neděle 4. prosince 2022

Hadi na poštovních známkách X.

A máme tu další várku Hadů na poštovních známkách! Jak jsem slíbil v závěru pátečního příspěvku, je to již část na delší dobu poslední, byť projekt jako takový nekončí (jsem si v celku jist, že se k němu vrátím v příštím roce). Myslím, že po včerejším příběhu jste trošičku mdlí, snad vám i ze vzpomínek na naslouchání vřískotu v temnotě džungle ještě dnes buší srdce... Nechci vás těch pocitů zbavit (ostatně bylo mým cílem je ve vás vyvolat), ale i tak mám pro vás něco uklidňujícího - další čtyři hadí známky!

Na této poštovní známce, uvedené na trh v Maďarsku v roce 1989, se nachází had, který už v této sérii článku přinejmenším jednou figuroval, a to sice užovka obojková (Natrix natrix), jeden z nejznámějších evropských hadů, a dost možná i druh, který jste za život potkali u rybníků častěji, než kterýkoli jiný! Abych řekl pravdu, nejsem úplně fanouškem té zvláštní barevné kombinace na obrázku; ventrální šupiny naší natrixky na něm jaksi příliš září, a to samé se dá samozřejmě říci i o jejích labiálních šupinách a šupinách v okolí oka. S lesklými tmavými zády však problém nemám. Je to pěkná známka, kterou bych rád zařadil do své sbírky!


Určitě se ptáte... Kde byla celou dobu Eunectes murinus? Proč se ještě v této sérii neobjevil nejtěžší z hadů, a zároveň i jeden z největších, anakonda velká? Možná tím budete překvapeni, ale až sedmimetrová obryně z Amazonie není na poštovních známkách zrovna hojná. Tato známka ani nepochází z některého státu, který tento (ve výjimečných případech) dvousetpadesátikilový had obývá. Byla na trhu uvedena v Tanzanii roku 1993. Pěkná, že? Nemám, co bych jí vytkl.


Z další africké země pochází i tato známka s pro změnu africkým hadem, údajně s kobrou egyptskou (Naja haje)! V Mozambiku byla vypuštěna na trh v roce 1989. Kobra egyptská se samozřejmě na území Mozambiku nevyskytuje, nicméně v době, kdy tato známka vyšla, tomu tak ještě bylo. Ne, že by tam byla vyhubena, to vůbec - celé je to opět o taxonomii. Pokud se trochu o hady zajímáte, poznáte velmi rychle, že ve skutečnosti je na známce vyobrazena kobra kroužkovaná (Naja annulifera), která byla přinejmenším ještě v 90. letech klasifikována jako poddruh kobry egyptské, N. h. annulifera. Crazy, eh?


A letošní přehlídku hadích poštovních známkách ukončíme obdivováním tohoto krásného kousku z Kanady! Byl vydán v roce 2006 v rámci kolekce Endangered Species, zobrazující ohrožené a kriticky ohrožené taxony druhé největší země světa. Hadem, který se na známce nachází, je štíhlovka americká poddruhu Coluber constrictor foxii, anglicky známá jako blue racer. Na seznamu ohrožených druhů provincie Ontario se nachází od roku 1971. Je to vejcorodý had dosahující v dospělosti délky 90 až 153 centimetrů, a výjimečný je svým modrým zbarvením - je to vskutku jeden z nejkrásnějších hadů amerického kontinentu!


Zde náš letošní přehled hadích známek končí! Jak jsem nastínil výše, zřejmě se k této sérii vrátím v rychle se blížícím roce 2023, nemohu však nic slíbit. Je možné, že mi v tom zabrání třeba pád ze skály, z parapetu v okně desátého patra (měl bych tam asi přestat po večerech vysedávat) nebo útok nějakým darebákem, který si na mě otestuje novou baseballovou pálku. Samozřejmě nejhorší by bylo, kdyby mi v tom zabránilo neopatrné krájení chleba, housky, celeru nebo něčeho takového. Předávkování heroinem ale ještě zvládnu, což mi připomíná... chudák Sid... 

Doufám, že se vám těchto deset částí líbilo!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější