čtvrtek 7. července 2022

Nové přírodovědné dokumenty z května, června a července 2022

Je 7. července - nejvyšší čas, abych napsal další článek o nových dokumentárních filmech a seriálech zaměřených na zvířata či přírodu celkově, které buď vyšly v předchozích týdnech či měsících, nebo budou brzy uvedeny. Poslední článek tohoto typu jsem napsal 24. dubna, a zmiňoval jsem v něm takové dokumenty, jako Our Changing Planet či Prehistoric Planet. Co nového však od té doby vyšlo? Na co se můžeme v brzké době těšit? Opět podotýkám, že nemohu vědět o všem, a pokud byste náhodou vy, čtenáři blogu, zaznamenali nějaký nový přírodovědný dokument, který jsem v tomto příspěvku neuvedl, nebojte se mne na to upozornit prostřednictvím komentářů! 

Springwatch 2022

S koncem května začíná vždy již od roku 2005 na BBC Two velká oslava britské přírody prostřednictvím pořadu Springwatch z dílny BBC Studios Natural History Unit, a tento rok rozhodně nebyl výjimkou. Letošní, osmnáctá série živě vysílaného pořadu o britské fauně a flóře, stejně jako o lidech majících s nimi vztah, se začala vysílat v pondělí 30. května, a skončila ve čtvrtek 16. června. Jako vždy, Springwatch běžel po tři týdny, přičemž se každý týden vysílaly čtyři epizody. Dohromady je jich tedy dvanáct. Jediný rozdíl oproti předchozím létům je v tom, že Springwatch 2022 byl živě vysílán od pondělí do čtvrtka, nikoliv od úterý do pátku. Každý díl se vysílal od 20:00 greenwichského času, a trval hodinu (resp. 59 minut). Moderátory letošní série byli opět Chris Packham, Michaela Strachan, Iolo Williams a Megan McCubbin. Zatímco Chris a Michaela vysílali z Wild Ken Hill v Norfolku a Iolo se vrátil na ostrov Mull ve Skotsku, Megan se vydala na velkou jízdu po střední Británii - první týden pořad moderovala z Kielder Forest, druhý týden z Hauxley Nature Reserve a třetí týden pak z města Newcastle. Gillian Burke Springwatch 2022 nemoderovala, a BBC stále neoznámila, z jakého důvodu (Gillian nevystupovala ani v poslední sérii Winterwatch, vyjma jednoho předtočeného segmentu uvedeného v jeho druhé epizodě). Není třeba se divit, že pocovidový Springwatch byl velmi vydařený. Zlatým hřebem první epizody byl předtočený segment o zednici dvoubarvé (Osmia bicolor), jež klade vajíčka do opuštěných hlemýždích ulit, ve druhé epizodě nám pak Iolo představil některé pěvce ostrova Mull, a Megan nám také ukázala záběry orlovců říčních poprvé po velmi dlouhé době hnízdících v Británii (pokud jste v letech 2020 a 2021 sledovali živé přenosy Self-Isolating Bird Club moderované Chrisem a Megan, pak je vám jistě znám orlovec pojmenovaný CJ7). V dalších dílech hovořili Chris a Michaela například o studii zabývající se ropuchami lezoucími po stromech (stále se pořádně neví, proč to dělají); zcela poprvé v historii The Watches byl divákům ukázán porod jezevce, který natočila Kate McRae; Megan divákům představila nový, ale zatím nepojmenovaný druh houby z rodu Gibellula ze Severního Irska, a bylo toho mnohem, mnohem víc. Na konci každé epizody se také vysílal devadesátisekundový Mindfullness Moment, který ostatně nechyběl v žádném dílu The Watches od jara 2020. Producentkou seriálu je Laura Whitley (Super Senses: The Secret Power of Animals), dalšími producenty jsou pak Jake Senior (Great British Gardens), vedoucími výroby jsou John Bryans, Maria Norman a Dulcie Arnold. Pořad má i nadále certifikaci společnosti Albert, jež má za cíl environmentální udržitelnost televizní výroby. Všechny epizody letošního Springwatch jsou pro ty z nás, jež žijí mimo Spojené království, volně přístupné na internetu.


Iolo's Anglesey

Každý rok v létě je na BBC One uveden nový čtyřdílný dokumentární seriál Iola Williamse (Iolo's Snowdonia, Iolo: The Last Wilderness of Wales, Iolo's Pembrokeshire), a ani letošní léto nemělo být jiné. V pátek 10. června 2022 byl v 19:30 greenwichského času na této stanici uveden první díl seriálu Iolo's Anglesey, ve kterém se oblíbený přírodovědec vydal prozkoumat ostrov Anglesey na severozápadním pobřeží Walesu. Protože se jedná o největší ostrov v zemi, je doslova přecpán divokými zvířaty. První díl Iolo's Anglesey se zabýval mimo jiné ještěrkami, lasicemi hranostaji a tuleni kuželozobými, a štábu se dokonce podařilo natočit pářící se zmije! Ve druhé epizodě, uvedené 17. června, prozkoumal Iolo malý neobydlený ostrov Ynis Badrig na sever od Anglesey. V Menaiské úžině, oddělující Wales od Anglesey, se také setkal s lovícími sokoly. Třetí díl patřil orchidejím, nočním motýlům, králíkům a liškám, a čtvrtá epizoda, odvysílaná premiérově v pátek 1. července, se zabývala například vážkami či dřemlíky tundrovými (nejmenšími dravými ptáky na území Británie). Každý ze čtyř dílů dokumentu je 29 minut dlouhý, jak je ostatně u většiny Iolových pořadů o přírodě zvykem. Produkovali jej jeho dlouhodobí spolupracovníci Osian Griffiths (Iolo's Great Welsh Parks) a John Gwyn (Wild Wales, The Secret Life of Birds). Jedná se o velmi příjemný seriál o zvířatech a rostlinách Anglesey.


Deep in the Heart: A Texas Wildlife Story

S pátkem 3. června 2022 byl v některých amerických kinech vydán velkolepý, 101 minut dlouhý dokumentární snímek Deep in the Heart: A Texas Wildlife Story od společnosti Fin & Fur Films. Jedná se o její první celovečerní film (předchozí tři snímky této společnosti byly pouze krátkometrážní). Jeho vypravěčem je slavný americký herec Matthew McConaughey (Interstellar, Kubo and the Two Strings, Killer Joe). Film se zabývá texaskou přírodou se zvláštním zřetelem na její zvířecí obyvatele, od pum přes pelikány, zástupce savčího řádu letounů a úhoříky tříprsté až po medvědy baribaly a vysokou zvěř. Snímek zatím v kinech vydělal 444 420 amerických dolarů (opět připomínám, že jej uvedla pouze vybraná kina ve Spojených státech a Kanadě). Režisérem a scénáristou snímku je Ben Masters (5,000 Miles of Wild, Pronghorn Revival), a produkovali ho Katy Baldcock, Jay Kleberg a Josh Winkler (The River and the Wall). Úžasné záběry texaské přírody jsou dílem mimo jiné Austina Alvarada, Patricka Thrashe či Shannona Wandiviera. Hudbu k filmu Deep in the Heart: A Texas Wildlife Story složil Noah Sorota (Resident Alien, Lions in West Texas). Dokument sestříhal Sam Klatt. 


World's Biggest Hammerhead?

National Geographic letos oslavuje 10. výročí svého SharkFestu. Velký měsíc se žraloky, inspirovaný blokem Shark Week konkurenčního Discovery Channel (vysílaným mnohem déle; již od roku 1988), je i letos přecpaný novými žraločími dokumenty. Jedním z nich je World's Biggest Hammerhead?, hodinový speciál věnovaný pravděpodobně největším exemplářům žraloků kladivounů, se kterými se lze setkat ve vodách na pobřeží Floridy. Snímek dokumentuje expedici vědců z Florida International University. Po velkých kladivounech pátrali jak ve Florida Keys, tak na pobřeží Bahamských ostrovů. World's Biggest Hammerhead? bude mít ve Spojených státech amerických premiéru 18. července, na stanici Disney XD (je vám jistě známo, že vlastníkem Nat Geo je od roku 2019 Disney) bude uveden 24. července, a 3. srpna pak bude odvysílán na Nat Geo Wild. V ČR bude dokument pod jménem Hledání největšího kladivouna uveden už 16. července, a to v 18:48. 


Shark Side of the Moon

Další nový dokument zaměřený na kladivouny, a česky nazvaný Kladivouni a Měsíc, bude mít ve Spojených státech premiéru 14. července na National Geographic Channel, načež bude na Disney XD uveden 30. července. Česká verze kanálu Nat Geo Wild jej premiérově uvede 10. července v 18:00. Tento kuriózně pojmenovaný osmačtyřicetiminutový film se zabývá vlivem Měsíce na žraloky, především pak tedy na kladivouny. Podle jistého vědce či vědkyně, který/která má filmem provázet, hraje totiž Měsíc důležitou roli při migraci kladivounů bronzových (Sphyrna lewini). Film dokumentuje jeho či její výzkum, při němž se snaží zjistit, zda je tato hypotéza správná či nikoliv. Oficiální popisek, který National Geographic vydal, slibuje, že se v dokumentu dozvíme i o vlivu Měsíce na další žraločí druhy. Vzhledem k tomu, že zatím nebylo o filmu vydáno mnoho informací, mohu se jen domnívat, zda v něm náhodou nebudou vystupovat Lindsay A. French a její kolegové, kterým na začátku prosince minulého roku vyšla studie Shark Side of the Moon: Are Shark Attacks Related to Lunar Phase? Těžko říci, a možná se mýlím, ale možné to je.


Planet Shark

Nových pořadů premiérovaných v rámci letošního SharkFestu na kanálech společnosti National Geographic je skutečně hodně, a jejich vypsání by trvalo příliš dlouho (seznam zlatých hřebů celého eventu naleznete třeba na stránkách Variety, ale pozor, jsou tam uvedeny i reprízované dokumenty z minulých let). Snad ještě jedním dokumentárním pořadem, který stojí za to uvést, je trilogie Planet Shark (Žraločí planeta či Planeta žraloků), jež bude mít ve Spojených státech premiéru 16. července. Tento dokumentární seriál obsahuje spoustu archivních záběrů kombinovaných s novými rozhovory s vědeckými odborníky. Jeho cílem je ukázat divákům některé druhy, jež byly popsány teprve v posledních rocích, a umožnit jim porozumět lépe žraločímu chování a vývoji těchto paryb. 


America the Beautiful

V pondělí 4. července 2022 (na Den nezávislosti) byla na streamovací službě Disney+ uvedena první epizoda nového šestidílného dokumentárního cyklu America the Beautiful od National Geographic a Treefort Entertainment. Seriál se zabývá různorodou americkou přírodou, opět se zaměřením na zvířata. V první epizodě, Land of Heroes, se diváci seznamují s "hrdinskými" americkými tvory jako je orel bělohlavý, sob karibu či medvěd grizzly. Druhý díl, Brave New World, si dává za cíl představit divákům některé z Američanů, jež se rozhodli věnovat ochraně přírody své životy. Další čtyři díly seriálu - Northland, Wild West, Heartland a Waterland - se budou zaměřovat na určité části Spojených států, například na pouště jihozápadu země nebo na bažiny jejího jihovýchodu, a ukáží tak spoustu klasických tvorů, které je obývají, od chřestýšů přes minnesotské vlky po aligátory. Vypravěčem tohoto velkolepého nového seriálu je herec Michael B. Jordan (Black Panther, Fantastic Four). Každou epizodu uvádí slovy "Vítejte v Severní Americe, na nejrozmanitějším kontinentu na zemi" (je ovšem pravdou, že největší biodiverzitu nemá ani USA, ani Kanada, ale Brazílie, nejspíše spolu s Kolumbií, a ta je poněkud "více" na jih a mimo zaměření tohoto seriálu). Jak lze očekávat, jde o vizuálně spektakulární dokumentární pořad.


Fire of Love

Snímek Fire of Love, který byl ve vybraných amerických kinech uveden včera, 6. července 2022, není zrovna typickým přírodovědným dokumentem. Vlastně je to spíše příběh o životě (a lásce) vulkanologů Katie Krafft a Maurice Kraffta. Je pravda, že měl premiéru už na různých filmových festivalech v průběhu jara (v dubnu na RiverRun International Festival v USA nebo dokonce na Visions du Reél Film Festival ve Švýcarsku), ale nyní si na něj mohou zajít i někteří "obyčejní" američtí diváci. Později tento rok bude také uveden na streamovací službě Disney+. Film natočily společnosti Sandbox Films, Cottage M a Intuitive Pictures. Do amerických kin jej distribuje společnost Neon. V dokumentu uvidíte spoustu archivních záběrů vulkanologické dvojice, jež se proslavila tím, že se občas dostávala příliš blízko k vyvěrající lávě. Jde o příběh o její odvaze a nadšení do světa sopek. Trailer, který vydal National Geographic na svém YouTube kanálu 1. června tohoto roku, můžete zhlédnout zde. Fire of Love režírovala dokumentaristka Sara Dosa (The Seer and the Unseen). Hudbu k filmu složil Nicolas Godin (The Uninvited). 


Od 24. července budou stanice Discovery Channel a Animal Planet patřit programu Shark Week, ve kterém budou jistě uvedeny další žraločí dokumenty. Je možné, že se o nich později na svém blogu zmíním. V rámci série PBS Nature zatím od dubna nebyl uveden žádný nový dokument. Co se týče připravovaných pořadů o přírodě, víme nyní, že Steve Backshall před nedávnem natáčel v anglickém Cornwallu nový film o fauně doby ledové. Také nadšeně očekáváme nové dokumenty Nigela Marvena o přírodě Salvadoru a Slovenska. Tyto filmy však s největší pravděpodobností budou uvedeny až v roce 2023. Mimoto bych vás ještě upozornil na nový a oceněný snímek The Smell of Money, který se věnuje environmentálnímu rasismu v Severní Karolíně; technicky vzato byl uveden na Sarasota Film Festival už 30. dubna, ale já ho zatím na svém blogu vůbec nezmínil.

V průběhu léta jistě napíši další článek o nových dokumentárních pořadech týkajících se světa přírody a jeho ochrany!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější