čtvrtek 17. listopadu 2022

Další várka dokumentů o přírodě uvedených na podzim 2022

Konečně je tu další část měsíčníku věnujícího se nejnovějším přírůstkům na už tak dlouhý seznam přírodovědných filmů a seriálů! Předchozí článek na toto téma byl věnován dokumentárním počinům, jako Island of the Sea Wolves nebo All That Breathes; vesměs šlo o dokumenty, které měly premiéru v říjnu. V tomto článku nicméně shrnu informace o dalších přírodopisných pořadech či filmech, jež vyšly minulý měsíc, aniž bych o nich posledně věděl, jakož i v září. Pochopitelně však bude patřit také dokumentům uvedeným tento měsíc, v listopadu! I tentokrát bych čtenáře blogu chtěl poprosit, aby mě informovali o jakémkoliv jiném dokumentu, který jsem v článku nezmínil (pokud tedy dění v přírodovědném dokumentárním průmyslu také horlivě sledujete, snad horlivěji než já!). Vychází toho opravdu hodně, a já nemohu mít oči všude. To je pro úvod vše, nyní se již konečně na ty dokumentární novinky podívejme!

Our Universe

Nový šestidílný dokumentární cyklus Our Universe (Náš vesmír) bude 22. listopadu uveden na streamovací službě Netflix. Jde o jeden z šestky velkých, nadcházejících dokumentů, ke kterým před nedávnem vydal shrnující trailer (v tom se také objevily první zveřejněné záběry z paleodokumentu Life On Our Planet). Cílem tohoto velkolepého seriálu je poukázat na bohatost přírodního světa, od živých tvorů naší planety přes ty neživé až po kosmické síly, díky nimž před 13,7 až 13,8 miliardami let vznikl kosmos. Cílem Our Universe je zprostředkovat divákům cestu historií vesmíru, směřující k momentům, jež právě všichni zažíváme - k momentům, v nichž existujeme vy a já. Cyklus bude zároveň velkou oslavou života na naší planetě, podobně jako Davidem Attenboroughem vyprávěný dokument Our Planet z roku 2019. Oficiální trailer k Our Universe slibuje segmenty se slony putujícími vyprahlou krajinou za písečné bouře, příběhy tučňáků císařských, šimpanzů, gepardů, pakoňů, karet obrovských, terejů, lososů, medvědů a mnoha dalších dobře známých současných zástupců živočišné říše. Pomocí špičkové počítačové animace ukáže divákům, jak vznikla sluneční soustava, jak se zrodila Země, a jaké síly - sopky, počasí - ji dnes trvale ovlivňují. Nahlédneme do těl živočichů a rostlin, a uvidíme stavební jednotky jejich těl, buňky, a dozvíme se, jak se vůbec mohly dát dohromady do tkání a pletiv. Our Universe vypráví proslulý americký herec Morgan Freeman (The Dark Knight Trilogy, Seven, Shawshank Redemption), který není v dokumentárním žánru žádným nováčkem (Morgan Freeman's Through The Wormhole, Born to be Wild, Island of Lemurs: Madagascar 3D). Jeho osobitý hlas uslyšíme, když se nám před očima bude odvíjet vývoj vesmíru a života na naší Zemi. Cyklus vyrobily BBC Studios. Režisérkou dvou epizod je Naomi Austin (Tales from the Jungle), další dva díly režíroval Stephen Cooter (Wonders of the Universe), a poslední dva pak Alice Jones (Stargazing Live). Přinejmenším v jedné epizodě se dočkáme úchvatných záběrů Davida Baillieho (Frozen Planet II, Chimpanzee). Střihači byli pro seriál najati čtyři, jedním z nich je Ben Lavington Martin (Titanoboa: Monster Snake, Welcome to Earth), kterému byl dán na starost střih tří epizod. Hudbu pro Our Universe složili Jessica Jones (The Tinder Swindler) a Anne Nitkin (Little Birds). Příští rok bude Our Universe na Netflixu doplněn cyklem Life On Our Planet, který bude Morgan Freeman vyprávět též.


