čtvrtek 29. září 2022

Hadi na poštovních známkách I.

Nejste-li na mém blogu noví, pak si možná pamatujete sérii článků s názvem Pravěká zvířata na poštovních známkách, kterou jsem psal v létě 2015, když ještě měly mé stránky docela jiný design, a v jejich záhlaví se skvěl gorgonopsid z Putování s pravěkými monstry. Mezi návštěvníky blogu to byl v té době, kdy ještě psaní komentářů bylo v módě (neberte to ale prosím tak, že bych si dnes nějak stěžoval!), celkem oblíbený projekt. Vtipné je, že jsem s koncem jeho páté části slíbil pokračování, a to už nikdy nepřišlo. Typické, že? Ta série se ztratila v nepřeberném množství článků, které jsem od té doby sepsal... 

Nyní však zcela neohlášeně přicházím s podobnou sérií z patřičného důvodu nazvanou Hadi na poštovních známkách! Mým cílem je prezentovat vám v ní různé cizokrajné kousky, z nichž některé už snad dnes ani neseženete. Spousta subtropických a tropických zemí má mé oblíbené beznohé šupinaté na svých poštovních známkách, a já mám tedy, z čeho vybírat. Vy se můžete jen kochat tím exotickým kouzlem... Mým plánem je, že v každé části vám představím čtyři hadí poštovní známky! Nebudu to dál protahovat, jde se na věc!

Jak říkávala v anglickém překladu komiksová postava Tintina belgického kreslíře Hergé, "great snakes!" Podívejte se na tuto krásnou poštovní známku z Laosu. Je na ní krajta tmavá (Python bivittatus), která se v zemi (jakož i na většině území poloostrova Zadní Indie) vyskytuje. Ochutnává vzduch, zatímco si hoví na větvi nějakého velkého tropického stromu, zrovna tak, jak byly velké krajty (a zrovna tak hroznýši z amerického kontinentu) dříve zobrazovány v ilustracích dobrodružných románů. Tato poštovní známka byla uvedena na trh 15. dubna 2001 při Novoročním festivalu v Laosu (Boun Pi Mai). Rok 2001 byl pro tuto zemi "rokem hadů".


Posuňme se o dva roky blíže k současnosti, a navíc ještě do Spojených států amerických. Na této poštovní známce z roku 2003 se nachází korálovka druhu Lampropeltis elapsoides (nemá český ekvivalent), dříve považovaná za poddruh korálovky sedlaté (L. triangulum). V roce 2003 byla ve Státech vydána celá série poštovních známek s plazy (ač jde o nepřirozenou čili parafyletickou skupinu), nikoliv však pouze s hady - na dalších známkách byli i ještěři a želvy.


Jsem si jist, že vás nepřekvapí přítomnost jediného chřestýše z neotropické oblasti na poštovní známce z Brazílie. Na tomto drobném papírku, který se v jednu dobu jistě ocital přilepen na nemalém množství dopisů, se nachází chřestýš brazilský (Crotalus durissus), portugalsky nazývaný cascavel (a v latinskoamerických zemích, kde se mluví španělsky, cascabel tropical či pouze cascabel). Tato známka byla na trh uvedena v roce 2001. Popravdě, zajímalo by mě, který poddruh by to mohl být... Crotalus durissus marajoensis nebo C. d. terrificus? No, C. d. ruruima to asi nebude, ten byl v Brazílii zaznamenán jen vzácně...


A nakonec ještě nějaký ten mořský had... Zde je tedy vlnožil užovkový (Laticauda colubrina) na poštovní známce z Fidži! Vlnožilům se tam říká dadakulaci. Poměrně matoucí je nápis "sea snake" na této poštovní známce - přestože anglická obecná jména jsou kapitolou sama o sobě, mě je (a vám dost možná též) už od mých teen let známo, že "sea snake" by mělo být spíše označení pro hydrophiiny. Pro laticaudiny, tedy vlnožily, bych osobně používal spíše název "sea krait". Ano, i rodilí mluvčí to občas zaměňují, a popravdě, může se vám to zdát jako prkotina (a také to prkotina je), ale já si prostě nemůžu pomoci... Jinak je na poštovní známce vyobrazena již zesnulá britská královna, o které pár "zlobivých" kluků z dělnické třídy v sedmasedmdesátém složilo suprovou písničku.


To byly první čtyři poštovní známky s hady! Zdá se vám, že jich bylo málo? Nebojte, za nepříliš dlouhou dobu vám ukáži další!

1 komentář:

Kuzuri řekl(a)...

"Zlobivých" jsem dal do uvozovek, neboť je docela relativní, co znamená být "zlobivý". ;) "Bože, vochraňuj královnu, fašistickej režim" se stalo snad ještě relevantnější po jejím úmrtí, kdy evropské ostrovní velmoci vládne ne jeden, ale hned dva nedemokraticky zvolení lídři... No future indeed.

Okomentovat

Nejčtenější