středa 16. listopadu 2022

Hadi na poštovních známkách VIII.

Tato část Hadů na poštovních známkách se opět ponese v určitém duchu - v duchu Austrálie! Včera, 15. listopadu, byl totiž Den Steva Irwina. Připomněli jsme si jednoho z nejvýznamnějších Australanů, slavného lovce krokodýlů a jednu z prvních tváří televizní stanice Animal Planet - legendu, která nás opustila 4. září 2006. Steve miloval hady, ostatně se v jeho dokumentárních filmech hojně objevovali, a tak zkrátka dnešní část věnuji šupinatým, beznohým plazům, které mnohým z nás prostřednictvím svých pořadů představil.

Na první poštovní známce, kterou jsem pro tuto část vybral, a jež byla na trh v Austrálii uvedena v roce 2006, se nachází slavná pakobra východní (Pseudonaja textilis), jeden z nejjedovatějších hadů naší planety. Po taipanovi menším (Oxyuranus microlepidotus) je vlastně druhým nejjedovatějším zástupcem této skupiny plazů, a je zodpovědna za 60 % všech hadích uštknutí na australském kontinentu. Pro člověka jsou letální dávkou už 3 mg jejího nesmírně silného jedu. Průměrně pakobra východní dosahuje délky 1,5 metru. Na této známce je vyobrazena v útočné pozici - vzpomínáte, jak Steve ve svých dokumentech vždycky vysvětloval, že "S pozice" znamená "ready to strike"? 


I s hadem z druhé poštovní známky se milovaný lovec krokodýlů setkal při natáčení svých dokumentů hned několikrát. Protože jsem však nedávno znovu zhlédl perfektní film The Ten Deadliest Snakes in the World with Steve Irwin od United Productions z roku 2001 - jeden z pouhých dvou dokumentů provázených Stevem, který natočili Britové, a mimochodem stejná produkční společnost, jež natočila první moderovaný dokument Nigela Marvena - mohu vám s jistotou tvrdit, že zrovna při jeho natáčení Steve vlnožila hladkého (Aipysurus laevis) nezastihl, byť to měl původně v plánu. Tato potvůrka, dlouhá alespoň metr a vzácněji dokonce dva, nežije samozřejmě jen na pobřeží Austrálie, ale v celém severovýchodním Pacifiku. Krásně se však s nimi lze potápět na Velkém bariérovém útesu.


Třetí v pořadí tu mám pakobru štíhlou (Demansia psammophis) na poštovní známce z roku 1982! Tento denní australský endemit se živí hlavně ještěrkami, ale také obojživelníky. Jeho jed sice není tak zákeřný, jako jed předchozích dvou druhů (vlnožil samozřejmě není nebezpečný - navzdory toxicitě svého jedu jen málokdy uštkne, je to velmi klidný had!), ale i tak je dobré po uštknutí pakobrou štíhlou navštívit nemocnici, a to co nejrychleji! Jedná se o hada docela nervózního, ale raději, než aby kousal, odplazí se pryč, když je vyrušen - ostatně tak to dělá spousta hadů. Česky se tomuto druhu dříve říkalo také pazmije žlutočelá.


Ano, zrada - poslední poštovní známka totiž nebyla vydána v Austrálii, ale v Rumunsku! Tak proč ji tedy do tohoto článku zařazuji? No, odpověď je prostá - je na ní vyobrazen nejen nejjedovatější australský had, ale rovnou nejjedovatější had celé planety, totiž ten, který pakobře východní brání, aby příliš zpychla. Jako každý správný šampión se taipan menší (Oxyuranus microlepidotus) vědomě zdržuje v jakémsi svobodném exilu - je endemitem Channel Country, tam, kde se střetávají Queensland, Severní teritorium a Jižní Austrálie. Setkat se s tímto hadem je nesmírně obtížné. Steve Irwin to zvládl několikrát, a v již zmíněném The Ten Deadliest Snakes in the World dokonce ležel na zemi, a nechal se rozeklaným jazykem nejjedovatějšího hada světa políbit! Na poštovní známce, uvedené v roce 2017, se nachází i mapka s místy, kde se lze s tímto krásným a plachým zvířetem setkat. Až navštívíte Austrálii, přeji hodně štěstí s jeho hledáním!


Zavzpomínejme i dnes na Steva Irwina, jenž byl včera právoplatně oslavován pro svůj přínos popularizaci ochrany přírody a učení diváků několika generací lásce k plazům i všem dalším zvířatům, třeba prostřednictvím klipů z Lovce krokodýlů, jež jsem s vámi před lety tady na blogu sdílel!

Projekt Hadi na poštovních známkách bude pokračovat!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější