pondělí 15. srpna 2022

Springwatch 2022 - Vrápenci velcí

Vrápenci velcí. Ve Spojeném království žije 18 druhů netopýrů, z nichž 17 je tvořeno volně se rozmnožujícími populacemi. Počty některých drasticky ubývají, a jiným, jako vrápenci velkému (Rhinolophus ferrumequinum), se zase zvětšuje areál rozšíření, a daří se jim na místech, která dříve neobývali. Megan McCubbin navštívila tajnou lokalitu v Západním Sussexu, aby se setkala s ekologem Nickem Grayem, který se netopýry zabývá již mnoho let. Místo, na které společně zavítají, je nepoužívaným železničním tunelem, který je spolu s několika dalšími místy na této lokalitě baštou vrápenců velkých, jejichž počty zde v posledních třech až čtyřech let významně narostly. Tito "podkrovní" netopýři se na jihovýchodě Anglie nerozmnožovali asi sto let, ale nyní jsou zpět, a do této lokality se přemístili z nedalekého matečného stanoviště, které odborníci nalezli teprve nedávno. Na začátku jara se však na matečném stanovišti s vrápenci nelze setkat. Pro vstup do vrápenčího tunelu je třeba speciálního povolení. Megan a Nick si musí nasadit roušky, aby na netopýry nepřenesli lidské nemoci. Najít tyto poměrně velké netopýry - největší evropské vrápence - není zrovna lehké. Nick používá k jejich odhalení v těsných prostorech u stěn zrcadlo, do kterého svítí baterkou. Nějakou dobu je hledání neúspěšné, ale nakonec Megan s Nickem přece jen na vrápence narazí. Dle Nickových slov vypadají v odpočinku tito netopýři, jako malé hrušky - příbuzný vrápenec malý (R. hipposideros) podle něj v takovéto pozici připomíná švestku. Věří, že někteří z těchto netopýrů se narodili na matečném stanovišti, tudíž mají čistou západně sussexskou krev. Ačkoliv se počty těchto letounů ve Spojeném království za posledních dvacet let zdvojnásobily, pořád se jedná o ohrožený druh, chráněný zákonem Wildlife and Countryside Act z roku 1981. V minulosti byl vytlačen z poloviny svého původního areálu, ovšem jeho příchod do Západního Sussexu (anebo také do severního Walesu) svědčí o tom, že se mu pomalu začíná dařit lépe, a to je velmi potěšující.

Klip ze třetí epizody pořadu Springwatch 2022 z dílny BBC Studios Natural History Unit, vysílaného živě v květnu a červnu na BBC Two.

1 komentář:

Kuzuri řekl(a)...

A když už je řeč o netopýrech, jistě jste si všimli Bat-symbolu pod mým profilem v menu blogu - je tam ostatně už nějakou dobu. :) Pokud to nevíte, tak tento symbol jedné z nejznámějších fiktivních postav je v ace barvách - a já jsem velmi rád, že tyto barvy zazářily i v sobotu na průvodu Prague Pride z Václaváku na Letnou. Proud to be ace. :)

A jen taková poznámka pro možné zahořklíky ze starého Blogu.cz... Když jste mi pod příspěvkem, kterým jsem se v roce 2019 vyoutoval, dávali půl hvězdičky, neodradili jste mě být hrdý na to, kým jsem. :) It's sad that you don't share my enthusiasm about being authentic to yourself.

Okomentovat

Nejčtenější