pátek 25. listopadu 2022

Obrázek týdne 25. 11. 2022

Jak nám ten listopad rychle utekl! Příští týden se již zcela jistě budu vyjadřovat k radosti z přicházejících Vánoc! Pro poslední listopadový Obrázek týdne jsem se rozhodl najít malbu nějakého dalšího velkého teropoda - v posledních měsících totiž v příspěvcích do této rubriky figurovali jen vzácně (snad s výjimkou toho posledního). Netrvalo dlouho, a našel jsem dnes v podvečer přesně to, co jsem hledal. Autorkou tohoto nádherného díla je americká umělkyně Emily Stepp. Jako vždy, doporučuji podívat se i na další obrazy na jejím DeviantArtu. Co však říkáte na tento?


Popisek k obrázku: Osmimetrový Baryonyx walkeri rybaří na břehu pomalu tekoucí řeky. Právě si vybírá dobré místo k započetí lovu - místo, ze kterého bude dobře vidět na ryby, a z něhož pro něj nebude namáhavé po nich vyrazit. Zřejmě tak neučiní ve volavčím stylu, ale spíše po nich chňapne, jako dnešní medvěd grizzly, anebo snad dokonce do vody skočí celý, a vyhlédnutou rybu pak svými dlouhými čelistmi, podobnými těm gaviálím, zakousne. Tento břeh má Baryonyx pouze pro sebe, v okolí se nenachází žádná konkurence. Čeká ho dlouhý, ale snad i úspěšný lov. Baryonyx lovil velké ryby, jako například metrovou scheenstii z čeledi Lepidotidae. Scéna se odehrává před 125 miliony roky na jihovýchodě Anglie, v místech, z nichž se jednoho dne stane souvrství Weald Clay. Typový exemplář baryonyxe byl nalezen právě tam v roce 1983 lovcem zkamenělin Williamem J. Walkerem, na jehož počest bylo autory formálního popisu, Angelou C. Milner a Alanem J. Charigem, zvířeti dáno jeho druhové jméno.

Jen si představte, že byste se dnes po návratu z práce nebo ze školy, tedy nejste-li dosud zatíženi povinnostmi dospělých, mohli vydat zpět v čase do pravěké Anglie v rané křídě, a spatřit něco takového. V pondělí už by se vám asi zpět moc nechtělo, nemám pravdu?
Čeho dalšího se v příštích dnech na mém blogu dočkáte? Zítra to bude Vřískot v džungli - a vřískat se znovu bude, to mi věřte. Za pozitivní názory na příběh musím poděkovat své kamarádce z Itálie, která Vřískot v džungli čte v anglickém překladu. Finally, some recognition! Mimoto mám pro vás připravené poslední dva klipy z letošního Autumnwatch...

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější