úterý 11. února 2020

Několik nových paleontologických objevů z ledna a února 2020

Rok 2020 začal teprve před dvaačtyřiceti dny, za tu dobu však již bylo ohlášeno několik podivuhodných paleontologických objevů. Žijeme přece jen ve zlaté éře poznávání pravěkého života. V tomto článku uvedu jen některé objevy - ty, které považuji zatím za nejzajímavější...

V lednu byl popsán nový druh dromaeosaurida ze skupiny Microraptoria, a to sice Wulong bohaiensis. Jeho fosilie byly nalezeny ve formaci Jiufotang v provincii Liao-ning na severovýchodě Číny. Wulong žil zhruba ve stejné době jako jemu blízce příbuzný Microraptor gui; v období křídy stupně apt před přibližně 125 miliony let. Nalezený exemplář byl mladým jedincem, který zahynul z neznámé příčiny. Po smrti skončil na dně jezera, což umožnilo skvělé zachování jeho kostry. Byl asi velikosti vrány, nicméně dospělí, plně vzrostlí jedinci dosahovali zřejmě délky až 135 centimetrů. Stejně jako Microraptor dokázal tento dinosaurus plachtit ze stromu na strom s využitím okřídlených předních i zadních končetin. Rodový název Wulong znamená v překladu z čínštiny "tančící drak". Výzkum mladých kostí tohoto juvenilního exempláře prokázal, že se růstové vzorce malých dromaeosauridů nepodobaly růstovým vzorcům v současnosti žijících ptáků.


Jistě víte, že slavná hledačka fosilií Mary Anning nalezla spoustu pozůstatků druhohorních mořských plazů na anglickém pobřeží na výpravách se svým psem. Nerozlučný a nejlepší přítel člověka se, zdá se, nehodlá vzdát možnosti objevovat ostatky nových druhů mořských plazů i v současné době. Dobrým příkladem toho jsou psi Poppy a Sam, kteří v prosinci minulého roku nalezli, spolu se svým páníčkem Johnem Gopsillem, na pláži poblíž Stolfordu v anglickém Somersetu nalezli krásnou zkamenělinu patřící ichtyosaurovi. Zkamenělina měří 167 centimetrů. To, že se zcela jistě jedná o nový druh ichtyosaura, bylo paleontology potvrzeno v lednu tohoto roku. Ačkoliv jeho druh nemá zatím vědecký název, nalezený exemplář byl pojmenován Poppy, po jednom ze svých objevitelů, a bude brzy vystaven v The Museum of Somerset.


V prvních únorových dnech byl ohlášen oficiální popis 220 milionů let starého mořského plaza druhu Gunakadeit joseeae. Fosilie tohoto živočicha byla každopádně nalezena na jihovýchodě Aljašky už před devíti lety geologem Jimem Baichtalem z U. S. Forest Service. Gunakadeit se řadil mezi thalattosaury, bazální neodiapsidy, jež jsou známi pouze z triasu. Byli zřejmě příbuzní jak ichtyosaurům, tak archosauromorfům a lepidosauromorfům (včetně haterií, pravých ještěrů a hadů). Někteří dorůstali délky až čtyř metrů, Gunakadeit byl však jen asi padesát metrů dlouhý. Žil částečně na souši a částečně ve vodě; byl dokonale přizpůsoben k plavání v mělkých vodách. Svými prodlouženými čelistmi s drobnými ostrými zoubky při hledání potravy prozkoumával otvory a štěrbiny ve skalách při pobřeží a vybíral z nich měkkýše.


V posledních dvou dnech byl také ohlášen objev nového druhu tyrannosaurida z kanadské Alberty. Byl pojmenován Thanatotheristes degrootorum, a žil před 79,5 miliony let. Podle doktora Therriena, který pracoval na jeho popisu, se jedná o první nový druh tyrannosaurida nalezený v Albertě po 50 letech! Je to tedy velký objev. Posledním "předchozím" tyrannosauridem z provincie byl Daspletosaurus, popsaný v roce 1970. Thanatotheristes je dosud nejstarším kanadským tyrannosauridem; žil dříve než Daspletosaurus a Albertosaurus, jež jsou známi až z pozdního kampánu a maastrichtu. Částečně zachovalá lebka T. degrootorum byla nalezena ve Foremost Formation už v roce 2010, trvalo tedy celé desetiletí, než byl tento dravec popsán. S délkou 8 metrů se řadil mezi velké masožravé dinosaury. Je dosti možné, že ve své době byl na území Alberty vrcholovým predátorem.


Toto byl tedy můj výběr nejzajímavějších paleontologických objevů z ledna a února tohoto roku... Brzy však budou jistě popsány nové druhy dinosaurů a dalších pravěkých živočichů - o některých z nich Vás budu s radostí informovat!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější