pondělí 12. září 2022

Springwatch 2022 - Skotští orli skalní

Skotští orli skalní. Jedním z největších taháků skotského ostrova Mull je orel skalní (Aquila chrysateos), majestátní dravec z čeledi jestřábovitých, jehož samice mohou mít rozpětí křídel o rozměrech až 2,2 metru. Tým ze Springwatch vyslal na pobřeží Mullu kamerový tým, který natočil orlí hnízdo a jeho jediného trvalého obyvatele. Nedlouho poté, co se tým na místě usadil, z jihozápadu přišla velká bouře, a orlí mládě se s ní muselo potýkat. Pár, kterému mládě patřilo, přišel loni v květnu o svého potomka právě kvůli bouři, jež hnízdo strhla z útesu. Tento malý dravec však špatné počasí přečkal. Jeden z rodičů mu později donesl potravu - mládě poštolky ukradené z nedalekého hnízda těchto menších dravců! Na záběrech Jima Manthorpea uvidíte, jak se malý orel pracně snaží poštolku zhltnout, ale příliš mu to nejde. Nakonec se však naučí, že je lepší si z poštolčího tělíčka trhat menší sousta. Orel skalní není ve Watches žádným nováčkem; bude nám připomenuto, že ve Springwatch 2016 navštívil tehdy velmi atletický Chris Packham orlího výzkumníka Davea Andersona, který před televizními kamerami umístil satelitní vysílač na záda orlí samice pojmenované Freya. Iolo nám nyní, o šest roků později, řekne o Freyi něco víc. Jak se dozvíme, stará hvězda Springwatch se od hnízda, v němž vyrostla, nevzdálila tolik, jak vědci očekávali. Fantastické je, že minulou zimu se Freya dala dohromady se samcem, který má vlastní teritorium, což znamená, že musela zabít jeho předchozí samici, aby si získala jeho přízeň. V jeho teritoriu pak již zůstane, nestane-li se jí něco špatného. Rok 2022 nebyl pro orly skalní ve Skotsku příliš dobrý. Iolo hovořil se svými známými, kteří tyto ptáky monitorují, a dozvěděl se, že hnízdní neúspěch byl letos mnohem vyšší, než v předchozích letech. Jeho kolega, který se jimi zabývá na jih od Inverness, jej informoval, že v šestnácti orlích teritoriích se letos na jaře nacházelo pouze pět mláďat, což je opravdu smutné. Freya se tento rok pokusila o zvětšení orlí populace, a z jejího vejce se mládě vylíhlo, ale pak zahynulo. Takový neúspěch však u mladého orla, který teprve před rokem dosáhl pohlavní dospělosti, není překvapivý.

Klip z desáté epizody pořadu Springwatch 2022 od BBC Studios Natural History Unit, vysílaného živě v květnu a červnu na BBC Two.

1 komentář:

Kuzuri řekl(a)...

Další klip z Watches zaměřený na orly skalní, tentokrát s oblíbeným skotským kameramanem Gordonem Buchananem, zde: https://blogorgonopsid.blogspot.com/2021/12/winterwatch-2014-orli-skalni-v-narodnim.html

Okomentovat

Nejčtenější