Woodpeckers: The Hole Story

Třetí epizoda 41. série cyklu Nature na americké stanici PBS nese název Woodpeckers: The Hole Story (Datlovití: Příběh z hnízdní dutiny). Premiéru měl ve středu 2. listopadu v hlavním vysílacím čase. Tento hodinový dokumentární film se zabývá vybranými zástupci čeledi Picidae, jež dohromady čítá 239 druhů. Zprostředkovává divákům pohled do života datlů černých v Polsku, datlů sběračů v Kanadě nebo třeba datlů gilských v Sonorské poušti na území Arizony. Dává si za cíl ilustrovat, jak se vlastně datli starají o svá mláďata v hnízdní dutině - různé druhy totiž používají různorodé způsoby, jak si v kmenu stromu vytvořit hnízdo, a jak ptáčata živit a nakonec vyvést. Poslední zmíněný datel, tedy datel gilský, si třeba hnízdní dutinu vytváří ve stoncích kaktusů, což je docela jiné prostředí k hnízdění, než buk, který si zase volí náš evropský datel černý. Snímek pochopitelně obsahuje záběry pořízené uvnitř hnízdní dutiny. Vypravěčem Woodpeckers: The Hole Story je herec Paul Giammatti (The Amazing Spider-Man 2, Thunderpants, Planet of the Apes). Film produkovala Ann Johnson Prum (American Spring Live, T-Rex: New Science, New Beast), a scénář k němu napsala Janet Hess (Terra Matter, Animals with Cameras). Záběry (nejen) datlů jsou dílem celé řady kameramanů, mezi nimi Johnsona Pruma a Marka Carrolla. Hudbu k dokumentu složili Lenny Williams (Untamed Americas) a jeho častý spolupracovník Chris Biondo (Haunt of the Hippo). Dokument sestříhal Jim Isler (Nature: What Females Want and Males Will Do). Woodpeckers: The Hole Story byl natočen společnostmi Thirteen Productions, WNET Group, Blue Ant Media a Coneflower Productions pro televizní stanice PBS a Love Nature.


American Ocelot

O týden později, ve středu 9. listopadu, měla na PBS premiéru 4. epizoda 41. série Nature, nazvaná American Ocelot (Americký ocelot). Tento dokument je smutným příběhem o nádherné kočkovité šelmě, která byla na území Spojených států amerických téměř vyhubena. Ocelota dnes lidé vnímají hlavně jako kočku Střední a Jižní Ameriky, v nedávné minulosti však obýval i čtyři státy USA; Louisianu, Arkansas, Texas a Arizonu. V prvních dvou jmenovaných byl již vyhuben. Při natáčení snímku American Ocelot zavítal tvůrce přírodovědných filmů Ben Masters (Deep in the Heart: A Texas Wildlife Story, Lions of West Texas) na jih Texasu, aby zdokumentoval život těchto plachých šelem. Nemalé množství záběrů prezentovaných v dokumentu bylo pořízeno pomocí kamerových pastí s krásnou kvalitou záznamu. Diváci tak uvidí třeba to, jak se ocelotí matka stará o svá koťata, aniž by se poblíž nacházel jediný člověk. V průběhu dokumentu se Ben setkává s biology, kteří oceloty studují, ale také s rančery, jež spoluprácí s vědci mohou ocelotům v budoucnu dosti pomoci. Podle Bena je comeback ocelotů v USA největší ochranářskou možností současné doby. Sám je scénáristou, producentem a moderátorem tohoto snímku. Dále jej produkovala jeho kolegyně Katy Baldock (The River and the Wall). Záběry ocelotů jsou dílem, mimo jiné, Skipa Hobbieho, Christiana Von Preysinga nebo Jaye Kleberga. Hudbu pro film složil Noah Sorota (Resident Alien). American Ocelot byl vyroben společností Thirteen Productions ve společnosti s WNET Group a Terra Matter Studios.


Ocean Invaders

Ve středu 26. října měl na PBS premiéru třiapadesátiminutový dokumentární film Ocean Invaders (Vetřelci v oceánu), odvysílaný v rámci série NOVA. Je zaměřen na perutýny (rod Pterois), nádherné a oblíbené, avšak zároveň pro některé ekosystémy nebezpečné ryby z čeledi ropušnicovitých. Perutýni jsou doma v Tichém a Indickém oceánu, již mnoho let jsou však známi také jako vetřelci v Atlantiku. Jedná se o nejúspěšnější invazivní rybí druh, a na korálových útesech po sobě zanechává spoušť. Dokumentem provází popularizátorka vědy Danni Washington (Be Woke, Xploration Nature Knows Best, Untamed Science), jež se vydává na cestu za zjištěním, kolik škody už perutýni napáchali, a jakými způsoby lze před nimi atlantické vody chránit. Zároveň také divákům představuje další invazivní druhy, se kterými se Spojené státy potýkají - například sršeň mandarínskou. Scénáře, produkce a režie Ocean Invaders se zhostil Jeff Boedeker (Nick Baker's Weird Creatures). Kameramanem na souši byl Nicholas Donnelly (Continent 7: Antarctica). Podmořské záběry jsou dílem Johna Casagrandeho (Bering Sea Gold) a Jeffa Boedekera. Zvuk při natáčení nahrál Kyle Williams. Hudba, kterou ve filmu uslyšíte, byla odkoupena od Universal Production Music. Ocean Invaders byl pro PBS a GBH Boston vyroben společností Orange Frame Productions. Je volně zhlédnutelný na oficiálním webu cyklu NOVA


Patrick Aryee's Wild World

Oblíbený britský průvodce dokumenty o přírodě a biolog Patrick Aryee, který moderoval například cyklus Dogs: An Amazing Family (2017), se letos vrátil na televizní obrazovky ne s jedním, ale hned se dvěma novými seriály o přírodě. Zatímco Evolve měl premiéru na ARTE na začátku roku, Patrick Aryee's Wild World (Divoký svět Patricka Aryeeho) se premiérově vysílal každou sobotu od 8. října na stanici Sky Nature. Jde o čtyřdílný dokument, vyrobený společnostmi Cineflix Productions (Austin Stevens Adventures) a Curve Media (Kate Humble's Coastal Britain), ve kterém se Patrick vydává na cestu po celém světě za vybranými zvířaty, aby zodpověděl na velké otázky týkající se ztráty biodiverzity. Při svých cestách po Kostarice, Britské Kolumbii a Spojených státech amerických se setkává s aktivisty, kterým není osud přírodního světa lhostejný, a s vědci, kteří hledaná zvířata studují. První díl nese název Bison, a zabývá se samozřejmě bizony americkými, jež Patrick a jeho štáb navštívili v Národním parku Yellowstone. Ve druhém díle, Salmon, se pokusí divákům vysvělit, jak lov lososů negativně ovlivňuje nikoliv medvědy, ale rysy v Britské Kolumbii. Třetí díl, Jaguar, se zabývá nejen největší kočkou amerického kontinentu, ale také mořskými želvami. V poslední epizodě, Monkeys, vysvětlí Patrick divákům, co stojí za úbytkem počtu primátů v Kostarice.


Great Lakes Untamed

Neméně pozornosti si zaslouží i nová dokumentární trilogie Great Lakes Untamed (Nedotčená Velká jezera), uvedená na konci září na televizní stanici TVO v Kanadě, a v první polovině října na Smithsonian Channel ve Spojených státech amerických. Tento dokument pojednává o pětici Velkých jezer v USA - Hořejším, Huronském, Michiganském, Erijském a Ontarijském. Jsou poměrně mladá - ledovec je totiž vytvořil až v době, kdy v pozdějším úseku pleistocénu ustupoval sever. Přitom jsou největším sladkovodním ekosystémem naší planety, a seriál Great Lakes Untamed se věnuje některým z jeho zvířecích obyvatel. První díl, Source to Sea, ukazuje divákům, jak bobři, medvědi, vlci či losi tento ekosystém tvarují; ve druhé epizodě, The Big Freeze, se podíváme do života vlků, jelenců, orlů bělohlavých a dalších zvířat v zimním období; a ve třetím dílu, Marvel and Mysteries, uvidíme fotosyntetizující mloky, potápějící se losy, vlky lovící ryby, novorozené chřestýše a další, nezasvěcenými ne zrovna očekávané "zázraky". Vypravěčkou Great Lakes Untamed je kanadská herečka Allegra Fulton (The Shape of Water). Seriál režírovali Jeff Morales (Predators at War), Nicholas de Pencier (Anthropocene: The Human Epoch) a Ted Oakes (Snow Cats and Me). Hudbu k němu složila Erica Procunier (Naval Gazing). Úžasné záběry v dokumentu jsou dílem Nicholase de Penciera, Andrew Shepparda, Damiena Gilberta a dalších. Pro výše uvedené televizní stanice byl pořad vytvořen společnostmi Merit Motion Pictures, Oak Island Films, Terra Matter Factual Studios a Two Wise Monkeys Entertainment.


Busy Beavers

Krátký, sotva pět minut dlouhý dokument o amerických bobrech byl na oficiálním webu cyklu PBS Nature uveden minulý týden, v pátek 11. listopadu. Tento krátký speciál byl natočen Jeffem Hoganem (Yellowstone, Earth's Great Rivers), a pojednává o rodince bobrů, která žije poblíž jeho domovského města Jackson v americkém státě Wyoming. Tento snímeček ukazuje, jak jackonští bobři žijí, a je plný krásných záběrů, jež jsou kulminací Jeffovy třicetileté kameramanské kariéry v přírodovědném dokumentárním průmyslu. Busy Beavers (Zaneprázdnění bobři) je volně přístupný ke zhlédnutí na oficiálním YouTube kanálu pořadu Nature.


The North Face Presents: Beyond the Summit

Ačkoliv tento třiatřicetiminutový dokument nespadá do žánru přírodopisných dokumentů, jistě si také zaslouží být zmíněn. The North Face Presents: Beyond the Summit (The North Face uvádí: Za vrcholem) byl včera, 16. listopadu, uveden na YouTube kanálu společnosti The North Face, jejíž zimní bundy máte možná doma. Sleduje výpravu vedenou světovou šampiónskou lyžařkou Kit DesLauriers do Arctic National Wildlife Refuge na Aljašce. Film byl natočen během dvou týdnů. Cílem výpravy je ukázat divákům, proč je toto území tak důležité, a proč by nemělo být ponecháno těžařům ropy a zemního plynu. Drilling v této výjimečné oblasti totiž schválila Republikánská strana v roce 2017; rozhodnutí se okamžitě setkalo s nesouhlasem ochránců přírody, environmentalistů, Demokratů i některých Republikánů (nesouhlasil například John McCain). Prezident Biden pak samozřejmě s nástupem do Bílého domu jakoukoliv možnost drillingu znemožnil, a Arctic National Wildlife Refuge je díky tomu stále oným nedotčeným územím. DesLauriers považuje toto místo za jedno ze svých nejoblíbenějších. Dokument režírovala Natasha Mynhier (In a Beat) a produkovala jej Rachel Nederveld (Burn Country) se společností 37 Laines.


I příští měsíc se dočkáme nemalé várky nových dokumentů o přírodě nebo s přírodou souvisejících. Už teď vám doporučuji začít se těšit na nový dokument o predátorech, který bude vyprávět herec Tom Hardy, představitel Eddieho Brocka/Venoma. Před dvěma dny byl vydán trailer k dokumentu Wildcat, který jsem již zmiňoval, a který koncem prosince půjde do britských kin. A protože letos oslavil 150. výročí založení Yellowstonský národní park, chystá se také premiéra nového dokumentu o tomto neuvěřitelně zajímavém místě - nebude jím provázet nikdo jiný, než herec Kevin Costner. Sleduji informace o nadcházejícím dokumentu biologa a LGBTQ+ aktivisty Dana O'Neilla s názvem Giants, který by měl být vydán na začátku roku 2023, a samozřejmě také věnuji pozornost jakékoliv novince ohledně Wild El Salvador - In the Shadow of the Volcano with Nigel Marven, ohledně něhož byl Nigel tázán v rozhovoru vydaném minulý týden na TVReal.com.

Dalšího článku o nových přírodovědných dokumentech se dočkáte ve druhé polovině prosince!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější