středa 27. července 2022

Springwatch 2022 - Velryby a žraloci Mullu

Velryby a žraloci Mullu. V tomto segmentu se od velšského přírodovědce Iola Williamse dozvíme něco o velkých mořských obratlovcích, jež byli nedlouho před vysílání sedmé epizody letošního Springwatch pozorováni ve vodách poblíž skotského ostrova Mull. Šest dnů předtím byl na severním pobřeží pozorován keporkak (Megaptera novoangliae), kterého se podařilo vyfotit velrybímu zaříkávači Andymu Taitovi. Andy vyfotografoval jak výrazný hrb na zádech, který zvířeti vysloužil jeho anglické jméno (humpback whale), tak jeho masivní pětimetrový ocas! Hebridské moře je samo o sobě perfektním domovem velryb, a to kvůli své směsici habitatů - nacházejí se zde kryté mořské lochy nebo třeba mělké zálivy, a o potravu zde díky teplým proudům není nouze. Bylo zde zaznamenáno na 23 druhů kytovců, což rozhodně není málo! Iolo nám ukáže mapu všech pozorování kytovců v okolí Mullu v období od 1. do 8. června; nejnovějšími přírůstky se na ní stali plejtváci malí (Balaenoptera acutorostrata), přibližně sedmimetroví kosticovci existující na naší planetě již od pliocénu. Na záběrech Ferguse Reada uvidíte jejich výrazně bílé prsní ploutve ("minke mittens"). V okolí Mullu je lze pozorovat od dubna do října. Delfín skákavý (Tursiops truncatus) asi není úplně překvapivým obyvatelem Hebridského moře, už jen kvůli tomu, že je rozšířen po celé planetě, ale Iolo ho zmíní též, neboť právě okolí Mullu patří mezi nejsevernější hranice areálu výskytu tohoto oblíbeného druhu. Početní jsou zde delfíni obecní (Delphinus delphinus), které zde Iolo pozoroval ve skupinách čítajících šedesát až sedmdesát jedinců! Z mořských obratlovců pozorovaných v okolí Mullu však musí být zmíněn ještě jeden velikán - žralok veliký (Cetorhinus maximus). 6. června došlo při pobřeží k pozorování dvou zástupců druhého největšího žraloka na světě, a největší britské paryby. Společnost Shark Trust v současné době (až do října) pořádá občanskovědecký projekt; obyvatelé Británie jí mohou posílat data o pozorování žraloků velikých, aby se zjistilo, jak na tom tito tvorové početně jsou. Iolo nám také ukáže, kde se s těmito parybami setkat, v případě, že navštívíme pobřeží britských ostrovů.

Klip ze sedmé epizody pořadu Springwatch 2022 z dílny BBC Studios Natural History Unit, vysílaného živě v květnu a červnu na stanici BBC Two.

3 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Ahoj, máš pořád ten stejný email jako tehdy před lety?

Kuzuri řekl(a)...

Aha, takže zase "Blogplateosaurus". Na e-mail se podívám, až na to budu mít čas, ale... jen aby to ostatní návštěvníci věděli, mám po několika soukromých zprávách docela problémy ti věřit.

hajznberk řekl(a)...

Kámo, kdyby byl nějaký problém, tak mi dej vědět.

Okomentovat

Nejčtenější