pátek 30. září 2022

Obrázek týdne 30. 9. 2022

Září končí! Těžko se mi tomu věří, ale zítra vkročíme již do desátého měsíce roku 2022. Jak je to jen možné? Proč všechny ty pěkné chvíle nenávratně mizí takovou závratnou rychlostí? To jsou otázky, na které si jistě najdete odpovědi sami. Já vám je nedám - je čistě na vás, abyste se začali zajímat o naši percepci času. Co vám ovšem dám je další Obrázek týdne! Toto překrásné dílo zhotovil malíř pravěkých zvířat, učitel biologie a chovatel plazů Christopher DiPiazza v roce 2011. Obrázek je z blogu Prehistoric Beast of the Week, který Christopher píše od roku 2012. Vřele doporučuji podívat se i na další jeho kresby, nejste-li s nimi ještě seznámeni!


Popisek k obrázku: V pravěké Albertě se to schyluje k boji. V řídkém lesíku proti sobě stojí dva samci velkého rohatého dinosaura, kterého jednoho dne lidé zabývající se prehistorickým životem - paleontologové - pojmenují Styracosaurus albertensis. S délkou až 5,5 metru a hmotností dosahující až 2,7 tuny to rozhodně nejsou drobečkové. Je možné, že za jejich střet může touha pářit se s nedalekými samicemi, jež nám však nejsou ukázány. Vyzyvatel, stojící v popředí, otevírá svůj silný zoban, a z hrdla se mu dere bojovné bučení. Jeho protivník pomalu skloňuje hlavu, a ostrým nosním rohem na vyzyvatele míří. Je však nepravděpodobné, že by jej hodlal smrtelně zasáhnout. K bitce dojde až poté, co ani jeden ze samců neustoupí. V tuto chvíli si ukazují svou hlavovou výzdobu, a studují černé pruhy, jež při rychlých pohybech hlavou působí delší, než ve skutečnosti jsou. Pokud však toto zastrašování nebude ani pro jednoho úspěšné, může nastat bolestivý střet. Primitivní boid, tedy zástupce hadí čeledi hroznýšovitých, který se vyhřívá na kmeni padlého stromu, by měl raději rychle zmizet, nechce-li být udupán! Scéna se odehrává před 74 miliony roky v místech, ze kterých bude jednou Dinosauří provinční park, východně od kanadského Calgary.

Christopher letos pracoval na podobné kresbě styracosauřích samců, která se vám zobrazí po kliknutí sem.
Tento týden byl plný novinek! V úterý vyšel minecraftovský addon The Giant Dinosaur Adventure with Nigel Marven, o kterém jsem vás již informoval. Pokud jste hráči Minecraftu, a zatím jste si ho nezakoupili, můžete se podívat třeba na tento gameplay - uvidíte, jestli vás přesvědčí! Rozhodně to vypadá nádherně, a slyšet při hře Nigelův hlas je opravdu třešnička na dortu. Další novinka, kterou prostě musím zmínit, byť nijak nesouvisí se světem prehistorie, je návrat Hugha Jackmana do role Wolverina! Jak víte, jsem velkým fanouškem X-Menů, a ačkoliv mě Hughův návrat do role, kterou se rozhodl v roce 2017 opustit, nijak nepřekvapil (Marvel na něj hodil spoustu peněz, podobně jako na Patricka Stewarta, který svůj slib též porušil a objevil se ve druhém Doctoru Strangeovi), jsem z něj rád. Ano, Hollywood je kapitalistickým, korporátním nepořádkem (a není o moc liberálnější, než za McCarthyho éry, kdy za levicové názory umisťoval umělce na černou listinu), ale víte, jak to je... the little boy in me can still get "excited" about some things.
Včera na mém blogu začal projekt Hadi na poštovních známkách, který bude v dalších týdnech pokračovat! Během října také můžete očekávat začátek nového příběhu... Máte, na co se těšit!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější