čtvrtek 10. listopadu 2022

Hadi na poštovních známkách VII.

Opět usedávám k počítači, opět přenechávám kontrolu nad svým mozkem i tělem té neporazitelné blogové adikci (just kidding... or not?!), připraven představit vám další čtyři poštovní známky s hady! Podobně jako včera, i dnes příspěvek zakončím videem se Stewartem Lee, který to v něm tentokrát nandá pár zmijím napravo od středu (nah, only kidding, although personally I don't much like them... must be something about their poisons). Myslím, že pobaveni jste již dost, a tak, abych váš záchvat smíchu zastavil, hodím na vás pár těch poštovních známek!

Nejprve si zaleťme do Malajsie! Na Malajském poloostrově se setkáme s jedním vskutku nádherným bungarem, vlastně dost možná nejkrásnějším korálovcovitým vůbec - bungarcem dvoupruhým (Calliophis bivirgatus)! Jedná se o až 1,8 metru dlouhého jedovatého hada s červenou hlavou, břichem a ocasem, tmavě modrými zády a jedním bílým pruhem na každém boku. Tato poštovní známka byla vydána v roce 2002, a jak vidíte, uvádí jako vědecký název zvířete Maticora bivirgata. Do rodu Calliophis byl bungarec dvoupruhý přeřazen o rok dříve slavným herpetologem Josephem Brunem Slowinskim, který shodou okolností zemřel ve stejném roce (více o něm zde). 


Další poštovní známka, kterou jsem pro vás tentokrát vybral, byla na trh uvedena v roce 1986 v Laosu, ale není na ní vyobrazen had z jihovýchodní Asie. Oh no, oh no! Nachází se na ní Leptophis ahaetulla, jeden z oněch "papouščích hadů" (anglicky parrot snakes), tedy středně velkých colubridů ze Střední a Jižní Ameriky. Tento konkrétní druh hbitého, nejedovatého lovce ještěrek, žab a malých ptáků žije od Belize po Argentinu! I jeho vědecký název je na známce zastaralý - Thalerophis richardi je jedno z mnoha jeho synonym (a zrovna tak třeba Leptophis liocercus či Coluber filiformis). 


A teď rychle na africký kontinent! Tahle poštovní známka je opravdový zabiják, a strašně bych ji chtěl! Na trh byla uvedena v Tanzanii v roce 1987 jako součást kolekce Reptiles of Tanzania, a nachází se na ní jeden z nejkrásnějších, nejhbitějších a nejjedovatějších afrických hadů - mamba úzkohlavá (Dendroaspis angusticeps)! Tato pěkná příšerka, se kterou se kdysi potýkal Steve Irwin na stromě (The Crocodile Hunter: Africa's Deadliest Snakes), sice není tolik jedovatá, jako její poněkud proslulejší sestřenice, ale i tak není radno si s ní zahrávat. Myš zabije už dávka o 1,3 mg/kg jejího jedu. 


Posední známka pochází z Lichtenštejnska, a vyobrazuje užovku hladkou (Coronella austriaca)! Na rozdíl od předchozích není tak stará - byla vydána v roce 2015 (to samozřejmě neplatí o hadovi samotném, ten se po Evropě pohybuje podstatně déle). Užovka hladká je druhem, se kterým se setkáme i u nás, a jsem si jist, že jste se s ním již někdy v životě osobně seznámili. Lidem, kteří nemají o hady příliš zájem, se často plete se zmijí obecnou, nicméně podle této známky by se ji mohli naučit od naší milované viperky lehce rozeznat. Krásné, že ano?


Doufám, že se vám tato část líbila - osobně jsem s dnešním výběrem poštovních známek více než spokojen. Pokud máte pocit, že jsem si do vás v úvodu článku nějak rýpnul (jste-li zmije), a vy jste nyní trochu roztřeseni, pak vězte, že přesně o to jsem se snažil (after all, I like snakes... I'm the Devil himself... the ultimate rebel, and my poisons are better than theirs!). 

Tento projekt bude pokračovat!

2 komentáře:

Kuzuri řekl(a)...

Jen se zde v komentáři k něčemu vyjádřím - aby to bylo všem čtenářům jasné, v úvodu a na konci článku se setkáváte (už asi posté) s mým osobitým sarkasmem. ;) Mám na mysli slova Jonathana Pie... Nechci nějak provokovat, já nevím, voliče stran na opačné části spektra. Spousta těch lidí si pak myslí, že lidé jako já jsme nějací killjoys... A to samozřejmě není pravda. :) Vždycky jsem otevřený diskusi.

Je to malý nevinný politický vtípek. A je stokrát lepší, než když někdo na té opačné části politického spektra dělá vtipy o muslimech. To mi věřte, ať jste politicky kdekoliv. :)

Kuzuri řekl(a)...

Abych se vysvětlil (když znovu tento komentář čtu), myslím to tak, že vtipy o muslimech nejsou vtipné. Vlastně jsou zpátečnické. Takhle jsem to myslel - nechci, aby s tím statementem sympatizovali nějací hateři menšin (ač si nemyslím, že je to možné).

Okomentovat

Nejčtenější