sobota 15. října 2022

Nové dokumenty o přírodě z října 2022

Konečně mám pro vás po měsíci a pěti dnech další článek o nejnovějších přírodovědných dokumentech! V předchozím příspěvku tohoto typu, publikovaném 10. září, jsem psal o dokumentech jako Frozen Planet II a Super/Natural. Pokud ale dění v přírodovědném dokumentárním průmyslu sledujete, pak je vám jistě známo, že nové filmy či seriály o zvířatech a světě přírody vycházejí prakticky každý týden. Takže co nového vyšlo od napsání předchozího článku, anebo co nového vyjde v příštích dnech a týdnech? V tomto příspěvku vám představím všechny dokumentární novinky, jež vycházejí tento měsíc, a o kterých vím. Stejně jako vždy vás chci pro začátek upozornit, abyste mne informovali o případných dalších dokumentech, které jsem zde neuvedl. Jen včera jsem zjistil, že minulý rok vyšlo pár dokumentů, které jsem na svém blogu ani nezmínil - you'll never know what shame I felt! A nyní se podívejme, co nového budete moci sledovat...

Island of the Sea Wolves

V úterý 11. října vyšla na streamovací službě Netflix nová dokumentární trilogie Island of the Sea Wolves (česky Ostrov pobřežních vlků). Jedná se o seriál natočený Maxwelem Hohnem, oceněným kameramanem, který stojí za úžasnými a vizuálně spektakulárními přírodovědnými snímky Call of the Coastal Wolves (2020) a Tadpoles: The Big Little Migration (2020). V tomto novém dokumentárním cyklu je divákům představena rozmanitá příroda kanadského ostrova Vancouver. Hlavní hrdinkou příběhu je vlčí samice Cedar, která byla vyhnána svou smečkou. Je gravidní, a musí se tedy potýkat s novými těžkostmi, neboť pro ní není lehké najít potravu. Cedar (a její druh, po němž je dokument pojmenován) však není jedinou zvířecí hrdinkou tohoto seriálu. Neméně času totiž diváci stráví také s orlem bělohlavým pojmenovaným Spiro, a v neposlední řadě s mořskou vydrou Sky. Každý díl patří všem třem zvířatům, ale i dalším zástupcům vancouverské fauny (například kosatkám či medvědům baribalům). První epizoda, Spring, pojednává o radostech i těžkostech, jež ji čekají na jaře. Dramatický příběh pokračuje epizodou Summer; ani v létě však zvířata nečekají žádné radovánky. Poslední díl, Fall, se zaměřuje na životy zvířecích obyvatel ostrova v podzimním období, před nástupem zimy. Je to období, kdy se medvědi musí pořádně nacpat, aby zimu přečkali, a vlčí mládě Blaze, jež bylo ve věku pouhého jednoho týdne opuštěno svou matkou na pláži, se vydává najít svou smečku. Každý díl je dlouhý asi 45 minut. Island of the Sea Wolves byl natočen po dobu 600 dní. Seriál režírovali legendární kanadský dokumentarista Jeff Turner (The Last Grizzly of Paradise Valley, Wild Canada) a jeho dcera Chelsey Turner (Spirit Bear Family, Great Bear Rainforest). S natáčením pomáhal Maxwelovi asistent Tynan Callesen (Animal: Octopus). Hudbu pro seriál složili Laurentia Editha (Growing Up Animal, Alien Worlds) a Denise Santos (Primates). V originálním znění je Island of the Sea Wolves vyprávěn slavným kanadským hercem Willem Arnettem (The Lego Batman Movie, BoJack Horseman, Minions: The Rise of Gru). Všechny tři epizody vyšly na Netflixu ve stejný den, můžete je tedy zhlédnout jednu po druhé jako velký film.


Running with the Beest

Letos v říjnu se na americkou PBS vrací cyklus Nature, započatý přesně před 70 lety! Velká série hodinových dokumentárních speciálů produkovaných televizní stanicí Thirteen/WNET, inspirovaná cyklem Natural World britské BBC, totiž započala 10. října 1962. Nová, v pořadí již 41. série Nature, začíná ve středu 19. října 2022 velkolepým hodinovým snímkem Running with the Beest (Běh s pakoni). Bude sledovat dva masajské průvodce, Derricka Nabaalu a Evalyn Sintoyu, kteří již celé desetiletí monitorují pakoně v keňské Masai Mara. Diváci se dozví, jak důležitá je každoroční migrace pakoňů pro původní obyvatele této části světa, a jaká nebezpečí velké migraci hrozí kvůli změně klimatu a s tím související změně prostředí, jakož i kvůli narůstajícímu turismu ve východní Africe. O milionové migraci pakoňů ve společnosti zeber již byl natočen bezpočet dokumentů, tento však bude nést naléhavé poselství. Režisérkou a scénáristkou Running with the Beest je Joanne Scofield, jež režírovala také dokumentární klasiku Beauty of Snakes (2003) či letos vydaný a oceněný seriál Our Great National Parks (2022), provázený Barrackem Obamou. Producentem prvního dílu 41. série Nature je Anthony Geffen (First Life, Rise of Animals: Triumph of the Vertebrates). Hlavním kameramanem byl Bob Poole (History's Greatest Mysteries), doplňující záběry jsou pak dílem Andrewa Yarmeho a Clementa Kiragu. Dokument sestříhala Claire Skeates (Million Pound Dawn). V originále je vypravěčem filmu herec Nyambi Nyambi (The Death of Superman/The Reign of Supermen). Produkční společností, která za Running with the Beest stojí, je britská Atlantic Productions Limited. Pro zobrazení upoutávky klikněte sem.


Canada: Surviving the Wild North

Druhým dílem 41. série Nature, který bude mít premiéru ve středu 26. října, bude hodinový snímek Canada: Surviving the Wild North (Kanada: Přežití na divokém severu). Tento dokumentární film bude zaměřen na živočichy z tundry a boreálních lesů kanadské Arktidy. Divákům budou představeny příběhy nejvýraznějších arktických savců a ptáků, od ledních medvědů přes kanadské rysy a soby karibu až po puštíky vousaté. Uvidíme záběry, na nichž se budou lední medvědi pokoušet ulovit běluhy, budeme svědky příletu více než 200 000 sluk na bahnité pobřeží Zálivu Fundy za účelem rozmnožování, a zjistíme, jak se norníci pokoušejí uniknout pozornosti puštíků a lasicovitých šelem. Canada: Surviving the Wild North je dílem společností WNET Group, Terra Matter Studios GmbH, Brian Leith Productions, Impala Pictures a River Road Films. Vypráví jej herec John-Christian Bateman (When the Screaming Starts). Jeho producenty a scénáristy jsou (Wild West: America's Greatest Frontier, Thailand: Earth's Tropical Paradise) a Verity White (Hidden Kingdoms, Highlands: Scotland's Wild Heart). Úžasné záběry, z nichž je snímek složen, jsou dílem Jeffa Turnera, Justina Maguirea, Adama Ravitche, Martyna Colbecka a dalších talentovaných kameramanů. Snímek sestříhal David Warner, a hudbu k filmu složil Michael Kruk (Secret Life of Dogs). Upoutávku můžete zhlédnout zde.


All That Breathes

Nový celovečerní dokumentární film All That Breathes (Vše, co dýchá) byl v pátek 14. října uveden v britských kinech. Do vybraných amerických kin zamíří příští pátek, 21. října, a příští měsíc, konkrétně 17. listopadu, zamíří i do nizozemských kin. Premiérově byl uveden už 21. ledna tohoto roku na filmovém festivalu Sundance Film Festival v USA, a následně byl na dalších filmových festivalech promítán v průběhu jara a léta v různých zemích (např. na Sydney Film Festival v Austrálii či na Dokufestu v Kosovu). Při těchto příležitostech však nebyl viděn velkým počtem diváků, neboť se nejednalo o komerční vydání. All That Breathes je 97 minut dlouhým snímkem, zaměřeným na záchranu luňáka hnědého v indickém Dillí. Toto obrovské město je domovem 100 000 těchto dravých ptáků; nikde jinde na světě nejsou koncentrováni tolik, jako právě tam. Ačkoliv jejich počty v Dillí v posledních letech dramaticky vzrostly, stále jim ze strany člověka hrozí nebezpečí. Umělí, papíroví draci nejsou jediným problémem - mezi ptáky se totiž šíří také dýchací nemoci. Film sleduje práci dvou bratrů, Nadeema Shehzada a Mohammada Sauda, stejně jako jejich asistenta Salika Rehmana (na obrázku), kteří již dvě desetiletí pomáhají dillíským luňákům, jež byli zraněni, nebo kteří trpí nemocemi. Režisérem snímku je Shaunak Sen, jenž stojí také za dokumentem Cities of Sleep z roku 2015. Mezi producenty All That Breathes jsou například Teddy Leifer (The Art of Political Murder) či Aman Mann (Airborne). Záběry jsou dílem Bena Bernharda (Aquarela), Riju Dase a Saumyanandy Sahi. Film sestříhali Charlotte Munch Bengtsen (Underground) a Vedant Joshi (Garbage). Hudbu pro film složil Roger Goula (The Boys from Brazil). All That Breathes je dílem společnosti Rise Films. Na závěr ještě uvedu, že dokument už získal prestižní ocenění ve francouzském Cannes. Trailer ke zhlédnutí zde.


Part of the Pack

Naopak novinkou, která bude mít teprve tento měsíc premiéru na některém z mnoha filmových festivalů ve Spojených státech amerických, je dokumentární film Part of the Pack (Součást smečky). V sobotu 22. října bude premiérově promítán na Friday Harbor Film Festival na San Juan Island ve státě Washington. Jedná se o celovereční film zaměřený na vztah člověka s vlky právě v tomto americkém státě. Vlci byli z USA v průběhu 19. století vytlačeni do Kanady, a teprve v posledních desetiletích se do Ameriky začínají vracet. Jejich návratem do státu Washington se již zabýval například dvoudílný dokument Land of the Lost Wolves od BBC z roku 2012. Snímek Part of the Pack je ale docela jiný - snaží se rozebrat nepřirozený strach, jenž někteří lidé mají z vlků. Zároveň ukazuje, že vlci mohou být skvělými přáteli lidí, stejně jako psi, jež z nich vzešli - uvidíme odvážlivce, kteří adoptovali vlky, a nyní s nimi sdílejí své domovy. Někteří z těchto odvážných chovatelů nežijí hluboko v divočině, ale v městském prostředí! Part of the Pack je příběhem tří lidí, kteří mají s vlky nebývale blízký vztah. Režiséry tohoto celovečerního snímku jsou Isabelle Groc (Toad People) a Mike McKinley (The Road Forward). Ti budou na premiéře na Friday Harbor Film Festival přítomni, a po promítání filmu zodpoví otázky žurnalistů a diváků. Zatím není známo, kdy bude dokument uveden v jiných zemích, a na jakých platformách. Part of the Pack byl vyroben společností Optic Nerve Films.


Autumnwatch 2022

Říjen by pro fanoušky dokumentárních filmů o světě přírody nebyl říjnem, kdyby se na BBC Two nevysílala další série oblíbeného populárně naučného pořadu Autumnwatch! Letošní 17. série živě vysílaného pořadu protkaného předtočenými segmenty se začne vysílat v úterý 25. října, pochopitelně od 20:00 (UTC). Zatím o letošním Autumnwatch nebylo oznámeno téměř nic, avšak oficiální stránky BBC přinejmenším ukazují, že nás čekají další čtyři díly, vysílané tedy od úterý pětadvacátého do pátku osmadvacátého, přičemž první epizoda bude výjimečně delší; místo obvyklých 59 minut bude dlouhá 74 minut. Není pochyb, že to lidem z BBC Studios Natural History Unit přichází vhod; tým z Watches má pro každou sérii více příběhů, než kolik zvládne odvysílat, a prodloužení délky první epizody o patnáct minut znamená dva segmenty/příběhy navíc. A na co konkrétního se letos můžeme těšit? Chris Packham a Michaela Strachan se vrátí na Wild Ken Hill v Norfolku, který byl jejich základnou již v předchozích dvou sériích Springwatch, a také v zatím poslední sérii Autumnwatch a Winterwatch. Zda se po roční absenci do pořadu vrátí Gillian Burke, to zatím není známo. Na oficiálním webu BBC jsou vedle sebe vyfotografováni Chris, Michaela a Gillian, tentokrát bez Iola Williamse, ale zřejmě jde o starší fotografii z let, kdy ještě celý moderátorský tým vysílal z jednoho místa (tedy před dobou covidu). Nebylo oznámeno, zda se do letošního Autumnwatch vrátí Iolo nebo Chrisova nevlastní dcera Megan McCubbin. Máte-li tedy Watches rádi, budete si ještě pár dnů muset počkat na bližší informace. 


Stále mám oči otevřené, a čekám na více informací o připravovaném seriálu Dinosaur with Stephen Fry, který má být později tento rok vysílán na britské stanici Channel 5, a jenž bude moderován jedním z nejtalentovanějších a nejznámějších britských herců. K oznámení došlo již v červnu, a já měl tehdy za to, že k vydání dojde někdy na podzim - zatím však o něm nebyly zveřejněny podrobnější informace. 10. října byl na Magical Kenya Expo v Nairobi oznámen nový minidokument o přírodě koridoru Kassigaur mezi národními parky Tsavo East a Tsavo West v Keni. Zatím mi není známo, o co se vlastně jedná (jediný zdroj odkazuje na video z Our Great National Parks s Barrackem Obamou, ale to by skutečně neměl být onen nový minidokument). Dále bylo včera, 14. října, oznámeno, že distribuční společnost Off the Fence je připravena prodat BBC devadesátiminutový dokument My Gorrila Dream, provázený Vianetem Djenguetem. Jeho premiéry se zřejmě dočkáme později na podzim nebo na začátku zimy.

Další článek o nových dokumentárních filmech a seriálech o přírodě očekávejte zhruba za měsíc - někdy v polovině listopadu!

1 komentář:

Kuzuri řekl(a)...

Zřejmě jste již četli o Van Goghově slunečnicích v souvislosti s Just Stop Oil, každopádně pokud ne, tady je video: https://www.youtube.com/watch?v=MI12DypCVOE&ab_channel=JustStopOil

Ti aktivisté mají mou podporu a souhlasím s každým slovem, které bylo řečeno. Absolutely love what they've done. Proper punk attitude. :)

Okomentovat

Nejčtenější