pátek 2. září 2022

Obrázek týdne 2. 9. 2022

Je to neuvěřitelné, ale včera jsme vstoupili do devátého měsíce tohoto roku! Jak ten čas jen běží... Není to tak dávno, co ještě po naší planetě neběhali žádní savci, souši dominovali therapsidi a ve vodách se to hemžilo všelijakými zvláštními rybami a krytolebci. A když takto uvažuji, a přenáším se ve své mysli do dob předcházejících éře dinosaurů, říkám si, že by nebylo na škodu přidat mezi Obrázky týdne rekonstrukci nějakých prvohohorních tvorů. Nyní si představte ten nejnepatrnější moment v geologické historii naší planety oddělující napsání všech předchozích vět na začátku tohoto příspěvku od napsání této konkrétní věty, a já pro vás mám to, co jsem chtěl - krásný obrázek Andreye Atuchina, který byl v roce 2021 vydán jako příloha tohoto článku v odborném časopise Geological Magazine. Jak se vám líbí?


Popisek k obrázku: Takto vypadala jezera na území Tunguské a Kuzněcké pánve na Sibiři na přelomu permu a triasu. Obývaly je zvláštní ryby z primitivního řádu Semionotiformes, obojživelníci z krytolebčí čeledi Branchiosauridae i různé druhy vodního hmyzu, lasturnatky a zelené řasy z třídy parožnatek. Některé z těchto organismů jsou svým dnešním příbuzným podobné více, někteří však rodinnou podobnost takřka postrádají. Velkooká ryba v popředí se jmenuje Tungusichthys, a patří do velké podtřídy Neopterygii. Bedlivě pozoruje své okolí, zatímco pomalu proplouvá nad jezerním dnem. V menších jezírcích, jako je toto, se jedná o vrcholového predátora. Krytolebec, který dno opouští, a míří zřejmě k hladině, je Tungussogyrinus bergi, jediný zástupce podčeledi Tungussogyrinae. Oči má posazeny na vrcholku hlavy, neboť se jedná o lovce ze zálohy, obvykle číhajícího na dně v písku na kolem proplouvající kořist. Larvy hmyzu, které na nás mohou působit vskutku velmi familiárně, opravdu patří k jepicím. Jedná se o druh Khungtukunia sibirica, který byl popsán v roce 2013. Na dně se dále nacházejí lasturnatky rodu Darwinula, jenž zahrnuje dva druhy, a lupenonožci druhu Bipemphigus carapaces. Někteří z těchto tvorů, jako Tungussogyrinus, přečkali velké vymírání na přelomu prvohor a druhohor, jiní z těchto tvorů však z fosilního záznamu s největším vymíráním v historii planety mizí.

Potápět se v létě v jezeře může být velký zážitek i u nás v jednadvacátém století. Představte si však, co všechno byste zahlédli, kdybyste šnorchlovali v sibiřských jezerech na konci permu a na začátku triasu! To by bylo jiné kafé.
A co dalšího pro vás chystám? Lovci kryptidů již definitivně skončili, a já si nejspíše dám na nějakou dobu od psaní příběhů pauzu, ačkoliv zvažuji velmi krátký návrat Správce dinosauřího parku! Ano, možná by nebylo na škodu navštívit zase Dana Jamesona na Tedově ostrově, a zjistit, jak se mu od minulého října daří. Také hodlám brzy napsat o nových paleontologických objevech, a dříve či později očekávejte další příspěvek shrnující všechny nové dokumenty o přírodě, o kterých dosud vím. Ještě uvedu, že předevčírem jsem na Blogorgonopsid Diaries napsal článek Pterosauři z pánve Ouled Abdoun!

1 komentář:

Kuzuri řekl(a)...

Tak jsem se před pár minutami dodíval na Bidenův projev, a v pohodě. :) A teď si představte, že když jsem před pěti lety, ještě jako teenager, napsal článek o kontroverzních krocích onoho jistého republikána, kterého nyní Biden kritizoval, byly mi psány spamy a komentáře od lidí, kteří sami nedokázali Trumpa zkritizovat, byť měli platformu (třebaže o dinosaurech) k vyjádření svých názorů. Doufám, že pokud tito jedinci uvidí tento komentář, trochu se nad sebou zamyslí. Sám bych se nezdráhal je označit za zpátečníky.

Okomentovat

Nejčtenější