pátek 5. srpna 2022

Obrázek týdne 5. 8. 2022

A máme tu první letošní srpnový pátek! I tentokrát ještě zůstaneme v současném světě. Obrázek, který vám hodlám prezentovat, jsem pro tuto rubriku vybral už před několika týdny, a téměř jsem ho do ní umístil minulý pátek, ale pak jsem si řekl, že k příležitosti Mezinárodního dne tygrů muselo být zkrátka mezi Obrázky týdne zařazeno docela jiné dílo... Tato překrásná fotografie, kterou jsem nalezl na Twitteru, zobrazuje dva pěkné latinskoamerické ještěry, a jejím autorem je Randy Gómez Alvarado, pracovník hotelu Selva Verde Lodge v Kostarice. Pořídil ji zcela náhodou. Tak co, kručí vám v břiše? Máte chuť na něco zahřátého, zeleného, ocasatého a drápatého? Nejste-li vegetariáni, pak se vsadím, že ano!


Popisek k obrázku: Mládě leguána zeleného (Iguana iguana) se právě stalo kořistí baziliška zeleného (Basiliscus plumifrons). Osmdesáticentimetrový "ještěr Ježíše Krista", jak se baziliškovi občas přezdívá pro jeho schopnost běhat po vodní hladině, po leguánkovi vyrazil zcela nečekaně, a drobný ještírek již neměl šanci mu uniknout. Nyní je zaživa zhltáván. Bazilišek ho pevně drží svými čelistmi. Malý leguán se přesto snaží vyprostit z jeho sevření, a škvírou v levém koutku útočníkovy tlamy vytahuje ven svůj dlouhý, hadovitý ocas. Končetiny má ještě také volné. Bude sebou házet, aby se osvobodil, ovšem nebude mu to nic platné. Dříve či později jeho život skončí v baziliškových útrobách. B. plumifrons je jedním z nejznámějších zástupců čeledi Corytophanidae. Samce a samice tohoto druhu od sebe můžeme rozlišit podle velikosti jejich hlavového hřebene; samci mají také výrazný, vysoký hřeben na zádech, který však samice zcela postrádají. Dospělci jsou zelení, jejich mláďata jsou však zbarvena nenápadně. Jedná se o omnivora, živícího se jak jinými živočichy, tak ovocem a listy. I. iguana v dospělosti baziliška o dost přerůstá; je dlouhý 1,5 až 2 metry, a jeho samci mohou vážit až 8 kilogramů. Malí leguáni jsou velmi zranitelní; kromě bazilišků je ve volné přírodě hojně loví draví ptáci. I tento ještěr je všežravý, byť preferuje rostlinnou stravu. Tuto fotografii pořídil Randy Gómez Alvarado, když se svými kolegy pracoval na úpravě ptačího krmítka v Selva Verde Lodge.

Velmi zajímavý pohled do života bazilišků, nemyslíte? Je to jedna z těch fotografií, které byly pořízeny bez jakékoliv predikce chování zvířat - leguán byl náhle uloven baziliškem, Randy zmáčkl spoušť fotoaparátu, a ta chvíle je tak navěky zdokumentována.
O víkendu se můžete těšit na šestou část příběhu Cryptid Hunters: The End of The Legend. Půlka posledního dobrodružství Lovců kryptidů je již za námi, co dalšího je však ještě čeká? Mimoto také přinesu další popisek hada, a dále hodlám pokračovat v psaní nové série Šupinatí z Jihoafrické republiky!

2 komentáře:

Kuzuri řekl(a)...

Asi jste se dívali večer na zprávy, ale... tohle... https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-politika-glosa-surove-chranit-babise-pred-osmiletym-klukem-ukol-nehodny-policie-210946

Možná si říkáte, proč to sem dávám, ale já už prostě opravdu nemůžu jinak. Že pár mačo poldů bez uniforem zaklekne čtrnáctiletého teenagera na autistickém spektru, a ještě k tomu jsou to příznivci toho shady chlápka populisty... This is so disgusting. Někteří lidi, jako já, rozdělují poldy tak trochu neformálně na dva typy - (democratic) socialist cops and capitalist cops. Well these bloody bastards, they're the so-called capitalist cops. V jaké zemi to proboha žiju... :(

Kuzuri řekl(a)...

Ten kluk udělal to, co by udělal každý správný člověk... a pak tahle brutalita vůči němu. Člověku je z toho na zvracení. And unless we make a lot of noise, those psychos will do somethin like that again... until we have no freedom whatsoever.

Okomentovat

Nejčtenější