úterý 1. listopadu 2022

Autumnwatch 2022 - Letní požár na Wild Ken Hill

Letní požár na Wild Ken Hill. Letos v létě řádily divoké, destruktivní požáry nejen v Amazonii, Arizoně, Maroku či Českém Švýcarsku v České republice, ale také v Británii. V období od začátku léta do začátku podzimu zažilo Spojené království 700 požárů, jež negativně ovlivnily 77 čtverečních mil (nebo téměř 200 milionů čtverečních kilometrů) jeho území. Mezi postiženými oblastmi je bohužel i Wild Ken Hill v Norfolku, který je základnou části týmu z Watches už rok a půl. Michaela Strachan a Chris Packham nám nyní poví více o zničujícím požáru, ke kterému na této regenerativní farmě došlo 19. července. Ačkoliv to samotná farma téměř neodnesla, zničil požár 80 akrů (přes 320 000 čtverečních metrů) pobřežního lesa. O víkendu před začátkem vysílání Autumnwatch do něj Michaela zavítala ve společnosti Hetty Grant, ekoložky a pracovnice zařízení. Uhasit požár nebylo jednoduché, zvláště v takový větrný den, jakým 19. červenec v této části Norfolku byl. Oheň naštěstí zastavilo mořské pobřeží, jinak by byly škody ještě větší. Spousta zvířat trpěla. Hetty si vzpomene na to, jak při následných průzkumech oblasti narážela na upálené užovky, divoké králíky a ptáky, jež se uškvařili, když chránili svá hnízda s vejci. Těžko říci, kdy se pobřežní les zotaví - zabere to však alespoň desítky roků. Neštěstím je, že požár zdevastoval tři hnízdní území hrdličky divoké (Streptopelia turtur), nejzranitelnějšího z britských ptáků, pro kterého je Wild Ken Hill skutečnou baštou. Pracovníci projektu budou muset vymyslet, jak se na podobné události připravit do budoucna. Chris nám připomene, že v důsledku klimatické změny bude k podobným environmentálním tragédiím docházet častěji - je nutné, abychom se naučili, jak se jim bránit anebo jak jim předcházet! Dále uvidíte záběry kulíků písečných (Charadrius hiaticula) pořízené onoho nešťastného dne na pláži; jeden z rodičů zůstával na hnízdě, i když jej obklopil dým, ale nakonec musel odběhnout k vodě, neboť mu bylo příliš horko. Co se však stalo s jeho čtyřmi vajíčky? Poté, co byl požár uhašen, se naštěstí kulíci na hnízdo zase vrátili; tři ze čtyř ptáčat se vylíhla, a dvě nakonec byla vyvedena. Podobných příběhů se šťastným koncem si však jinak Wild Ken Hill v létě příliš neužil.

Klip z první epizody pořadu Autumnwatch 2022, vysílané živě v úterý 25. října 2022 od 20:00 na televizní stanici BBC Two.

1 komentář:

Kuzuri řekl(a)...

Jak jsem avizoval, v listopadu bude rubrika Videa patřit úryvkům z letošní výtečné série Autumnwatch. V průběhu pěti týdnů v tomto měsíci se tedy dočkáte minimálně pěti klipů (a to včetně tohoto), které jsem pro vás vybral. I hope you will learn something new. :)

Okomentovat

Nejčtenější