středa 9. listopadu 2022

Life On Our Planet - Nový dokumentární seriál o prehistorii vyjde v roce 2023!

Sledujete-li trochu dění ve světě dokumentárních filmů o přírodě nebo celkově dění v entertainmentu (jakkoliv frustrující to může z celé řady důvodů být), pak vám jistě neuniklo, že 1. listopadu vydal Netflix na svém YouTube kanálu upoutávku na šest nových velkorozpočtových dokumentů, které budou postupně vycházet od listopadu 2022 po rok 2025. Ačkoliv o té první sérii, jejíž premiéry se dočkáme za necelé dva týdny, ještě budu psát (a to v rámci svého měsíčníku o dokumentárních novinkách), chci také věnovat samostatný příspěvek cyklu Life On Our Planet, který asi z celé šestky zaujal diváky (a uživatele sociálních sítí) nejvíce. Life On Our Planet, česky Život na naší planetě, bude velkolepým dokumentem zabývajícím se prehistorií naší planety, přičemž za pomocí špičkové počítačové technologie přivede k životu některé z lépe, ale i méně známých obyvatel Země, kteří jsou už dávno pryč. Jedná se o další přírůstek na seznam dokumentů tzv. renesance dokumentů o dinosaurech (či snad paleomédiové renesance?), jak se této nové éře výtečných a v současné době vědecky nejpřesnějších pořadů o pravěku rozhodli někteří lidé na sociálních sítích říkat. Letošní Prehistoric Planet, velkolepý pětidílný dokument vyprávěný Davidem Attenboroughem, který možná bude mít i více než jednu sérii, je prvním význačným bodem na této přímce, jež, jak se zdá, nebude mít konec. V létě nám již bylo slíbeno, že se časem dočkáme velkého dokumentu Dinosaurs with Stephen Fry, vyprávěného hvězdou například (kontroverzní) filmové adaptace anarchistické bible V jako Vendeta (bohužel na rozdíl od knihy nenesoucí pravé anarchistické poselství). Life On Our Planet si můžete zařadit právě k těmto dvěma dokumentům. Nyní se určitě ptáte - pokud jste tedy trailer ještě neviděli - na co konkrétně se v něm můžeme těšit?


V traileru se objevuje jakýsi děsopták z čeledi Phorusrhacidae (snad Titanis), všemi milovaná šavlozubá kočka Smilodon, dále mamuti, hadrosauři, jistý čtyřkřídlý plachtící opeřenec z pravěké Číny (nikoliv však Microraptor), Arthropleura a samozřejmě také Tyrannosaurus Rex. Některé fanoušky dinosauřích dokumentů ústřižek s dvěma T-Rexy v traileru vyděsil, neboť při něm byl použit řev tohoto dinosaura z Jurského parku. Nebojte se však, v trailerech jsou běžně užívány zvukové efekty, které vůbec ve výsledném dokumentu neuslyšíte (a já předpokládám, že řev T-Rexe z JP nebyl použit ani při střihu dokumentu). Druhů pravěkých zvířat bude v dokumentu samozřejmě vyobrazeno více. Zatím toho o Life On Our Planet víme jen velmi málo. Nebylo oznámeno, kolik dílů bude seriál mít a kdy konkrétně příští rok vyjde. Víme však již to, že na něm pracují Amblin Television - televizní divize Amblin Partners založená Stevenem Spielbergem, Kathleen Kennedy a Frankem Marshallem - a Silverback Films - produkční společnost vedená Alastairem Fothergillem, dlouhodobým spolupracovníkem Davida Attenborougha. Britský veterán přírodovědných dokumentů, jehož hlas nás letos provedl Zelenou planetou (The Green Planet), Prehistorickou planetou (Prehistoric Planet) i Zmrzlou planetou 2 (Frozen Planet II) však tento seriál vyprávět nebude. A to i přesto, že svým názvem Life On Our Planet v podstatě odkazuje na předchozí dokumenty Our Planet (2019) a David Attenborough: A Life On Our Planet (2020), též vydané Netflixem. Místo Davida Attenborougha bude vypravěčem nového seriálu o pravěkých zvířatech slavný americký herec Morgan Freeman. Jak jistě víte, Lucius Fox není žádným nováčkem ve světě dokumentů, jen protentokrát doufejme, že s vyprávěním Life On Our Planet odvede lepší práci... než odvedl třeba, řekněme, když daboval Putování tučňáků (na toto video se podívejte - nahrál jsem ho na YouTube schválně kvůli vám; a neříkejte mi, že nevíte, kdo je Stewart Lee!). Rozhodně je, na co se těšit!

1 komentář:

Kuzuri řekl(a)...

A jen poznámka k videu, na které odkazuji na konci příspěvku - nic proti Putování tučňáků. ;) Ale že Morgan lhal... to se zapomenout nedá. ;)

Okomentovat

Nejčtenější