neděle 4. září 2022

Springwatch 2022 - Ranní chór v Newcastle

Ranní chór v Newcastle. Megan McCubbin zavítala k řece Ouseburn v severoanglickém městě Newcastle upon Tyne. Je to jedno z nejpestřejších míst ve městě, a je plné hudebníků, umělců a barů. Některými umělci, kteří v Newcastle působí, však nejsou lidé. Jednoho rána si Megan přivstala, aby se přidala ke Cainu Scrimgeourovi, a poslechla si ranní chór ptačích obyvatel této metropole. Cain používá k nahrávání ptačího zpěvu parabolický mikrofon, a když si Megan nasadí sluchátka, zažije záplavu písní různorodých opeřenců. Tato technologie umožňuje Cainovi doslova vyzvednout jednotlivé umělce, kteří se tohoto koncertu účastní. Fantastické je, že při březích Ouseburn se nachází spousta křovinaté vegetace, kopřiv a dalších rostlin; ne všechna tato vegetace je udržována, a proto je pro ptáky (a jejich hmyzí potravu) tak lákavá. Zrána uslyšíme například zpěv střízlíka obecného (dominujícího rannímu chóru), drozdů, kosů, červenek a pěnkavy obecné. Jak se město pomalu probouzí, začínají se ozývat také holubi. Kosy mnoho lidí ignoruje, neboť jsou zkrátka všude, ovšem nelze pochybovat o tom, že jejich ranní písně jsou pestré, a znějí velmi hezky. Poslech ranního chóru je něčím, čemu se může věnovat každý z nás, a to v jakémkoliv prostředí - i ve městě jako Newcastle, jež má 280 000 obyvatel. Ptáci se v tomto prostředí naučili zpívat i odlišnými způsoby anebo v jiných částech dne, kdy jejich zpěv nepřehluší doprava. Sýkory koňadry například zpívají ve vysokých frekvencích, aby překřičely nízkofrekvenční městský hluk, a červenka obecná - jeden ze čtyř britských pěvců, jež pějí i v zimě - se naučila zpívat v noci. Na venkově se s takovým chováním nesetkáme tak často, jako v městském prostředí. 

Klip z dvanácté epizody pořadu Springwatch 2022, vyrobeného BBC Studios Natural History Unit a živě vysílaného v květnu a červnu na BBC Two.

1 komentář:

Kuzuri řekl(a)...

Segment o ranním chóru ze Springwatch 2020 se zvukařskou legendou britských přírodovědných dokumentů Garym Moorem: https://blogorgonopsid.blogspot.com/2020/08/springwatch-2020-ranni-chor.html

Okomentovat

Nejčtenější