pondělí 7. listopadu 2022

Autumnwatch 2022 - Návrat raků bělonohých do řeky Itchen

Návrat raků bělonohých do řeky Itchen. Rak bělonohý (Austropotamobius pallipes) - jediný původní rak na území Spojeného království, a zároveň ohrožený druh, který potřebuje pomoc. Od 70. let minulého století jeho počty v zemi klesly o drastických 70 %. Chris Packham se vrací k řece Itchen v hrabství Hampshire, kde se jako mladík naučil mnohé z toho, co je o světě přírody třeba znát. Přidává se ke skupině ochránců přírody z Hampshire Wildlife Trust, jež se snaží navrátit raky bělonohé do tohoto překrásného toku. Na naše desetinožčí superstar se podívá zblízka ve společnosti Jen Nightingale z Bristol Zoological Society. Jedná se o skutečně zajímavé živočichy - v mládí jsou sociální a vytvářejí takové malé kluby, ale v dospělosti žijí o samotě. Protože jsou dlouhověcí (mohou se dožít deseti až dvanácti roků), rozmnožují se pomalu. Velmi důležité je však to, že jde o ekosystémové inženýry - organismy, jejichž dopad na prostředí je delší, než jejich život. A nelze pominout fakt, že indikují čistotu vody. V Bristolu jsou raci bělonozí v zajetí rozmnožováni už patnáct let; projekt směřuje k jedinému cíli - navrátit je do přírody. Chris bude přítomen u vypouštění dvaasedmdesátky raků, a naprostou většinu z nich učiní závistivými, když jednoho z nich políbí. Velkým problémem, se kterým se britští raci potýkají, je nemoc přenášená nepůvodním, severoamerickým rakem signálním (Pecifastacus leniusculus), který do přírody Spojeného království "vtrhl" okolo roku 1975. Račí mor - plísňové onemocnění způsobované hnilečkem račím (Aphanomyces astaci) - dokáže celou populaci raků bělonohých zdecimovat v průběhu pár týdnů. Itchen o ně ještě nepřišel, Hampshire Wildlife Trust se však snaží populaci posílit. Nejlepší je provádět reintrodukci na podzim, protože právě tehdy se raci rozmnožují. Chris nám ještě vysvětlí, jak reintrodukce těchto korýšů vlastně funguje. Vše je postaveno na metagenomice a eDNA (environmentální DNA). Při vysvětlování mu pomůžou mrkev, hrášky a Ekosystémová polévka Chrise Packhama. Na základě studia eDNA z vodních vzorků lze určit, kde se vyskytují signální raci, kde se vyskytují raci bělonozí, kde žijí oba druhy společně, a kde se vyskytuje račí mor. Pomocí jednoduché mapky nám Chris také ukáže, jak se to s těmito korýši má v Norfolku.

Klip ze druhé epizody pořadu Autumnwatch 2022, vysílané živě ve středu 26. října od 20:00 na stanici BBC Two.

2 komentáře:

Kuzuri řekl(a)...

Wow, Novara Media včera vydali rozhovor s Chrisem! :) Před pár dny jsem se díval na jejich (tuším už rok starý?) rozhovor s Jeremym Corbynem, a teď Chris! :) Doporučuji se podívat: https://www.youtube.com/watch?v=SHCmTjCsRYw&ab_channel=NovaraMedia

Kuzuri řekl(a)...

Krásně tam mluví o tom, jak nás všechny zklamal Morrissey se svými politickými názory. I feel exactly the same about the bloke.

Okomentovat

Nejčtenější