úterý 30. srpna 2022

Springwatch 2022 - Skokani krátkonozí v Norfolku

Skokani krátkonozí v Norfolku. Chris Packham se vydal na utajenou lokalitu v anglickém Norfolku, aby se setkal s jedním z nejohroženějších britských obojživelníků - okouzlujícím skokanem krátkonohým (Pelophylax lessonae), který ze Spojeného království zcela zmizel v 90. letech minulého století. Naštěstí byl však úspěšně reintrodukován, a Chris se nyní setká s mužem, díky němuž se těmto žábám začíná znovu dařit. John Baker je manažerem Pool Frog Recovery Project organizovaného společností Amphibian & Reptile Conservation (ARC). Pod jeho vedením byli skokani krátkonozí navráceni na dvě lokality, včetně této - poslední lokality, kde byli v 90. letech pozorováni, než byl jejich druh prohlášen za vyhynulý v Británii. Cílem projektu byl samozřejmě od začátku návrat severního poddruhu, nikoliv poddruhu jižního. Chrisovi a Johnovi se dostane sledovat velmi hezkého samce skokana krátkonohého v rybníku. Samci vokalizují v květnu a červnu, a většinou z teplé vody zhruba uprostřed rybníků; jen málokdy z blízkosti břehu. Samice se od samčího chóru drží dál, dokud nejsou připravené se pářit. Po spáření pak každá naklade asi půl tuctu shluků vajíček; jeden shluk je velký asi jako vlašský ořech. Povzbudivé je, že od začátku reintrodukčního programu v roce 2005 počty těchto žab vzrůstají. Plánem je samozřejmě vrátit je i na další lokality, problémem je však to, že skokani krátkonozí mají velmi úzké požadavky na stanoviště, a míst, jako je toto, už v zemi příliš mnoho nezbývá. Chris ještě nakonec poděkuje všem organizacím i dobrovolníkům, kteří se o návrat této krátké zelené potvůrky do britské přírody zasloužili. Skokan krátkonohý je jedním ze čtyř plně chráněných druhů žab ve Spojeném království, a ačkoliv nebyl dříve uznáván za původně britský druh, dnes se na něj vědečtí odborníci dívají jinak - skutečně je v zemi původní. Britská populace je dosti blízce příbuzná skandinávské populaci.

Klip z jedenácté epizody pořadu Springwatch 2022, vyrobeného BBC Studios Natural History Unit a vysílaného živě v květnu a červnu na BBC Two.

6 komentářů:

hajznberk řekl(a)...

Jako vždycky pěkné video. Hele, ale co videa z jiných dokumentů? Springwatchů tady máš desítky.

Kuzuri řekl(a)...

Přidávám je sem rád. Watches jsou o britské přírodě, a ta je s jistými výjimkami dosti podobná té středoevropské. :) A taky je to jeden z mála přírodovědných pořadů BBC, které jsou dovoleny nahrávat na YouTube, nejspíš proto, že je BBC nedistribuuje do jiných koutů světa (prostě se vysílají živě, pak už jsou jenom na iPlayer, a s tím, že je pak lidi z jiných zemí sledují na YouTube nebo Dailymotion očividně nemá BBC problémy). Tudíž je mi dovoleno klipy z nich nahrávat na svůj kanál. Třeba s Prehistoric Planet by se to mohlo mít dosti jinak... :D Je ale možné, že v budoucnu (třeba na podzim) budu na blog dávat úryvky z něčeho jiného. Kdo ví.

hajznberk řekl(a)...

To chápu, že Prehistoric Planet by ti sem asi nešlo dát. :D Ale tyhle videa o obyčejných zvířatech jsou hezká a líbí se mi, jak sympatický jsou ti moderátoři. Packham toho strašně moc ví. Přijde mi akorát škoda, že Michaela Strachan, na kterou si pamatuju z dětství z dokumentů na Animal planet, v těch dokumentech nedělá tolik co on a že jí neposílají za zajímavějšími věcmi.

hajznberk řekl(a)...

Tím "v těch dokumentech" jsem myslel ve Springwatchech. Kámo, tvoje dlouhý věty kradou moje vyjadřovací schopnosti. :D Normálně začínám chtít psát delší odpovědi než ty.

Anonymní řekl(a)...

Zavítal jsem sem zase úplnou náhodou a je úžasný, že stále píšeš haasi :) I ty příběhy! Ať se ti daří :)) Zdraví Kryštof, nebo-li Juriju z pravekysvet

Kuzuri řekl(a)...

Děkuju strašně moc, Juriju! :) Moc jsi mě potěšil! :) Pořád mě to baví... I po třinácti a půl letech. :D Kdybys chtěl, tak si klidně můžeme zase povykládat přes mail. :)

Okomentovat

Nejčtenější