se faktů.


V příštím roce nás také čeká nemalé množství nových přírodovědných dokumentů. Již jsem na svém blogu zmiňoval připravovaný dokument Giants provázený filmařem, zoologem a LGBTQ+ aktivistou Danem O'Neillem, který by měl být uveden počátkem roku 2023 na CuriosityStream. Nigel Marven zase tento měsíc skončil natáčení svého hodinového filmu Wild El Salvador - In the Shadow of the Volcano, jenž vyjde příští rok na streamovací službě MagellanTV. Připomínám, že máte-li přístup k online streamu BBC Two, budete Nigela moci sledovat 27. prosince večer v kvízovém pořadu University Challenge! David Attenborough natáčí pětidílný cyklus o britské přírodě, Wild Isles, a Steve Backshall pracuje na trilogii Whale with Steve Backshall. Zatím nemám informace o tom, kdy Channel 5 uvede připravovaný cyklus Dinosaur with Stephen Fry, o kterém se mluví už od léta; minulý měsíc uvedl The Telegraph, že tato série snad vyjde už v prosinci, ale dosud to nebylo potvrzeno. 

I v roce 2023 budu pokračovat v psaní svého dokumentárního měsíčníku!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější