čtvrtek 27. října 2022

Hadi na poštovních známkách V.

Po týdnu je tu další, už pátá část série Hadi na poštovních známkách! Můj sortiment (ano, špatné slovo, já vím, neboť je nevlastním a neprodávám) je pořád velký; internet je plný čar a kouzel, a některá z nich jsou manifestována i hadími poštovními známkami (ano, špatná věta, já vím, neboť jsem po dnešním dlouhém dni unaven). Možná bude lepší, když to nebudu dále protahovat, a rovnou se vrhnu na další čtyři vybrané známky... that sound good to you?

Na této velmi pěkné známce se nachází kobrovka karibská (Alsophis cantherigerus nebo někdy Cubophis cantherigerus), blízká příbuzná kobrovky antilské, které jsem minulý měsíc věnoval jeden článek. Tento druh, popsaný Bibronem v roce 1840 původně jako zástupce užovčího rodu Coluber, se vyskytuje na Kubě a blízkých ostrovech (včetně bahamského Cay Sal) v Karibském moři. Také známka samotná je z Kuby - v zemi cigaret, salsy, Che Guevara a Fidela Castra byla uvedena na trh roku 1982. Pěkný to užovkovitý had, nemám pravdu?


Druhá poštovní známka, kterou jsem pro tuto část vybral, byla vytištěna v Sovětském svazu v roce 1977. Web, na kterém jsem ji našel, uvádí, že autor fotografie se s ní setkal v únoru 2022 v Madridu, snad v jakési sbírce poštovních známek (možná i soukromé, kdo ví). Musím se vám přiznat, azbuku vůbec neovládám (I really don't have a thing for the Russian tongue y'know), takže pořádně nevím, co se na známce píše. Kobru (Naja) ale poznám, a domnívám se, že je na ní zrekonstruována snad kobra indická (Naja naja). Možná mám malý problémek s tím, jak vypadá ze strany její hlava, ale jinak je to moc hezký obrázek, to se musí nechat.


Vraťme se nyní zase do Indie. V jedné z předchozích částí jsem vám ukázal poštovní známku s krajtou tygrovanou z Indie, a zmínil jsem, že v rámci stejné kolekce - nepříliš překvapivě pojmenované Snakes of India - vyšly také tři další; kobra královská, zlatobojga... a pak tento krasavec! Na vybělené poštovní známce, kterou vám nyní prezentuji, je chřestýšovec rodu Trimeresurus. Jeho zbarvení je samozřejmě zelené, a zrovna takové bylo i na neporušené známce, ale víte, jak je to s věkem... ubírá vám sil i barvy. Bělají nejen lidské vlasy, ale i poštovní známky.


Co takhle na závěr nějaký fialový had? Proč ne skvrnkovka kočičí (též hlavatka kočičí), fantastický evropský druh pravé užovky (Colubrinae) s kouzelným vědeckým názvem Telescopus fallax? I kdybyste řekli ne, nesvedete mě z cesty, na kterou jsem se při dnešním hledání poštovních známek vydal! Tato známka je pro změnu zase z Bulharska, kde byla na trh uvedena v revolučním roce 1989 - pro Bulhary doslova, neboť se podobně jako tehdejší Čechoslováci vymanili z vlivu Sovětského svazu. Historii však nyní řekněme zdar, neboť kvůli ní zde nejsme, a podívejme se blíže na toho hada. Některé skvrnkovky kočičí mají poměrně nafialovělé šupiny, takže je ta rekonstrukce docela správná. Fialovější se však přece jen zdá spíše skála, na které had leží. Pokud si myslíte, že jeho zornička je na obrázku příliš široká, uvědomte si, že skvrnovka kočičí je noční had - v noci se její zorničky rozšíří, stejně jako kočce.


See what I did there, friends? Nejprve had černý, pak šedý (ne, není to béžová, nesouhlasím, ani kdybyste mě miliardou uplatili), poté bílý a nakonec fialový. Černá, šedá, bílá, fialová... ring a bell? Ano, ace pride vlajka! Je přece Ace Week! Dnešní část Hadů na poštovních známkách se nesla v asexuálním duchu! 😉

Další díl této série očekávejte příští týden!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější