čtvrtek 29. prosince 2022

Závěr roku 2022 s dinosauřími modely

Rok 2022 se rychle blíží ke konci. Než se nadějeme, ty další dva dny uběhnou, a nás bude rázem strašit číslo 2023, kterého se nezbavíme dalších 365 dnů. Říkal jsem si, že bych před skončením tohoto výjimečného a pro mne velmi vydařeného roku mohl do rubriky Mé obrázky přispět novým příspěvkem s fotografiemi svých dinosauřích modelů. Poslední článek tohoto typu jsem totiž publikoval 30. dubna, ale poněvadž vím, že se mezi návštěvníky blogu najdou tací, jež se o modely zvířat dosti zajímají (byť ne vždy o modely těch vyhynulých), myslím si, že je nejvyšší čas se k těmto fotografickým článkům zase vrátit!

V průběhu prosince jsem si našel čas na fotografování tří svých modelů, dvou starých a jednoho v mé sbírce zcela nového. Netrpíte-li zapomětlivostí (pokud ano, vítejte v klubu), jistě si vzpomínáte, že zhruba v polovině prosince zasáhla Česko sněhová kalamita - a většina fotek, které vám nyní prezentuji, byla pořízena právě v oněch dnech. Poslední tři fotografie byly pořízeny již ve vánočním období, kdy byl ovšem sníh ten tam (a asi se ho nedočkáme ani v prvním lednovém týdnu, pro Prahu, Budějovice, Liberec, zkrátka všechna významná města v této státní soudržnosti hlásí teploty od 6 do 14°C). Tolik k informacím o počasí, ve kterém byly tyto fotografie pořízeny... A nyní se na ně pojďme podívat! Nečekejte žádná umělecká díla, ale jsem si jist, že alespoň z jedné či dvou fotek si přece jen pozadí své pracovní plochy uděláte, a možná si jednu pověsíte i na strop nad postel! Vím, jak smýšlíte.

Jako prvního tu mám dracorexe od Collecty, uvedeného na trh v roce 2008. V mé sbírce se nachází již od časů prehistorických. Snad by mi dal darován někdy za zrodu života na naší planetě? Je to tak dávno, že mi to tak přijde! Možná si řeknete, že se tento pruhovaný veleještěr na sníh úplně nehodí, ale podle mě na něm jeho nenápadné zbarvení hezky vyniká.


Sníh je hluboký. Dracorex do něj zabořuje své tlapy. Studí ho. Slunko vytváří podlouhlý stín našeho dvounohého draka. Kam míří? Proč se vydal ze svého úkrytu v jehličnatém lese na toto otevřené prostranství? Co zde hledá?


Zde ještě detail griffinské hlavy tohoto dinosaura.


Co vím, dracorexe vyrobilo ještě Safari - ten model byl na trh uveden v roce 2012, a stejně jako Dracorex od Collecty z roku 2008, i on je stále ve výrobě.

Druhým dinosauřím modelem, který vám ukáži, je Polacanthus, též od Collecty, a též z roku 2008. Do mé sbírky přibyl koncem roku 2013, aneb na přelomu třetihor a čtvrtohor. Nebo to snad bylo ještě v druhohorách? I was probably an entirely different person back then... well of course, your skeleton gets replaced 6 times in your life, so you, whoever you are, were a different person back then too!


Zde je náš Polacanthus vyfotografován zepředu. Skryl jsem se za takový kopec, aby na mě ten pomalý herbivor neviděl, neboť bych nerad skončil napíchnut na jeden z těch úctyhodných kostěnných bodců, jež mu vystupují z těla. Sunul se ke mně, chrochtal u toho... Počkejte, to si asi pletu s tím chlapíkem, který z jakéhosi důvodu zaběhl do křovin za mými zády... Ne, Polacanthus nechrochtal.


A zde mu vidíte do obličeje. Sympaťák, že jo?


Opět je to velice hezký model, a já jsem moc rád, že ho ve své sbírce mám. Pořád je ve výrobě, takže pokud jste na něj dosud nesáhli, zaútočte co nevidět na hračkářství - pořád ho tam můžou mít!

A nyní k těm fotkám z vánočního období, tedy z období nepříliš se počasím lišícího od začátku jara. Představuji vám nejnovější přírůstek v mé rozsáhlé sbírce paleoobratlovčích modelů - kaprosucha od Schleichu, uvedeného na trh v roce 2021. Je opravdu skvostný, a také velmi drahý. You know how much I sacrificed to get it?!


Kaprosuchus od Schleichu má pohyblivou spodní čelist, takže mu klidně mezi zuby můžete narvat svůj prst! Při fotografování jsem to však raději nezkoušel. Tento mahajangasuchid působí docela chladně...


Ano, není to nejostřejší z fotek, a tak si zrovna tuhle asi na strop nad postel nepřipevníte, ale i tak se můžete kaprosuchovi zadívat do jeho oka... Ta zabijáčnost... Ta cholerická nátura... Někoho mi připomíná... No jistě! Ne, se vší upřímností, oči má tento Kaprosuchus nádherně vymodelované!


A to je protentokrát vše! Připomínám, že připadají-li vám obrázky příliš malé, klikněte na ně, a zvětší se - ukáží se vám v původní velikosti!

Příspěvky tohoto typu budu psát i v příštím roce. Nevím, jak často se k nim dostanu, ostatně tento rok jsem tyto modelové články napsal jen dva, a jeden z nich jste právě dočetli... Budu se ale snažit do rubriky Mé obrázky pravidelně přispívat, to mi věřte - a když ne fotografiemi zvířecích modelů, tak fotografiemi skutečných, živých zvířat!

2 komentáře:

Maty26 řekl(a)...

Ten kaprosuchus je fakt skvělej :) Ale taky mě odrazuje ta vyšší cena :D

Kuzuri řekl(a)...

Chápu. :) Ale pokud bys ho chtěl a vydělal by sis na něj, věř mi, nebudeš litovat... :D S postosuchem patří k mým top Schleich modelům.

Okomentovat

Nejčtenější