pátek 18. listopadu 2022

Obrázek týdne 18. 11. 2022

Nastal pátek 18. listopadu, a já do rubriky Obrázky týdne přispívám dalším příspěvkem a zároveň malou reklamou dalšímu význačnému umělci. Ve středu jsem na sociální síti Twitter - která se dnes zdá být ve větším nebezpečí ze strany chamtivého boháče, než kdy dřív, což nemalé množství tamních paleonadšenců velmi děsí - narazil na toto překrásné dílo, jehož autorkou je Gaëlle Seguillon. Možná vám její jméno něco říká, ale v případě, že to nevíte, Gaëlle pracovala jako concept artistka na první epizodě seriálu Prehistorická planeta (Prehistoric Planet). Tento obraz je tedy vlastně concept art k onomu všemi milovanému vysokorozpočtovému dokumentu, který nás letos uchvátil. Zobrazuje však scénu, která se do finálního scénáře nakonec nedostala. Co na ni říkáte?


Popisek k obrázku: Samec tyranosaura rexe a jeho dva potomci se na písečné pláži setkávají s největším predátorem křídového oceánu, vyvrženým z pekelného akvária na milost a nemilost terestrickým masožravcům. Pohlížejí na umírajícího mosasaura, bičovaného přílivem, a sbíhají se jim sliny. Vědí, že vyčkají-li chvíli na místě, mořský titán pojde únavou, a oni se do něj budou moci zakousnout. Tyranosauří rodinka přišla na pláž hlavně kvůli archelonům, největším mořským želvám všech dob, jejichž samice se v tuto roční dobu vracejí na rodnou pláž, aby nakladla vejce. Moře je však tak štědré, že jim dopřeje hostinu i na mase jiných mořských plazů. Těžko říci, proč tento mosasaurus zahynul. Snad byl příliš starý, nebo byl možná zraněn v souboji s jiným mosasaurem, i když to je méně pravděpodobné. Ve vodě není žádná krev. Malí tyranosauříci se neodvažují k tátově nálezu přiblížit. Raději počkají, až k mosasaurovi přistoupí sám. Teprve ve chvíli, kdy do jeho měkkého masa zaboří své třiceticentimetrové zuby, odváží se i obě mláďata okusit mosasauří maso. Scéna se odehrává ve svrchní křídě před 66 miliony let na pobřeží Velkého vnitrozemského moře, jež v té době rozdělovalo Severní Ameriku na tři velké ostrovy; Tyrannosaurus rex žil na Laramidii.

Pro zhlédnutí více concept artů, které Gaëlle pro pobřežní díl Prehistorické planety vytvořila, klikněte sem. Klidně do komentáře pod tento příspěvek napište, co se vám v Prehistorické planetě líbilo nejvíce! Proč jsem jen o tom velkolepém dokumentu stále nevytvořil na blogu nějaké diskusní vlákno?
Zítra vyjde 6. kapitola Vřískotu v džungli, aneb příběhu, který vás posledně jistě pořádně vyděsil (anebo rozesmál?) - přiznejte, že ačkoliv temné příběhy píši již řadu let, takové věci byste ode mně nečekali (ač když se nad tím zamyslím, jsou to vůbec horší věci, než pes uvařený zaživa v troubě v Cryptid Hunters Dark nebo mrtvola kojence prskající krev na tatínka v Prokletí rodiny Owenových?). Také v příštích dnech budu pokračovat v psaní 6 vybraných druhů střevíčníkovce, a mám již pro vás vybraný další klip z letošního Autumnwatch!
Užijte si víkend, nechte se zděsit zítřejším Vřískotem v džungli, a užívejte si pomalé cesty přírody k zimě!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější