pátek 16. prosince 2022

Obrázek týdne 16. 12. 2022

Zase jsme se o týden přiblížili k Vánocům! Je to vážně zvláštní, jak ten čas rychle letí, ale už nám do nich zbývá jen osm dní. V posledních dnech jsme se po celém Česku potýkali se záplavou sněhu, a tak jsem přesvědčen, že rádi uvítáte mezi Obrázky týdne další dílo, ve kterém je některý z nepřeberného množství zajímavých vyhynulých živočichů zobrazen na sněhové pokrývce! Autorem tohoto obrazu je vynikající ilustrátor Harrison Keller Pyle z Cartersville v americkém státě Georgia. Na pohled je to velice příjemný obrázek - člověk si hned přeje krásný mrazivý den, kdy je obloha modrá, možná s nějakým tím obláčkem, a venku se potulují huňatí nosorožci...


Popisek k obrázku: Velký samec nosorožce srstnatého (Coelodonta antiquitatis) se pomalu prochází po zasněženém hřebeni. Je ráno, a vzduch je mrazivě čistý. Nosorožec opouští stín vyššího hřebene, a nechává se pokropit nepříliš hřejivými slunečními paprsky. Nevadí mu však, že ho jejich koupel nezahřeje, poněvadž má tělo pokryto hustou, dlouhou srstí. Nejdelší ji má na kohoutku a na krku, naopak nejkratší srst pokrývá jeho končetiny, a to jednoduše z toho důvodu, aby se na ně nelepil sníh. Avšak nejnápadnějším znakem tohoto býložravého obra je první z jeho dvou rohů, dosahující délky 140 centimetrů a hmotnosti 15 kilogramů. Útvar je to vskutku majestátní, ale samci nosorožců srstnatých ho používají nejčastěji k zastrašování rivalů, když se na začátku krátkého léta rvou o samice. Kromě toho jej tato zvířata využívají k odhrnutí sněhu, aby se dostala k bílou pokrývkou pohřbené vegetaci. K obraně jim slouží jej málokdy - na plně vzrostlého nosorožce srstnatého si dovolí málokterý predátor. Tento jedinec je v naprostém bezpečí. Kam míří, to si můžeme jen představovat. Srstnatí nosorožci žili před 3,6 milionu až 10 000 lety v celé Eurasii, od Británie po poloostrov Kamčatka. Tato scéna se odehrává na Sibiři v chibanu (středním pleistocénu), před nějakými 200 000 roky.

Vánoce se rychle blíží, a slavní průvodci dokumentárních pořadů o přírodě, jejichž tvorbu samozřejmě pořád sleduji, už nám k nim předběžně přejí vše nejlepší! Své Vánoční přání dnes vydal Nigel Marven ve společnosti své sovičky Digger, a zároveň nás upozornil na to, že 27. prosince se objeví na BBC Two jako soutěžící v kvízu University Challenge, kde se s několika známými graduenty bristolské univerzity postaví slavným osobnostem, jež v raných dvacítkách potrápil Cardiff. Chris Packham zase ve vánočním duchu propaguje svůj Full of Shit Calendar, a mě teď opravdu mrzí, že jsem si ho neobjednal. To zas budou Vánoce... Naopak Jeff Corwin dnes po měsících neaktivity oznámil, že z Twitteru kvůli jistému miliardáři odchází. To je zase pěkný vánoční dárek pro Elona - takový, jaký si ten skrblík zaslouží.
I Blogorgonopsid se začíná ve vánočním duchu trochu měnit! V příštích dnech můžete očekávat onen klasický článek na závažné téma: "Čekají nás letos Vánoce na sněhu?" Kromě toho vyjde i další článek shrnující informace o nejnovějších dokumentárních pořadech o přírodě! A nebojte, budou tu i nějaké nové dinosauří články.
Příští pátek, 23. prosince, se Obrázku týdne nedočkáte - místo něj se totiž vrátí Správce dinosauřího parku! Nezapomněli jste snad na to, že jsem vám už v září slíbil jeho Vánoční speciál, že ne? Bude to divoké!

1 komentář:

hajznberk řekl(a)...

Sakra, ten Packham je dobrej. :D

Okomentovat

Nejčtenější