pátek 23. září 2022

Obrázek týdne 23. 9. 2022

Po dvou týdnech, během nichž pátky patřily Správci dinosauřího parku Danovi Jamesonovi (který vlastně už není správcem!), je tu konečně další příspěvek do obrázkové rubriky. Je možné, že jste se právě vrátili z komunálních voleb, a jste kvůli nim trochu roztřeseni - anebo jste snad nervózní z toho, co vás na nich čeká zítra. Nemusíte se však bát, neboť se vás dalším Obrázkem týdne pokusím přemístit z těchto nejistých časů do dob mnohem půvabnějších. Ne vše, co se v nich odehrávalo, však bylo každému zrovna dvakrát příjemné. Sem tam se třeba kousalo do hlav. To dokazuje tato nádherná kresba miamského ilustrátora a herpetologa Gabriela N. Ugueta. Řekněte, není to skvělé dílo?


Popisek k obrázku: Karbonský vodní dráček bojuje s obojživelnou obdobou hadů. Diceratosaurus brevirostris, lepospondyl z čeledi Diplocaulidae, zaútočil na hadovité tělo aistopoda druhu Oestocephalus amphiuminus. Červoru podobný, beznohý obyvatel bažiny sebou kroutí, a snaží se z diceratosaurových čelistí vyprostit. Obtáčí svůj ocásek okolo jeho ze stran zploštělého ocasu, a přitom se mu zakusuje do hlavy. Drobné, ostré a dozadu zakřivené zoubky se zanořují do dráčkova masa jen nějaký centimetr za jeho pravým okem. Při tom Diceratosaurus své sevření zesiluje. I jeho zuby jsou ostré, a již brzy prorazí oestocephalovu hladkou kůži. Za pár vteřin se voda zbarví doruda, nebude-li oestocephalův pokus o únik predátorovi úspěšný. Scéna se odehrává v pozdním karbonu na území dnešního Ohia ve Spojených státech amerických. Zatímco diceratosaurovy fosilní pozůstatky byly nalezeny jen zde (nějakých padesát exemplářů bylo nalezeno v jednom ohijském dole), zkameněliny oestocephala se našly i ve státě Illinois, a dále za Atlantikem až v České republice. Obě tato zvířata popsal Edward Drinker Cope; oestocephala popsal v roce 1868, a diceratosaura (pod názvem Tuditanus brevirostris) pak v roce 1875. 

Gabriel N. Ugueto začal na této kresbě pracovat v říjnu 2020. Po kliknutí sem si můžete prohlédnout, jak vypadala v počátcích.
Mimoto bych vás chtěl informovat o tom, že britský televizní moderátor dokumentů o přírodě Nigel Marven, jehož díla zmiňuji prakticky neustále (nebojte se však, nejsem za to placen), bude na konci září přítomen na slovenském festivale Ekotopfilm. Doporučil bych vám podívat se na rozhovor, který s ním natočili na loňském Ekotopfilmu.
Co pro vás připravuji? Pomalu se začínám propracovávat k novému příběhu... Zatím neprozradím, o čem bude - rozhodně ale očekávejte něco zbrusu nového! Nový příběh však začne vycházet až později během podzimního období. V příštích dnech pro vás napíši slíbený hadí článek, a možná na blog nahraji i nějaké své nové fotografie. Užijte si víkend, a neberte prosím ty mé poznámky o volbách v úvodu článku nějak útočně (rád vtipkuji)!

1 komentář:

Kuzuri řekl(a)...

Když jsem zmiňoval ty volby, chci vyjádřit velkou podporu aktivistce z Biotické Pekařské Brigády, která včera udělala to, co by se nikdo z nás neměl bát udělat. Našli se tací, jež její metodu protestu odsoudili - ale proč? Koláč přece není bomba. Okamura se aspoň může chlubit tím, že teď patří do stejné kategorie, jako Mona Lisa. ;) Byl snad onen krajně pravicový politik zraněn? Nikoliv. Jen ho prostě vyfotili s nudlí u nosu. Nazývá to zoufalstvím, ale skutečným zoufalstvím jsou jeho sliby, kterými manipuluje ty, jež mají strach z neznámého, a kteří se obávají vzít zodpovědnost do vlastních rukou. A nechává se chránit agresivními poldy, kteří zlenivěli tak moc, že si už ani nedokáží obléct tu uniformu. Tahle naše vládní soudržnost... holt to nefunguje, no.

Víc koláčů v obličejích na příštích volbách!

Okomentovat

Nejčtenější