neděle 20. listopadu 2022

6 vybraných druhů střevíčníkovce: Paphiopedilum argus

Vědecký název: Paphiopedilum argus,
Rozšíření: Luzon, Filipíny,
Velikost: šířka květu 6 až 8 cm (některé zdroje uvádějí i 10 cm).
S tímto druhem střevíčníkovce se setkáme pouze na Luzonu, největším ostrovu Filipín. Roste na vulkanických hřebenech v lesnatém prostředí, v nadmořské výšce 1150 až 1600 metrů. Substrátem, ze kterého tyto rostliny vyrůstají, je lesní hrabanka s mechem a dostatečným množstvím humusu v půdě. P. argus žije v oblastech s průměrnou teplotou 17 až 20°C, a kde není zrovna příliš velké množství stínu; obývá světlejší lesy. Ve volné přírodě kvete v březnu a dubnu; celé květenství je dlouhé 30 až 45 centimetrů, a má zelenofialovou barvu. Květy jsou přinejmenším v umělých, pokojových podmínkách schopny vydržet až dva měsíce. Okvětní lístky má tato rostlina posety tmavými skvrnkami, a právě na ty odkazuje druhové přízvisko této vstavačovité - Argus Panoptes byl totiž řecký obr, který disponoval celým stem očí. P. argus sice nemá na okvětních lístcích zrovna sto teček, ale také jich nemá málo. Určitě platí, že je P. argus obrem, neboť je s výškou 60 centimetrů mezi střevíčníkovci skutečně nadprůměrně vysoký. Listů má každá orchidej tohoto druhu v rozmezí od 3 do 5; jsou dlouhé 9 až 24 centimetrů, a široké 2 až 5 centimetrů. Formálně tento druh popsal Heinrich Gustav Reichenbach v roce 1873 v časopise Gardener's Chronicle, ovšem jako zástupce rodu střevíčníků (Cypripedium). O devatenáct let později jej do Pflitzerem zavedeného rodu Paphiopedilum přemístil pruský botanik Berthold Stein.

Zdroj obrázku: SlipperOrchids.info

2 komentáře:

Kuzuri řekl(a)...

Přátelé, musím říct, že jsem nějakou dobu uvažoval, zda Blogorgonopsidu nezaložit účet na jediné sociální síti, kterou jsem dosud používal, a to sice na Twitteru - ten nápad se zrodil v mé hlavě možná tak před třemi lety(?), ale nedokopal jsem se k tomu, a upřímně, asi Blogorgonopsid ani "oficiální" twitterový účet mít nebude. Teď z Twitteru hromadně odcházejí lidé, jejichž tvorbu jsem sledoval po celá léta - fotografové přírody, paleoartisté, you name it. Zklamání... Zklamání z Muska (ne že bych ho někdy měl rád, je to miliardář... vůči těmto lidem jsem nikdy nechoval špetku respektu), teď se na Twitter vrací bývalý prezident USA, taky tam byl dovolen návrat jistému bývalému akademikovi, kterému lidé jako já s oblibou říkají "moderní Ayn Rand"... Vidím to tak, že asi přestanu na Twitter odkazovat v Obrázcích týdne. Pořád budu dál propagovat díla všech těch talentovaných umělců, ale když nemalé množství z nich vyjadřuje své zklamání z Twitteru... no, asi už to nemá cenu. Jeden paleoartista teď odešel s tím, že už před nedávnem zrušil i svůj Instagram. Sad days.

Držme se od těch (a)sociálních sítí dál.

Kuzuri řekl(a)...

Fajn, jen abych se doplnil, bývalý prezident USA má sice odblokovaný účet, ale údajně se mu zpátky moc nechce. Well, I don't much care if he comes back or not... vrátit mu účet je chyba tak jako tak. Let's face it, ten člověk není v pořádku.

Anyway, abych se vrátil k tématu toho komentáře, o Twitter už asi Blogorgonopsid nezavadí. Ale možná zkusím nějakou z těch "menších" sítí? Uvidíme.

Okomentovat

Nejčtenější