středa 19. října 2022

Ultimate Dinosaurs - Nová série knížek Bena Garroda

Nové populárně naučné knihy o dinosaurech a dalších prehistorických tvorech vycházejí v různých koutech světa v nemalých počtech každý rok. Pro mladé a zvídavé čtenáře představují krásný, a v některých případech dokonce první vhled do světů, které existovaly na naší planetě před miliony a miliony roky, a mohou je inspirovat stát se přírodovědci anebo ochránci přírody či aktivisty. Ačkoliv osobně nesleduji dění ve světě populárně naučných knih o přírodě tak bedlivě, jako dění v dokumentárním přírodovědném průmyslu, nemohly mi uniknout nedávno zveřejněné informace o nové sérii knížek, kterých se naši přátelé ve Spojeném království dočkají příští rok. Řeč je o sérii knih Ultimate Dinosaurs, jež v roce 2023 započne dvěma tituly - Ultimate Dinosaurs: Ankylosaurus a Ultimate Dinosaurs: Microraptor. Jak jejich názvy prozrazují, každá z nich se zaměří na vybraný dinosauří rod, a v co největším detailu jej čtenářům (nejen mladým, ale jakéhokoliv věku!) popíše. Autorem této nové série je profesor Ben Garrod, evoluční biolog, primatolog a televizní a rádiový moderátor, kterého proslavily dokumenty Secrets of Bones, Secrets of Skin, Attenborough and the Mammoth Graveyard a Springwatch. Já osobně Benovu mediální tvorbu sleduji již přinejmenším pět nebo šest roků - od té doby, co Steve Backshall (Deadly 60) na jedné ze sociálních sítí odkázal na pořad Bone Stories od BBC Radio 4 (ten mne pak před mnoha roky vedl k napsání krátkého článku o mamutovi z West Runton). I to je důvod, proč se na jeho nové knížky o dinosaurech velmi těším. Jako správný "bone doctor" má Ben Garrod dobrý přehled o kostech současných i prehistorických zvířat, a zároveň pracuje ve vědě, takže se můžeme těšit na důvěryhodné informace. Série Ultimate Dinosaurs bude mít podtitul: "The most up-to-date dino books in 66 million years!" Ano, možná se najdou knížky o dinosaurech s ještě přesnějšími informacemi, na druhou stranu ne všechny takové publikace jsou vhodné jak pro sedmiletého čtenáře, tak třeba pro padesátiletého nezájemce o svět pravěku, který se však chce dozvědět víc, aniž by ve svém věku musel znovu usilovat o získání bakalářského titulu z přírodovědného oboru. Protože už Ben Garrod není na televizních obrazovkách ve Spojeném království žádným nováčkem, čtenáře zcela jistě nepřekvapí, že úvod k oběma knížkám napsal Chris Packham, nejhorlivěji pracující moderátor televizních dokumentů o přírodě, environmentalista, aktivista a v neposlední řadě také velký milovník dinosaurů. S Benem pracoval nejen na Springwatch, ale také si jej pozval jako hosta do Self-Isolating Bird Club, jehož pouhá zmínka mi vrací příjemné vzpomínky na jinak docela zvláštní doby přísných covidových opatření. Pretty cool, isn't it? Books written by Ben Garrod with introduction from Chris Packham? I'm sold.

Přední obálky knih Ultimate Dinosaurs: Ankylosaurus a Ultimate Dinosaurs: Microraptor, zveřejněné 13. října na twitterovém účtu Bena Garroda

Kromě úvodního slova od Chrise a spousty informací o oněch vybraných dinosaurech se v knížkách dočkáme i úplného přepisu Benových rozhovorů o těchto zvířatech se zooložkou, veterinářkou a moderátorkou Jess French (Live 'n Deadly, Springwatch, Micro Monsters 3D with David Attenborough). Také vás jistě potěší, že ilustrace na předních obálkách jsou dílem Gabriela N. Ugueta, výtečného malíře pravěku, jehož dílo jsem nedávno zařadil mezi Obrázky týdne. Ben Garrod má již na svém kontě sérii knížek o vyhynulých zvířatech, a to tedy osmidílnou sérii Extinct, publikovanou stejným nakladatelstvím - Zephyr Books - v průběhu roku 2021. I tyto knihy se zaměřovaly na vybrané prehistorické tvory; jedna kniha byla například věnována hallucigenii, další trilobitům a jiná třeba zase vakovlkovi. Každá z těchto knih měla 128 stran, nebyly to tedy žádné malé brožurky. Ačkoliv detailní informace o jednotlivých titulech ze série Ultimate Dinosaurs zatím nebyly zveřejněny, troufám si odhadnout, že na tom budou co do počtu stran podobně. Také je jistě chystáno více knih, než jen Ankylosaurus a Microraptor. Byl bych velmi překvapen, kdyby Ben v budoucnu nenapsal i o spinosaurovi nebo o T-Rexovi. 

Koupíte si tyto knihy? Pokud ano, proč? A pokud ne, máte pro to pádný důvod? Rád si vaše názory přečtu v komentářích!

1 komentář:

Kuzuri řekl(a)...

Zároveň bych vás chtěl poprosit o solidaritu s Amal, dvacetiletou Súdánkou, o které soud rozhodl, že za tzv. "cizoložství" (oh you conservative bastards... how did you even come up with a ridiculous word like this?) má být ukamenována. Prosím, podepište tuto petici:
https://secure.avaaz.org/campaign/en/sudan_death_by_stoning_loc/?bQbchhb&v=143008&cl=19825716101&_checksum=28c1cfd49cea6adea442505f29c60412332aaffde77c9843e753dbd4ac645bb3

Řekněme ne nebezpečnému ultrakonzervatismu. Řekněme ne náboženskému fanatismu. Řekněme ne zpátečníkům.

Okomentovat

Nejčtenější