neděle 23. února 2020

Evoluce chameleonů

K napsání tohoto článku mě přiměla epizoda Neviditelný ještěr (The Invisible Lizard) ze seriálu Tajuplní živočichové Nicka Bakera (Nick Baker's Weird Cratures) z roku 2007. Nebýt tohoto podmanivého pořadu, nenapadlo by mě o den později napsat článek o vývoji chameleonů...

Chameleoni - jedni z nejznámějších ještěrů. Zná je i každý neznalec přírody. Mnoho lidí je chová jako domácí mazlíčky. Celá staletí, ba i tisíciletí, se o nich vyprávěly všelijaké příběhy. Někteří domorodí obyvatelé Madagaskaru například věří, že dotknutí se kůže chameleona Parsonova jim přinese neštěstí. Ovšem každému nadšenci do světa plazů jistě v takovém případě přinesou opak! Chameleoni jsou všeobecně známí, mluví se o nich díky jejich schopnosti měnit barvu, koulet očima všemi směry a chytat kořist pomocí neobyčejně dlouhého vystřelovacího jazyka. Kde ale chameleoni vznikli? Co víme o jejich evoluci? Kdy se vlastně první chameleoni na naší planetě objevili?


Začalo to zřejmě v křídě...

Není jednoduché zjistit, kdy se první chameleonovití (Chamaelaeonidae) objevili na naší planetě, a neví se přesně ani, v které části světa vznikli. Přestože více než polovina všech současných druhů chameleonů žije na Madagaskaru, ne všechny důkazy nasvědčují tomu, že by ostrově známém často jako "osmý kontinent" skutečně vznikli. První chameleoni se zřejmě vyvinuli v pevninské Africe. Ale kdy? Nebo snad vznikli v jiné části světa? Patrně nejstarší nalezenou fosilií ještěra, který se výrazně podobal chameleonům, byla popsána teprve v roce 2016, nedlouho poté, co byla nalezena na území Myanmaru. Jednalo se o drobného ještěra, který se zachoval v jantaru - mohli bychom v podstatě říci, že šlo o jakousi "3D fosilii". Tento drobný šupinatý plaz vykazoval některé základní anatomické znaky chameleonů, včetně zatočeného ocasu, uzpůsobeného k uchopení větviček a přidržování se na nich. Jeho ocásek v podstatě výrazně připomínal ocas současné brokesie, nejmenšího rodu chameleonů, známého z Madagaskaru. Tito malí ještěři žijí převážně v nízkém patře lesa, na zemi nebo na nízkých větvích keřů. Nepotřebují dlouhé ocasy svých příbuzných z vyšších pater lesa, ale stále jsou částečně arboreální, a potřebují se na větvičkách přichytit. Kromě zatočeného ocásku měl tento chameleonu podobný plaz také velké kulovité oči. Problémem je, že tento exemplář byl v podstatě mládětem, dokonce snad novorozencem. Možná se vylíhl z vajíčka a krátce nato jeho život skončil v tekuté pryskyřici. Kdyby se jednalo o staršího jedince, možná by bylo jednodušší určit, zda se jednalo o raného chameleonovitého či ne. V každém případě je tato fosilie stará asi 100 milionů let (stupně apt až cenoman, křída). Již před nálezem této fosilie panoval názor, že přinejmenším předchůdci chameleonů, jež daly základ samotné čeledi, existovali už v období před zhruba 100 až 110 miliony let. Zda-li však chameleoni vznikli zhruba v té době, nebo v křídovém období celkově, a zda k tomu došlo na africkém kontinentu nebo naopak kdesi v jižní či jihovýchodní Asii, to stále není jisté. 


Anquingosaurus by mohl být nejstarším chameleonem, má to ale háček

Patrně nejstarším popsaným druhem chameleona je Anquingosaurus brevicephalus, známý z východočínské provincie An-chuej. Žil přibližně před 62 až 59 miliony let ve středním paleocénu. Popsal jej Hou v roce 1976. Jde o jeden z vzácných nálezů ještěrů z paleocénu východní Asie. Tento region jich totiž světu dosud mnoho nedal, Anquingosaurus je tedy skutečnou raritou. Přestože Hou zhotovil popis druhu na základě lebky, nelze podle její stavby stoprocentně určit, zda se jednalo o zástupce čeledi Chamaeleonidae, či zda patřil do jiné skupiny ještěrů. Předkové chameleonů byli ostatně blízce příbuzní i iguanidům (leguánovitím) a agamidům; Anquingosaurus mohl teoreticky patřit do blízkého příbuzenstva raných zástupců těchto skupin, aniž by byl chameleonem. Mnozí odborníci jej však uznávají jako teoreticky nejstaršího zástupce chameleonovitých, a zdá se, že to tak na pár let ještě zůstane, než někdo provede revizi. Než se potvrdí, že Anquingosaurus skutečně patřil mezi chameleony, anebo naopak, nebudeme si však moci být zcela jistí pravým stářím celé čeledi.


Když chameleoni žili ve střední Evropě...

Proč? Proč si nemůžeme být jisti celkovým stářím celé čeledi? Protože další nejstarší druhy chameleonů, již patřící k rodu Chamaeleo, který se čtrnácti druhy žije dodnes, jsou známy až z období miocénu. Ch. caroliquarti, jehož fosilie byly popsány v roce 1980 na základě fosilních pozůstatků objevených v tehdejším Československu (konkrétněji na území České republiky), by byl v případě vyřazení Anquingosaura ze hry nejstarším chameleonem vůbec. Žil před 23 až 13 miliony let. Je třeba mít na paměti, že mezi Anquingosaurem a Ch. caroliquarti se nachází obrovská časová propast, "hluboká" asi 36 milionů let. Samozřejmě ale není vyloučeno, že v budoucnu mohou být nalezeny i fosilní druhy chameleonů známé kupříkladu z oligocénu, a náš pohled na vývoj čeledi se trochu změní. Druh Ch. intermedius se též řadí k nejstarším popsaným chameleonům, ačkoliv žil "teprve" před 5 miliony lety na území Keni. 


Chameleoni bývali v minulosti mnohem více rozšířeni, než dnes

Vypadá to, že chameleoni vždycky obývali pouze Starý svět. Zcela jistě však byli rozšířeni mnohem více, než v holocénu; vždyť nálezy miocénních chameleonů na území České republiky a Německa to jasně dokazují. Zástupci této čeledi dodnes žijí v jižní Evropě, v Africe, s velkou druhovou početností na ostrově Madagaskar, a v Asii - nejvýchodnějším místem jejich výskytu je Srí Lanka, před desítkami milionů let však žili zřejmě i ve východní Asii. Jak již bylo zmíněno, není jednoduché určit, v jaké oblasti se chameleoni vyvinuli. V budoucnu však bude jistě zjištěno více. Naše znalosti prehistorických chameleonů se jistě rozšíří.


Doufám, že Vám tento článek přinesl nové informace, nebo alespoň osvěžil ty, jež jste získali dříve! 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější