pátek 28. října 2022

Obrázek týdne 28. 10. 2022

Letošní Ace Week se schyluje ke konci, a zrovna tak se blíží i konec nejnovějšího Autumnwatch na BBC. Říjen od listopadu odděluje už jenom pár dnů, a když se všichni podíváme zpět, a vzpomeneme si na to, jak příroda vypadala na začátku tohoto měsíce, uvědomíme si, jak dramaticky se proměnila. I tentokrát hodlám věnovat Obrázek týdne podzimní scéně. Nebylo lehké ji vybrat - kolik výtečných umělců a fotografů svými díly kouzlo podzimu zachytilo! Velmi se mi však zalíbil obraz louisianské malířky Bridget Voth, jejíž malby zvířat patří dost možná k těm nejkrásnějším, které jsem kdy v životě viděl. Vybral jsem dílo, které dle mého usouzení působí velmi realisticky. Co na něj říkáte vy?


Popisek k obrázku: Samice veverky obecné (Sciurus vulgaris) hledá potravu ve společnosti svého ptačího přítele za nádherného, teplého podzimního dne. Zatímco rudý hlodavec s bujným chvostem hopká po měkkém mechu a pátrá po semenech šišek a oříšcích, které si chce přenést do své zimní spižírny, střízlík obecný (Troglodytes troglodytes) je zaujat zralými plody révy vinné (Vitis vinifera). Sletěl z větve stromu, na které ještě před chvílí cvrlikal, a nyní je posazen ve spadlém listí, pohlížeje na chutnou svačinku. Nebude trvat dlouho, a bobulí si všimne i veverka. Se střízlíkem se o ně podělí - není to tak, že kdo je uviděl první, bral by vše. Při přípravě na zimu se všechna lesní zvířata rovně dělí o zdroje, které jim matka příroda poskytuje. Veverky občas mohou zakousnout i nějaké to ptáče, ještěrku anebo drobného savce, to však jen nezřídka; naprostá většina jejich jídelníčku je samozřejmě rostlinná. Ovocné plody mají v oblibě. Naopak střízlíci se bobulemi živí jen vzácně. Toto je jeden z oněch případů, kdy dal zástupce tohoto druhu přednost bobulím před bezobratlou potravou, jejímuž lovu se obvykle věnuje. Vinná réva, ač dnes rozšířena po celém světě, má původ na evropském kontinentu, na severozápadě Afriky a na jihozápadě Asie. Tato scéna se odehrává ve střední Evropě, v jednom z mnoha lesních porostů v německém Bavorsku. 

Podle popisku autorky se vyobrazená veverka jmenuje Sally. Mohu vás ujistit, že s díly Bridget Voth se ještě v rámci Obrázků týdne setkáte. Mám totiž vyhlédnutých pár dalších z jejích děl, kterými tuto rubriku, jinak věnovanou především obrázkům pravěkých zvířat či pravěkých krajin, hodlám zpestřit.
Máte-li přístup k BBC Two, pak vám doporučuji dívat se dnes od 21:00 středoevropského času na poslední díl letošní série Autumnwatch! Připomínám také, že klipy z něj v listopadu vystřídají Nefalšovanou přírodní podívanou, a budu jimi do rubriky Videa přispívat alespoň jednou týdně. Autumnwatch 2022 se velmi povedl.
Do konce října se dočkáte ještě třetí části Vřískotu v džungli. A věřte mi, brzy to začne být děsivé... Užijte si víkend, a tedy i přípravu na pondělní svátek všeho strašidelného. Halloween se blíží... Spooooky!

5 komentářů:

Kuzuri řekl(a)...

Unrelated - potěšilo mě, že korporace Disney přes vší svou zpátečnickost udělala malý krůček vpřed krátkým filmem Reflect: https://www.theguardian.com/film/2022/oct/28/disney-reflect-plus-sized-heroine

Ostuda je, že takový animovaný film vyšel až v roce 2022. Až. Je vidět, že pro americký entertainment zkrátka někteří lidé - lidé s různými těly a z různých sociálních skupin - neexistovali teprve do včerejška. A ten pokrok je příliš pomalý. Proč Reflect nemohl být rovnou celovečerní film? Kdyby to Disney chtěli, klidně by jím být mohl... By the way, na americké filmy už se dnes moc nedívám (they're often too reactionary). ;)

Kuzuri řekl(a)...

btw, reactionary = zpátečnický (for my friends who might get confused by what I'm trying to say... which apparently happens, 'cause we live in a reactionary country with reactionary people who call everything they dislike "woke")

Dracovenator03 řekl(a)...

Krásný obrázek. Četl jsem, mimochodem, tvoje články z Ace weeků a moc se mi líbí, jak téma asexuality (o které jsem nic nevěděl) prezentuješ.

Kuzuri řekl(a)...

Děkuju. :) Jsem rád, že ses tu dozvěděl něco nového pro změnu o nás, o lidech. :)

Kuzuri řekl(a)...

Doporučuji přečíst si otevřený dopis Alana Moorea přátelům v Brazílii: https://twitter.com/leahmoore/status/1586080973556535296

A jako vždycky, Alan má pravdu. "Simply put, Jair Bolsonaro can continue, profitably, to please the corporate interests that support him, or our grandchildren can eat and breathe. It's one or the other."

Situace v Brazílii je takhle vážná - jestli bude onen krajně pravicový populista znovu zvolen, pak nejen lidé v Brazílii, ale my všichni pocítíme následky téhle populistické trumpovské vlny, a to vážněji, než jsme je pocítili dříve. I love Alan. Glycon bless him.

Okomentovat

Nejčtenější