pátek 11. listopadu 2022

Obrázek týdne 11. 11. 2022

Máme druhý listopadový pátek, tentokrát s podivuhodným datem 11. 11. 2022! Bylo by asi zajímavé, kdybych mezi Obrázky týdne zařadil nějaké dílo s nulou, čtyřmi jedničkami a třemi dvojkami (aneb má žákovská knížka v šesté třídě základní školy hned na začátku září), ale Blogorgonopsid je věnován světu jaksi substanciálnějších subjektů ze světa přírody. Na tuto krásnou malbu jsem narazil včera, když jsem procházel Muskitter (tedy Twitter) - prostě zaujala mou pozornost a velmi se mi zalíbila. Její autorkou je Rebecca Dart, která pracuje pro kanadské animační studio Atomic Cartoons. Stejně jako v případě všech talentovaných umělců, jejichž díla v podstatě touto rubrikou propaguji, vám doporučuji podívat se i na další z Rebečinných (paleo)děl.


Popisek k obrázku: Temnospondyl druhu Siderops kehli leží nehnutě na dně stojatého jezírka, jehož hladina je posypána listy jinanů. Za celé hodiny nepohnul ani jedním svalem. Upřeně hledí nad povrchový vodní film, a čeká na nějakého nešťastníka z řad dinosaurů, do kterého by se mohl svými ostrými zuby zakousnout. S celkovou délkou 270 centimetrů není Siderops zrovna drobečkem. Přijde-li k vodě kupříkladu mládě některého z dlouhokrkých sauropodů, i když bude třeba metr dlouhé, riskuje, že se stane sideropsím obědem. Ačkoliv je hladina v místě, kde před ponořením velký obojživelník ploval, jinanových listů zcela zbavena, pro potenciální kořist skutečně nebude lehké si jej povšimnout. Vzory na zádech a hlavě umožňují jeho jinak tmavému tělu, aby s opadanými listy krásně splynulo. Scéna se odehrává před 177 miliony let, v období jury stupně toarc, na území dnešního Queenslandu v Austrálii. Siderops kehli je znám na základě jediného, typového exempláře s takřka kompletní, sedmdesát centimetrů dlouhou lebkou. Listy na obrázku patří druhu Gingko yimaensis, jinanu ze střední jury, jehož fosilie byly nalezeny v čínské provincii Che-nan. 

Těm z vás, kteří mají v oblibě dokumenty Nigela Marvena, doporučuji zhlédnout nejnovější rozhovor s naším oblíbeným televizním přírodovědcem, týkající se jeho připravovaného dokumentárního filmu o přírodě Salvadoru. Zobrazí se vám po kliknutí sem.
A když už zmiňuji přírodovědné dokumenty, vězte, že příští týden vyjde další část mého měsíčníku, v němž shrnuji vše nové, co "přírodovědný dokumentární průmysl" takříkajíc vypustil do světa! Mimoto bude pokračovat projekt 6 vybraných druhů střevíčníkovce, a v neděli se dočkáte 5. kapitoly příběhu Vřískot v džungli, který se vám již možná začíná zdát agresivně temným. Nemám pravdu?
Užijte si víkend, vyjděte do lesů, na pole, zkrátka kamkoliv do přírody, a užívejte si podzimu! Dnes má totiž svátek Martin, takže nám sníh ty podzimní radovánky může ode dneška kdykoliv zkazit, a je třeba si jich užít včas!

1 komentář:

Kuzuri řekl(a)...

Rest in peace, Kevin Conroy.

Internet v poslední hodině zaplavily zprávy o úmrtí Kevina Conroye, amerického herce, který po dobu 30 let propůjčoval svůj hlas Batmanovi v animovaných seriálech, filmech a počítačových hrách. Stejně jako ostatní Kevinovi fanoušci, jsem šokován, a je mi to moc líto. K jeho úmrtí se již vyjádřil Mark Hamill, hvězda Star Wars a zároveň věčný Joker Kevinova Batmana. :'(

RIP, legend.

Okomentovat

Nejčtenější