pátek 12. srpna 2022

Obrázek týdne 12. 8. 2022

Ačkoliv chci mezi Obrázky týdne více řadit i malby a fotografie současných živočichů, usoudil jsem, že po dvou týdnech je již opravdu na čase prezentovat vám nějaký ten kousek "pravěkého umění". Zatímco jsem dnes ráno projížděl Twitter a proklínal jsem přitom jiné, více zpátečnické sociální sítě, narazil jsem na toto krásné dílo, jehož autorem je uživatel Boris. Velice se mi zalíbilo díky své jednoduchosti a pohodě, která z něj přímo vyzařuje. Ti z nás, kteří si užívají letních prázdnin, tuto pohodičku dobře znají. Také se vám žije, jako tomuto dimetrodonovi? Nebo vás již odpočinková nálada opustila, a chce se vám zakousnout něco živého?


Popisek k obrázku: Čtyřmetrový Dimetrodon limbatus odpočívá na větvi stromu. Kůra, které se dotýkají jeho končetiny, břicho, ocas a krk, je hladká, vysušená, a je to ta nejpříjemnější matrace, kterou si velký sphenacodontid mohl k odpočinku vybrat. Sluneční svit ozařuje jeho hlavu a část zádové ploutve, a příjemně ho hřeje. Dimetrodon přivírá oči, jednak proto, aby ho do nich slunce příliš nepálilo, ale také kvůli tomu, že se mu hřejivé dotyky velké hvězdy líbí. V této strnulé pozici vydrží na větvi ležet celé hodiny. Jedná se o poikilotermního živočicha; jeho tělesná teplota kosílá, byť ne tolik, jako u menších zvířat. Aby tyto drobnější, a v časných ranních hodinách zřejmě pomalejší studenokrevné permské plazy Dimetrodon ulovil, musel se s východem slunce pořádně prohřát. V minulosti se někteří vědci domnívali, že tento sphenacodontid mohl být homeoterm, tak jako třeba pouštní ještěři z 21. století, ovšem to se nezdá být pravděpodobné. V každém případě nešlo o teplokrevného, endotermního tvora. Majestátní zádová plachta nemusela mít účel termoregulace; v posledních letech se má spíše za to, že sloužila k zastrašování rivalů a lákání partnerů a partnerek. Na předvádění se však tento jedinec rozhodně nemyslí. Scéna se odehrává na území amerického Texasu v období permu před 290 miliony let. 

Nebojte, ten Dimetrodon neusne, a zrovna tak neusne ani Blogorgonopsid, protože zítra vám přinese 7. část příběhu Cryptid Hunters: The End of The Legend! Čekají vás velká odhalení o postavách, kterým se vám na tomto webu jistě nedařilo uniknout bezmála po šest let!
Jinak hodlám pokračovat v občasném přidávání klipů z letošního Springwatch, a to přinejmenším do konce léta, a také bych časem rád přispěl novým článkem do rubriky Fotogalerie BBC!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější