úterý 22. listopadu 2022

Autumnwatch 2022 - Housenky drobníčků ve spadlých listech

Housenky drobníčků ve spadlých listech. Michaela Strachan se v makrostudiu na Wild Ken Hill ve společnosti Lucy Lapwing podívá na velmi zajímavé bezobratlé, jejichž životy závisejí na jednom nepostradatelném vegetačním orgánu stromů. Pro spoustu lidí nejsou listy nikterak zajímavé, a když na podzim spadnou, nijak nezajímají ani spoustu dalších větších živočichů - ostatně přece nechutnají dobře. Pro larvální stádium řádu motýlů (Lepidoptera) jsou však zdrojem potravy, a existuje druh můry, jejíž housenky se spadlými listy živí - dokonce je vyžírají zevnitř! Už jste někdy na podzim viděli hnědý, tlející list se zeleným flíčkem? Je možné, že kdybyste ho zvedli, a posvítili na něj baterkou, uviděli byste uvnitř housenku drobníčka (rod Stigmella), můry z čeledi drobníčkovitých (Nepticulidae). Jak se však dovnitř dostala? Samice drobníčků kladou vajíčka právě na listy stromů, a to jak na jejich horní, tak i spodní stranu - co list, to vajíčko. Po vylíhnutí se droboučká housenečka zavrtá do listu, a požírá ho, až nakonec doroste potřebné velikosti k započetí další fáze vývoje. Jak tak roste, produkuje samozřejmě odpad, a ten je na listech snad ještě lépe pozorovatelný, než samotná housenka. Cestička, kterou si drobníček listem razil, je totiž zanesena jeho trusem. Lucy má v makrostudiu housenky dvou druhů; Stigmella hemargyrella a S. tityrella - obojí se dají najít v listech buků. Rozeznat od sebe housenky obou specií může být oříšek i pro zkušeného nadšence do světa hmyzu, a rozlišit od sebe dospělce jednotlivých druhů je už téměř nemožné - jediný spolehlivý způsob tkví ve studiu jejich genitálií, ale na to letos v Autumnwatch neměli čas ani rozpočet. Nejzajímavější na housenkách drobníčků je to, že jejich sliny obsahují bakterie, které po opuštění ústního ústrojí housenky vypouštějí hormon, a ten zpomaluje proces senescence listů. I spadlé listy tedy mohou zůstat zelené a šťavnaté poněkud déle, než by běžně vydržely, a housenky drobníčků se tak jimi mohou pořádně nacpat. Až tedy půjdete znovu do lesa, a začnete se při pohledu na spadané listí nudit, vzpomeňte si na housenky drobníčků - tlející listí je mnohem zajímavější, než jste si mysleli.

Klip ze čtvrté epizody pořadu Autumnwatch 2022 od BBC Studios Natural History Unit, vysílané živě ve čtvrtek 27. října na televizní stanici BBC Two.

2 komentáře:

Dracovenator03 řekl(a)...

Toto se mi zdá se jako perfektní inspirace pro budoucí učitele přírodopisu.

Kuzuri řekl(a)...

Ve Watches je takových obecných biologických segmentů celá řada. Ty pořady jsou opravdu pro všechny - pro začátečníky (včetně nejmladších zájemců o svět kolem nás), i pro lidi poněkud lépe znalé britské přírody. :) If you don't watch them, try at least a few episodes. They really are fun. :)

Okomentovat

Nejčtenější