úterý 9. srpna 2022

Další přírodovědné dokumentární novinky z léta 2022

Před měsícem a dvěma dny jsem napsal zatím poslední článek o nových přírodopisných dokumentech, v němž jsem zmiňoval například seriály America the Beautiful nebo Iolo's Anglesey. Od té doby však samozřejmě filmů a seriálů tohoto žánru zase přibylo, případně jich více přibude v následujících dnech a týdnech! Považuji tedy za svou povinnost sepsat pro vás další dokumentární novinky. Jsem velice rád, že tyto články jsou mezi vámi oblíbené, soudě podle počtu kliknutí na titulek anebo podle vašich e-mailových připomínek, případně i komentářů. Velmi mě baví je pro vás tvořit. Pro začátek - jako vždy - připomenu, že mi třeba něco mohlo uniknout, a pokud si toho všimnete, chtěl bych vás poprosit, abyste mne na to upozornili. Teď už to dál nebudu protahovat. Podívejme se, jaké dokumentární novinky si můžete užít!

Iolo: A Wild Life

Letošní léto je, co se přírodovědných dokumentů BBC týče, poněkud výjimečné, neboť vyšel nikoliv jeden, ale hned dva dokumentární seriály provázené oblíbeným velšským přírodovědcem Iolem Williamsem. Zatímco červnový seriál Iolo's Anglesey nás s ním vzal na podmanivou cestu na největší ostrov Walesu, v této zbrusu nové osmidílné sérii je středem pozornosti samotný moderátor. Iolo: A Wild Life je dokumentem pojednávajícím o pětadvacetileté televizní kariéře slavného ochránce přírody a bývalého strážce RSPB, přičemž z archivů BBC vytahuje doslova to nejlepší - zlaté hřeby Iolových cest po Walesu i po zbytku Británie. První z osmi epizod měla premiéru v pátek 22. července 2022 v 19:30 greenwichského času na BBC One Wales a BBC One Wales HD. Dnes, 9. července, bude na stejných televizních stanicích v 19:00 uveden třetí díl, a další epizody budou postupně vycházet po zbytek léta, ale nejspíše v různých dnech. Každá z nich je dlouhá 29 minut, což je pro dokumenty provázené Iolem typické. V prvním dílu byla divákům připomenuta Iolova setkání s lasicí hranostajem v Llandudnu, rybími relikty z doby ledové ve Snowdonii či s mláďaty sovy pálené v Trawsfynyddu; zároveň také pojednávala o tom, jak se vlastně Iolo do televize dostal (pro jeho fanoušky to není žádné tajemství, ale někteří zástupci publika možná budou překvapeni tím, že Iolo vlastně původně v televizi vůbec nechtěl vystupovat, neboť se mu nelíbilo, že každá scéna, i ta se zvířaty, se musí natáčet několikrát za sebou). Ve druhém dílu, překvapivě premiérovaném už v pondělí 25. července ve 20:00, si Iolo připomněl natáčení hryzců vodních v údolí Glaslyn ve Snowdonii, myší na severu Walesu a ústřičníků v Menaiském průlivu. Dnešní díl se zaměří na jeho zážitky z Pembrokeshire, a připomene nám jeho setkání s až příliš živými skokany (zvláště na to, že byla ještě zima), čejkami chocholatými v tamních údolích a ledňáčkem v Dare Valley Country Park. Čtvrtý díl, který bude mít premiéru příští pondělí, přenese Iola ve vzpomínkách z pohoří Breacon Beacons do Skotska, kde náš průvodce se svým štábem kdysi natáčel potáplice severní za příšerného hromobití. Později, třeba v sedmé epizodě, se s Iolem podíváme pod mořskou hladinu, a závěrečný díl bude věnován jezevcům a ptačí inteligenci. Iolo: A Wild Life obsahuje archivní záběry z pořadů, jako Iolo's Brecon Beacons (2016), Iolo's Snowdonia (2018), Iolo: The Last Wilderness of Wales (2020), Iolo's Pembrokeshire (2021), Wild Wales (2009), Secret Life of Birds (2010) a z dalších dokumentů. Jeho producentem a režisérem je Iolův dlouhodobý spolupracovník John Gwyn. Klipy ze seriálu můžete zhlédnout na oficiálním webu pořadu na stránkách BBC.


Animal Park: Season 17

Je to zvláštní, ale dosud jsem na svém blogu v článcích o dokumentárních pořadech zaměřených na přírodu nikdy nezmínil velmi dlouho běžící seriál BBC Animal Park, který se vysílá už od července 2001 (mezi lety 2009 a 2016 byl však dočasně ukončen). Jeho nové řady se většinou vysílají v létě; jen rok 2020 byl výjimkou, a kvůli pandemii covidu tvořilo jeho 15. sérii neobvyklých šest dílů (nikoliv deset až patnáct, jak to obvykle bývá), a ty měly premiéru až v prosinci onoho roku. Nejnovější série Animal Park se na stanici BBC Two vysílá od dneška, 9. srpna; první díl byl uveden v 9:15 ráno. Celkem bylo vyrobeno patnáct nových epizod, z nichž každá je dlouhá asi 43 minut. A o co v seriálu je? Animal Park sleduje životy zvířat a ošetřovatelů v Longleat Safari Park v anglickém hrabství Wiltshire. Dlouhodobě jím provázejí Kate Humble (do roku 2012 vystupující ve Springwatch) a Ben Fogle (On Thin Ice, Our Everest Challenge). Tento rok se k nim přidává také Megan McCubbin (Undercover Tourist, Chris and Meg's Wild Summer), nevlastní dcera environmentalisty Chrise Packhama. V dnešní první epizodě se Ben Fogle účastnil koupele trpasličí kozy Jakea, Kate Humble se setkala s guerézami, kterým předtím v seriálu nebyla věnována žádná pozornost, a Megan zase ošetřovatelům pomáhala přesvědčit tygry ussurijské, aby si zaplavali ve vodní nádrži uprostřed svého výběhu. Dále se díl věnoval také samotářskému lvímu samci Berylovi, kterému hrozilo, že na něj zaútočí lvice - ošetřovatelé se pak snažili zjistit, jak vrátit Berylovi sebejistotu, kterou před samicemi očividně ztratil. V Longleat Safari Park se také nedávno narodilo první mládě "jižního poddruhu" koaly na území Evropy, a první epizoda se věnovala i jemu. Druhý díl bude uveden zítra, 10. srpna, opět v 9:15, třetí díl pak ve čtvrtek, a čtvrtý a pátý v pátek. Šesté epizody se diváci dočkají v pondělí. Později se k Megan, Benovi a Kate přidá také sudánsko-skotský kameraman Hamza Yassin (Countryfile). V průběhu epizod často hrají slavné písničky, například od The Kinks, Blossoms nebo Sigrid. Producentem Animal Park je Alastair Bezeley-Bell (Gardnerer's World), výkonným producentem je Joff Wilson (Your Garden Made Perfect), a seriál je vyráběn společností Remarkable Television.


Planeta Praha

Nový celovečerní dokument Jana Hoška (Planeta Česko, Jak se dělá prales, Netopýři ve tmě) byl v českých kinech uveden 4. srpna 2022, a byl přijat velmi pozitivně. Jedná se o třiaosmdesát minut dlouhou dobrodružnou výpravu do betonové džungle hlavního a zároveň největšího města v České republice. Vypravěčem snímku je Jiří Macháček. Planeta Praha (či Planet Prague) byla natáčena v době covidového lockdownu na jaře 2020, kdy bylo v ulicích a městských parcích méně lidí, a zvířecí obyvatelé českého Gothamu se poněkud častěji odvažovali ven ze svých úkrytů. Překrásné záběry, ze kterých je film složen, jsou dílem celkem jedenácti kameramanů pod vedením Jiřího Petra (Natura Bohemica, Svět podle termitů). A na jaká zvířata se můžete v Planetě Praze těšit? Například na velkou samici plcha velkého, která žije na Petříně, na muflony evropské vyštvané psy z Krčského lesa, na slípku zelenonohou (s tou se jistě setkáte na Stromovce), na albínského kosa černého, na myšici křovinnou nebo na největšího evropského brouka, roháče obecného (je zajímavé, že se jim daří v některých čistších velkých městech; mimo Prahu třeba i v Londýně). Autoři snímku ukáží divákům i květnatce Archerova, který má původ v Austrálii, a na který si možná pamatujete z Autumnwatch 2021. Film nás kromě Stromovky a okolí Karlova mostu zavede i na Smíchovské nádraží nebo na Nový židovský hřbitov; zkrátka na místa, která jsou nám dobře známá. Planeta Praha dokazuje, že za divokými zvířaty nemusíte z Prahy jezdit daleko - jsou totiž všude kolem nás, a to i na těch nejnavštěvovanějších a možná "nejnudnějších" místech. Snímek do kin distribuuje společnost Aerofilms. Jde o naprosto překrásný snímek, který doporučuji zhlédnout každému obyvateli České republiky, ale samozřejmě i všem žijícím mimo ní. Je to prostě taková pražská verze britské Planet Earth a Planet Earth II - stejně úchvatná!


Bristol: A Hidden Eden

Další letní novinkou, pojednávající o přírodě velkého města, je krátkometrážní nezávislý dokument Bristol: A Hidden Eden, který natočilo dvacet studentů Univerzity v Bristolu. Je to již nějaké dva měsíce, co byl vydán - uvedli jej 5. června na platformě YouTube. Tento velmi podařený studentský projekt, jehož plánování zabralo tři roky, v 17 minutách ukazuje pestrou faunu anglického Bristolu, od ledňáčků přes jeleny evropské až po lišky, navštěvující městské ulice po setmění. Komentář k filmu namluvil student Charley Greenwood. Jeho režisérem a producentem je Matteo Clarke, kterému asistovali Luke Hurricks, Isabelle Spring a Bryony Morgan. Origiální hudbu k dokumentu složil Owain Llwyd (Top Gear). Snímek Bristol: A Hidden Eden byl veřejně pochválen dnes již veteránem přírodovědných dokumentů Stevem Backshallem (Deadly 60), který jej nazval "senzačním". 


Why On Earth

Nebojte, nechystám se zde nyní psát o již sedm let starém, stejnojmenném seriálu stanice Science Channel. Why On Earth je nejnovějším filmem ochránkyně přírody a filmařky Katie Cleary (Give Me Shelter), který bude 16. srpna ve Spojených státech amerických uveden na Amazonu, Google Play, iTunes, Vudu, Hoopla a Vimeo. Později má být také vydán na DVD a Blu-Ray. Why On Earth si dává za cíl prozkoumat vztah nás, lidí, se světem přírody,  a s dalšími zvířecími druhy, které s námi sdílejí planetu. Byl natočen pomocí RED kamer v pěti státech. Poskytne divákům pohled na zabíjení žraloků pro jejich ploutve v Jihoafrické republice a s tím související úbytek těchto paryb, na rapidní deforestaci na Borneu a Sumatře, a na pytlačení nosorožců, slonů či lvů v Keni. Zároveň si také dává za cíl představit divákům, jak obecně vypadá proces přijetí legislativy na ochranu zvířat v USA. Úžasné záběry ve snímku jsou dílem Huntera Nolana (Racing Extinction, Before the Flood). Ty jsou prostříhány rozhovory se známými ochránci zvířat, včetně Leilani Munter či Dana Richardsona a také s herečkami Shannon Elizabeth, Kristin Bauer a Maggie Q. V neposlední řadě vystupuje v dokumentu herec a režisér Clint Eastwood. Why On Earth bude nejprve promítán v jistém losangelském kině, bude se však jednat pouze o promítání pro profesionály z filmového průmyslu. Věnujte tomuto snímku na internetu pozornost od poloviny srpna!


Golden Eagles: Witnesses to a Changing West

Nový velkolepý dokument Golden Eales: Witnesses to Changing West pojednávající o orlech skalních na americkém západě bude premiérově uveden 11. srpna 2022 na stanici New Mexico PBS, načež bude americkým divákům přístupný také v aplikaci PBS Video. Film se zaměřuje na život a měnící se životní podmínky těchto majestátních dravců v pánvi Bihgorn na území amerického státu Wyoming. Jeho producentem a hlavním kameramanem je David Rohm. Mnoho záběrů v dokumentu je ale dílem Melissy Rohm. Ve filmu vystoupí několik vědců a ochránců orlů, včetně Charlese R. Prestona, který před odchodem do důchodu pracoval jako kurátor Draper Natural History Museum ve wyomingském městě Cody. Uvidíme ho, jak orly odchytává, aby zjistil, jak jsou na tom počtově. Orli skalní to na americkém západě nemají jednoduché - invazivní druhy, nemoci i změna klimatu se podílejí na zmenšování jejich populace. Nijak jim nepomáhá ani otrava olovem. Dále v dokumentu vystoupí Shane Doyle, zástupce indiánského kmene Absaroka (neboli montanského Kmene Vrán - Crow Tribe). Ten bude hovořit o vztahu původních obyvatel Ameriky s těmito dravými ptáky. Melissa Rohm slíbila, že v dokumentu se dočkáme také dříve neviděných záběrů z orlího hnízda. Golden Eagles: Witnesses to a Changing West bude na New Mexico PBS uveden ve čtvrtek ve 22:00 tamního času.


Westward Wings

Nedávno uvedený krátkometrážní speciál rozsáhlé série PBS Nature, Westward Wings, pojednává o monarších stěhovavých v západní Montaně. Jejich populaci zde sleduje výzkumnice Maggie Hirschauer z MPG Ranch, jež také v dokumentu vystupuje. Jedná se o jedenáctiminutový snímek, který je pro americké diváky zhlédnutelný v aplikaci PBS Video od 27. července. 3. srpna byl ale zpřístupněn i mezinárodním divákům na oficiálním kanálu cyklu Nature na YouTube. Jeho cílem je představit divákům, jak důležití jsou monarchové stěhohaví pro tamní ekosystém, a jak z jejich přítomnosti v krajině těží různí opylovači po celém americkém západě. Producentem a režisérem Westward Wings je Joe Pontercorvo (Beartrek, Kingdom of Elephants). Záběry jsou dílem kameramanky Jordan Hoffmaster (Wild Bison River Release, Grounded). 


Od 30. července vysílá každé úterý stanice National Geographic Channel ve Spojených státech amerických čtyřdílný seriál The Most Extreme Sharks with Steve Backshall, o kterém je však na internetu velmi málo informací. Mám za to, že se asi jedná o americkou verzi trilogie Shark with Steve Backshall z minulého roku, doplněnou o hodinový speciál (pokud máte lepší informace, dějte vědět!). Dále očekávám více informací o premiéře nové trilogie The Island - 1.8 Billion Years In The Making, kterou má provázet Liz Bonnin. Je mi známo, že seriál byl stříhán v dubnu a květnu tohoto roku, a čekám, že ho irská stanice RTÉ uvede někdy na konci léta nebo na podzim - rozhodně vás o něm hodlám informovat. V neposlední řadě uvedu, že na Global Birdfair v Rutland Water měly v pátek 15. července premiéru klipy z nového dokumentu Nigela Marvena, El Salvador: Untamed (alespoň takový je podle Nigelova Twitteru pracovní název nového dokumentu o Salvadoru, o kterém jsem se již zmiňoval v dubnu). Tyto klipy z dosud neuvedeného filmu, na kterém se pořád ještě pracuje, byly součástí jeho přednášky "Harpies and Hummers". 

Zhruba za měsíc napíši další článek o nových přírodovědných dokumentech, těšte se!

4 komentáře:

hajznberk řekl(a)...

Toho je. :D Planetu Prahu taky všem doporučuju. Hele, každou středu ještě na NG Wild dávají nové Hady ve městě.

Kuzuri řekl(a)...

Aha, děkuji za upozornění. :) Z časových důvodů se v dnešní době moc na satelitní kanály nedívám, proto mi to uniklo. :'(

Takže pro všechny - osmá série Hadů ve městě (Snakes in the City) se premiérově vysílá každou středu od 6. července v 18:00 na Nat Geo Wild.

Kuzuri řekl(a)...

Ne striktně přírodovědný dokument, ale na BBC One se také letos v létě vysílá pořad Countryside Summer, ve kterém mimo různé další průvodce - někteří vaří, jiní zahradničí - vystupují i Chris Packham a Megan McCubbin, a ti se věnují britské přírodě. Jak je možné, že mě na to nikdo neupozonil?! :D Teď je to mezi mnou a vámi, čtenáři! :D

Kuzuri řekl(a)...

Na druhou stranu, bych se doplnil, při bližším zkoumání Countryside Summer zjištuji, že ty přírodovědné segmenty s Chrisem a Megan jsou vlastně ze seriálu Chris and Meg's Wild Summer z minulého roku. BBC je znovu vytáhli z archivu, a vložili do tohoto nového pořadu. Pokud Chris and Meg's Wild Summer znáte, tak vám asi nic neuniklo.

Okomentovat

Nejčtenější