sobota 3. září 2022

Popsán nejstarší africký dinosaurus, Mbiresaurus raathi

Ve středu 31. srpna 2022 byl v prestižním vědeckém časopise Nature publikován článek amerického paleontologa Christophera T. Griffina a jeho kolegů, v němž byl popsán nejstarší dosud známý africký dinosaurus. Jeho celé jméno je Mbiresaurus raathi, tedy "Raathův ještěr z Mbire". Exemplář, na základě kterého byl druh popsán, pochází z distriktu Mbire v Mashonaland Central Province v severním Zimbabwe na jihu afrického kontinentu. Původním domovem těchto kostí, nyní se nacházejících v Zimbabwejském přírodovědném muzeu v Bulawayo, bylo souvrství Pebbly Arkose Formation, jehož horniny - arkózové pískovce - se datují do svrchního triasu stupně carn před 235 až 222 miliony let. Obsahuje více dinosauřích fosilií, a je možné, že v budoucnu k mbiresaurovi ještě nějací "nejstarší afričtí dinosauři" přibudou. V tuto chvíli lze však tvrdit, že je se stářím 230 milionů let tento dinosaurus skutečně držitelem rekordu pro celý kontinent. Jednalo se o sauropodomorfa, dlouhého 1,8 metru a vážícího mezi 9 až 29,5 kilogramy. Kráčel po zadních končetinách, měl docela malou hlavu, poněkud delší krk (v poměru ke zbytku těla však ne tak dlouhý, jako u pozdějších sauropodomorfů) a dlouhý ocas. Holotyp, NHMZ 2222, sestává z částečně zachovalé lebky se spodní čelistí, žeberních fragmentů, neúplného ramenního a pánevního pletence, neúplných předních a zadních končetin a také z krčních, zádových, křížových a ocasních obratlů. Jedná se tedy o téměř kompletní kostru. Dále byl spolu s holotypem nalezen ještě jeden exemplář, paratyp, označený v muzejních sbírkách jako NHMZ 2547. Není asi překvapivé, že deltopektorální hřebínek na pažní kosti byl u tohoto dinosaura, stejně jako u všech ostatních raných sauropodomorfů, dlouhý a asymetrický. Zajímavé však je, že střed každého z krčních obratlů mbiresaura postrádal pneumatické jamky (fossae), tak jako u jihoamerického eoraptora, též jednoho z nejstarších známých dinosaurů vůbec. Mbiresaurův kříž se skládal ze tří obratlů, které se svou stavbou podobaly obratlům raných ptakopánvých dinosaurů, jako Eocursor, Heterodontosaurus či Lesothosaurus, nebo také neotheropodů. Kyčelní kost byla u tohoto druhu robustně stavěna, a nevypadala příliš odlišně od kyčelní kosti jiných primitivních sauropodomorfů. To platí i o kosti sedací. Oba exempláře mbiresaura byly nalezeny při paleontologických výpravách do údolí řeky Zambezi v letech 2017 a 2019.

Rekonstrukce nově objeveného sauropodomorfa druhu Mbiresaurus raathi v přítomnosti dalších triasových obyvatel dnešního severního Zimbabwe. Obrázek od Andreye Atuchina, zdroj uveden níže

Území, na němž byly pozůstatky mbiresaura nalezeny, je již po desítky let známo bohatostí zkamenělin. Tvory, se kterými nejstarší dosud nalezený africký dinosaurus sdílel svůj domov, byli například rhynchosauři rodu Hyperodapedon a zatím nepojmenovaní cynodonti z čeledi Traversodontidae. Souvrství Pebbly Arkose Formation již vydalo světu také fosilie zatím nepojmenovaného herrerasaurida, raného teropodního dinosaura příbuzného jihoamerickému herrerasaurovi, a obrněného zástupce řádu Aetosauria (z kladu Pseudosuchia), který též čeká na popsání. Nalezené fosilie některých ze zde uvedených pozdně triasových obyvatel severního Zimbabwe jsou ukázány na fotografiích v Griffinově článku. Tyto fosilie byly nalezeny při stejných vykopávkách, které na světlo světa vynesly ostatky mbiresaura. Můžeme se tedy těšit na malou záplavu zimbabwejské fauny, jež má k dnešním lvům, slonům, hrochům a zmijím útočným dosti daleko. 

Zdroje informací pro tento příspěvek:

Tak co, který z letos popsaných dinosaurů je zatím váš nejoblíbenější? Sesadil Mbiresaurus z královské pozice jakapila? Nebo zatím svůj seznam nejoblíbenějších nevytváříte, neboť je stále příliš brzy, a pořád nevíte, co zbytek roku přinese?

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější