úterý 29. listopadu 2022

Autumnwatch 2022 - Pozorování ptáků v ústí řeky Teifi

Pozorování ptáků v ústí řeky Teifi. Stodvaadvacet kilometrů dlouhá velšská řeka Teifi, která pramení v Kambrických horách, a jež tvoří hranici mezi hrabstvími Ceredigion a Carmarthenshire, končí svou cestu severozápadně od čtyřtisícového města Cardigan, a vlévá se do Cardiganského zálivu. Její ústí je plné života, a daří se v něm zvláště avifauně, zastoupené například kolihou velkou (Numenius arquata), vodoušem rudonohým (Tringa tonatus), ústřičníkem velkým (Haematopus ostralegus) či jespákem obecným (Calidris alpina). Gillian Burke se na toto mírumilovné místo vydala, aby se setkala s Wendy James, pozorovatelkou ptáků, jež estuárium řeky Teifi navštěvuje už 40 let. Prvními ptáky, jež spolu uviděly, byli ústřičníci, přilákaní bohatým prostřeným stolem plným ústřic a mnohoštětinatců, které brodivým ptákům moře zprostředkovalo svým odlivem. Pozorovaly také asi sedmdesát výtečně maskovaných jespáků, shromážděných na kamenité pláži, dále racka chechtavého (Chroicocephalus ridibundus), a labuť velkou (Cygnus olor), jejíž výskyt v této oblasti Wendy nikterak nepřekvapuje - v říjnu jsou tu labutě běžné. Jednoho dne se jí tu podařilo zahlédnout zástupce 52 druhů ptáků, což rozhodně není málo. Wendy začala věnovat mnohem větší pozornost avifauně ústí řeky Teifi před asi deseti lety, když zemřel její sedmnáctiletý syn. V důsledku této tragické události se rozhodla ponořit plně do studia místních ptáků - začala je oficiálně sčítat a kroužkovat. Našla tak nový smysl života - sčítání ptáků je totiž mnohem pohlcující činností, než jejich pouhé pozorování při procházce po pláži. Zajímavé je, že za oněch deset let na horním toku řeky přibylo rákosových porostů; z toho důvodu se na pláži již poněkud vzácněji vyskytují hvízdáci eurasijští (Mareca penelope), kteří mnohem více času tráví právě v rákosech. Na konci října začíná Wendy v estuáriu pozorovat zimní návštěvníky z řad opeřenců, zvláště pak čírky obecné (Anas crecca) nebo již zmíněné hvízdáky. Co se druhového složení avifauny týče, je ústí Teifi dynamické, stejně jako mnoho dalších míst. 

Klip ze čtvrté epizody pořadu Autumnwatch 2022 z dílny BBC Studios Natural History Unit, vysílané živě ve čtvrtek 27. října na stanici BBC Two.

1 komentář:

Kuzuri řekl(a)...

Tímto tedy zakončuji listopadovou přehlídku vybraných klipů z letošní série Autumnwatch od BBC NHU. Doufám, vás některá z prezentovaných témat zaujala. Šest klipů, věnovaných hlavně bezobratlým, od raků po stigmelly, a ptákům. Máte-li zájem o víc, pak se na Autumnwatch 2022 sami podívejte - další předtočené segmenty se věnovaly třeba plchům (1. epizoda) nebo parazitům pstruhů obecných (4. epizoda). Více již neprozradím... :)

Na závěr ještě uvedu, že vysokorozpočtovým dokumentům BBC, jako Zmrzlá planeta II či Prehistorická planeta, věnuje pozornost opravdu každý. Nejděte tedy se stádem... Jděte do Autumnwatch!

Be a rebel! If for nothing else, do it for me!

Okomentovat

Nejčtenější