pátek 30. prosince 2022

Obrázek týdne 30. 12. 2022

Nastal předposlední den roku 2022, a protože je to pátek, nesmí na mém blogu chybět Obrázek týdne. Tentokrát jsem se rozhodl zařadit do této dosti bohaté rubriky dílo ilustrátora vystupujícího na internetu pod přezdívkou TheDinosaurMann. Prostřednictvím svého účtu na jisté upadající sociální síti ohlásil před dvěma dny, že dokončil toto nádherné dílo. Není úžasné? Pukáte závistí, když se na něj díváte? Jsem naprosto přesvědčen o tom, že ano! TheDinosaurMann má opravdu talent!


Popisek k obrázku: Jedenáctimetrový samec carcharodontosauridního dinosaura druhu Acrocanthosaurus atokensis se zastavil při potulkách v okolí vodopádu, aby se podrbal. Zvedá svou obrovskou pravou zadní končetinu, a pomalu táhne dva drápy nahoru a dolů, zaháněje otravný svrbivý pocit. V této pozici je schopen se držet několik desítek vteřin. Levou zadní tlapu mu při tom omývá křišťálově čistá voda stékající rychlým proudem odkudsi z vyšších poloh, snad ze vzdálených hor, na jejichž území náš velký masožravec nikdy nevkročil. Ranní slunko ozařuje nízkou ploutev na acrocanthosaurových zádech, vyztuženou vysokými nervovými trny zádových obratlů. Na zádech měl tento dinosaurus silné svaly, které byly nervovými výstupky podpírány, podobně jako u samců bizonů, kterým se na zádech tvoří výrazný hrb. V ekosystému, který obýval, byl Acrocanthosaurus vrcholovým predátorem. Lovil sauropody, různé ornithopodní dinosaury (možná na jeho jídelníček patřil i Tenontosaurus) a ankylosaury. Fosilie acrocanthosaura se našly v Oklahomě, Texasu, Wyomingu, Jižní Dakotě a Marylandu. Tato scéna se odehrává na území Oklahomy před 112 miliony let.

Příspěvky do rubriky Obrázky týdne budu samozřejmě psát i v následujícím roce! Jsem si vcelku jist, že se mezi nimi objeví i nějaká další díla TheDinosaurManna!
Všechny milovníky přírodovědných dokumentů chci ještě upozornit na nový dokumentární film Davida Attenborougha, speciál cyklu Zvířecí dynastie (Dynasties), který bude mít premiéru dnes večer na BBC One. Nese název Macaque: Monkeys in the Mountains! Ne, že si ho necháte ujít, jinak se do vás bude Blogorgonopsid svými ostrými slovy zahryzávat po celý rok 2023!
Už nyní vám prozradím, že se začátkem nového roku tu můžete očekávat klipy z dalšího, nedávno vydaného dokumentárního pořadu vyprávěného Davidem Attenboroughem. Zároveň však pro vás připravuji i články ze série 6 (vybraných) druhů pojednávající o jedné jistě docela zajímavé dinosauří čeledi! Užijte si konec roku 2022 - roku, na který já osobně budu vždy s radostí vzpomínat - a připravte se na zítřejší ožrání! 

2 komentáře:

Kuzuri řekl(a)...

Když už jsem zmínil tu upadající sociální síť, četli jste o tom, že zatkli Andrewa Tatea? Zasloužil si to, syčák jeden. Před pár dny provokoval Gretu a získával si tak obdiv dalších blbů v manosféře (aneb dobře situovaných, toxicky maskulinních bílých hetero pravičáků), a teď se ukázalo, že loví a vykořisťuje ženy...

A tihleti lidi se do nás, mladých lidí požadujících klimatickou a environmentální spravedlnost, jakož i spravedlnost sociální, opírají. Patetičtí lidi bez soucitu... Well, dneska se smějeme - Andrew Tateovi, jeho příznivcům i všem podobně smýšlejícím. ;)

Kuzuri řekl(a)...

A teď se mi na hlavní stránce objevilo tohle - on se dokonce Tate fotil s Faragem... Proč mám takový pocit, že tihle "správní muži" zatoužili po troše fyzického kontaktu z určitých důvodů?
Kenny Arnold: https://twitter.com/kennyarnold1997/status/1608885587951644673

Okomentovat

Nejčtenější