úterý 5. července 2022

Springwatch 2022 - Pěvci na ostrově Mull

Pěvci na ostrově Mull. V tomto krátkém segmentu nám Iolo Williams popovídá něco málo o třech druzích pěvců, s nimiž se můžeme setkat na druhém největším skotském ostrově, Mullu. Zvláště na silnicích je zde snadné zahlédnout bělořita šedého (Oenanthe oenanthe), anglicky nazývaného whetear a velšsky tinwen y garn ("pták s bílým zadkem ze skal"). Bělořiti samozřejmě nezůstávají na ostrově přes rok, jsou to afričtí migranti, ale na Mull dorážejí poměrně brzy, již v polovině března. Jedná se o tak o jedny z prvních tažných ptáků, jež se začátkem jara na britské ostrovy přilétají z cizích krajin. Cestu zpět na jih započínají v září. Dále nám Iolo řekne něco o dvou druzích bramborníčků, a pro případ, že nejste zrovna na ptáky, také vás naučí je od sebe rozeznat. Prvním je bramborníček černohlavý (Saxicola rubicula). Tito ptáci s oblibou vysedávají na tyčích nebo na vrcholcích stromů a keřů. Svůj anglický název stonechat si tento pěvec vysloužil tím, že jeho varovné volání zní zrovna tak, jako kdybychom o sebe ťukali dva kamínky. Iolovi se dokonce jednou podařilo k sobě ťukáním kamínků přilákat samce bramborníčka černohlavého. Bramborníček hnědý (Saxicola rubetra) je zase anglicky znám jako whinchat; "whin" je staré anglické označení pro hlodáš evropský, který často roste na vlhkých loukách, jež jsou domovinou tohoto zhruba třinácticentimetrového ptáka. Rozdíly ve vzhledu samců a samic obou bramborníčků pak uvidíte na fotografiích Paula Farmera, Aarona Gee, Petea Austina a Dalea Ayrese.

Klip ze druhé epizody pořadu Springwatch 2022 z dílny BBC Studios Natural History Unit, vysílaného živě v květnu a červnu na stanici BBC Two.

1 komentář:

Kuzuri řekl(a)...

Jsem radostí bez sebe, protože na YouTube je od včerejška přístupný dokument Chris Packham: Forever Punk z roku 2020. Doporučuju, koukněte na něj. https://www.youtube.com/watch?v=D86nkG0dqk8&ab_channel=JohnHunter

Ten začátek, s nejlepší punkovou písničkou všech dob (kterou jsem poslouchal, zatímco svět si slavil královnino nevím kolikáté výročí), a Chrisova slova předtím, než mu bylo uděleno CBE... "I'm asking myself, have I become the bastard that I hated when I was a teenager?" :D Love this guy. Love that music.

Okomentovat

Nejčtenější