sobota 12. listopadu 2022

Zemřel Kevin Conroy, definitivní Batman

Včera obletěla svět smutná zpráva. Americký herec Kevin Conroy, jeden z nejznámějších hlasových herců vůbec, odešel ze světa 10. listopadu po krátkém boji s rakovinou. Bylo mu 66 let, a o jeho zdravotním stavu v posledních měsících nebylo veřejnosti nic známo. Ačkoliv měl za sebou Kevin dlouhou divadelní kariéru (hrál postavy v Shakespearových hrách nebo ve starořeckých dramatech na Broadwayi), bude vždy spojen především s postavou Batmana od DC Comics, které po tři desetiletí propůjčoval svůj hlas v animovaných filmech a seriálech. Zpráva o Kevinově úmrtí rozesmutnila všechny fanoušky, jež dabováním ikonického netopýřího muže za ta dlouhá léta získal. Já osobně stále nedokáži uvěřit, že Kevin Conroy již není mezi námi. V první hodině po oznámení jeho úmrtí byl jeho poslední příspěvek na Twitteru zaplaven zprávami, v nichž fanoušci požadovali, aby zkazky o své smrti vyvrátil. Svět přišel o talentovaného herce, jehož hlas v dětství slýchaly desítky, ba i stovky milionů lidí několika generací. Každý týden jsem ho po několik let svého života slýchával i já, když jsem jako mladší člověk, tehdy stále ještě zainteresovaný v maskovaných hrdinech z amerických komiksů, vstupoval do legendárního DC Animated Universe. Kevin byl legendou. A navždy bude pro mnohé definitivním Batmanem.

Kevin Conroy, dabér Bruce Waynea/Batmana v Batman: The Animated Series (1992-95) a desítkách dalších televizních, filmových a herních projektů v posledních 30 letech. Obrázek z Xfire

Kevin se k roli Batmana dostal docela náhodou. V roce 1991 totiž jakožto herec, který překročil práh oddělující divadlo od televize, natáčel epizodu sitcomu v Los Angeles, když mu jeho agent zavolal, že ve Warner Bros. pořádali konkurz na postavy v připravovaném Batman: The Animated Series, jednom z nejikoničtějších animovaných seriálů (nejen pro děti) 90. let. Ačkoliv chtěl shakespearovský herec z New Yorku původně hrát postavu Harveyho Bullocka, nepříjemného detektiva a spolupracovníka Batmanova přítele Jima Gordona, byl kreativním týmem - hlasovou režisérkou Andreou Romano a producenty Brucem Timmem a Paulem Dinim - ujištěn, že se jeho hlas nejlépe hodil na hlavní postavu seriálu. Kevin přitom sám o Batmanovi téměř nic nevěděl, znal jen campy seriál s Adamem Westem a Burtem Wardem z let 1966 až 1968, a neměl tedy tušení, že v průběhu 80. let si postava Batmana prošla výraznou (ovšem ne všemi zájemci o svět komiksů schválenou) změnou. Tento příběh odvyprávěl Kevin na různých comic conech v USA mnohokrát, ovšem teprve tento rok odhalil, jak vlastně Batmanův hlas našel. V dojemném krátkém komiksu Finding Batman, který zakončil 2. číslo antologie DC Pride, popsal, jak ho bolest z vyrůstání v nefunkční rodině, s bratrem trpícím schizofrenií a otcem alkoholikem, jakož i smutek ze života "ve skříni" a nemožnosti být jako mladý gay muž plně přijat v zábavním průmyslu, nakonec vedla k nalezení hlubokého, bolestí prorostlého hlasu netopýřího muže. Kevin nemusel o originu Batmana vědět příliš mnoho, dokázal si totiž představit, jak by hlas někoho takového - kluka, jemuž byli rodiče zastřeleni před očima, a který si toho hodně protrpěl - mohl znít. Postavu Bruce Waynea/Batmana daboval nejen v Batman: The Animated Series (1992-95), ale také v The New Batman Adventures (1997-98), Batman Beyond (1999-2001), Justice League (2001-04), Justice League Unlimited (2004-06), v pěti epizodách Superman: The Animated Series (1996-2000), pěti dílech Static Shock (2000-04) a v jedné epizodě The Zeta Project (2001-02). Zopakoval si ji v řadě animovaných filmů, například v Batman: Gotham Knight (2008), odehrávajícím se ve vesmíru Nolanovy trilogie Temný rytíř, Batman/Superman: Public Enemies (2009) či Justice League vs. The Fatal Five (2019). Zmíněna musí být i arkhamovská série videoher, začínající proslulou hrou Batman: Arkham Asylum, jež byla vydána v roce 2009. Starého Bruce Waynea si před třemi lety Kevin zahrál v epizodě hraného seriálu Batwoman, který byl součástí televizního eventu Crisis on Infinite Earths. Kromě těchto projektů jsme mohli jeho hlas slyšet v dokumentárních filmech Russian Yeti: The Killer Lives (2014) a Lair of the Mega Shark (2015). 

Rest in Peace, Kevin Conroy. Obrázek z Batman: The Animated Series (Warner Bros. Animation)

Ke Kevinově úmrtí se včera vyjádřili jeho kolegové herci z Batman: The Animated Series, jmenovitě Mark Hamill, představitel zákeřného Jokera, Diane Pershing, která propůjčila hlas superzločince Poison Ivy, či Tara Strong, jež dabovala Barbaru Gordon/Batgirl v The New Batman Adventures. Prostřednictvím Twitteru mu hold vzdali i kanadský hlasový herec a zpěvák Cal Dodd (hlas Wolverina v X-Men: The Animated Series z 90. let) nebo Steve Blum (hlas Wolverina ve Wolverine and the X-Men či animovaném filmu Hulk vs Wolverine). Kevin i v posledních měsících tvrdě pracoval vystupováním na comic conech a propagováním postavy Batmana pro korporaci Warner Bros. Discovery. V budoucnu budou jeho fanoušci jistě informováni o tom, zda stihl nadabovat alespoň některé epizody připravovaného animovaného seriálu Batman: Caped Crusader, jenž bude uveden příští rok. Kevin po sobě zanechal manžela Vaugha C. Williamse, bratra Toma Conroye a sestru Trishu Conroy.

O úmrtí Kevina Conroye můžete dále číst na webech DC a BBC News. Nejste-li seznámeni s Kevinovou prací, podívejte se například na tento klip z legendárního animovaného snímku Batman: Mask of the Phantasm či na tento klip z trojdílu World's Finest seriálu Superman: The Animated Series. Rest in Peace, Kevin Conroy. You will always be the Batman.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější