pátek 29. července 2022

Obrázek týdne 29. 7. 2022

Po skončení příběhu "Sloane, lovkyně monster" se na Blogorgonopsid opět vracejí Obrázky týdne! Ty si budete moci užívat nejspíše po zbytek léta, pokud je tedy na nějaký ten pátek nepřeruším Správcem dinosauřího parku, jenž se přece jen - z nostalgie mé - může krátce vrátit. Dnes, 29. července, je nicméně Mezinárodním dnem tygrů, a přestože jsem měl původně v plánu sdílet s vámi velmi podařenou fotografii plazů z Latinské Ameriky, nakonec souboj s ní v mé hlavě vyhrála velká pruhovaná kočka z asijského kontinentu, vlastně největší druh kočkovité šelmy na světě. Rozhodl jsem se přispět do rubriky Obrázky týdne mistrovským dílem jednoho z největších českých malířů 20. století, Zdeňka Buriana. Předkládám vám obraz s názvem Večer v Bengálsku, který se dle mého řadí k jeho nejlepším dílům. Byl stažen z webu Pinterest.


Popisek k obrázku: Tygr bengálský (Panthera tigris tigris) se připravuje k útoku. Za tichého klidu teplého večera se mohutná šelma, dosahující délky bezmála 3,2 metru a hmotnosti 230 kilogramů, plíží přízemní vegetací, a svýma velkýma očima přeměřuje svou budoucí oběť. V mělké vodě na břehu jezera, jež je napajedlem pro axise indické, muntžaky sundské či jelínky vepří, se odráží děsivá tvář tohoto překrásného lovce. Tiše našlapující tygr otevírá tlamu, a ukazuje své velké zuby, kterých má v čelistech třicet - šestnáct v horní čelisti a čtrnáct v čelisti spodní. Je připraven ke skoku. Svaly na jeho končetinách působí jako pružiny. Nyní jsou napnuté, a až se uvolní, vrhnou svého nositele do osmimetrové vzdálenosti od břehu jezera. Obrovský tygří samec vletí do vody, a vyplaší skupinku kopytníků, která se jí právě brodí. Na chvíli nejspíše zavládne chaos. Možná dnes večer dokonce ve vodě jezera skončí jeden život. Ale rozhodně tu neskončí život tohoto vrcholového predátora. Tygr bengálský je druhým největším poddruhem tygra, a to po tygru ussurijském (Panthera tigris altaica) ze Sibiře. Kdysi se vyskytoval od údolí řeky Indus v Pákistánu až po severozápad Myanmaru; dnes se s ním již v Pákistánu nesetkáme, ale stále přežívá v izolovaných oblastech na území Indie, Bangladéše, Bhútánu, Nepálu a také na západě Myanmaru. Tato scéna se odehrává na území Národního parku Sundarbans, který byl založen v roce 1984. Jedná se o území pyšnící se druhou největší denzitou tygrů v Indii; větší má jen Národní park Jima Corbetta na severu země.

Národní park Sundarbans byl samozřejmě založen až tři roky po zesnutí autora této úžasné malby. Zdeněk Burian byl bezesporu výtečný umělec. Večer v Bengálsku má hodnotu 1,9 milionu českých korun. Původní verze této malby je poněkud tmavší, než verze kolující po internetu. Pokud náhodou někdy v životě dosáhnete výdělků, jež vám umožní dovolit si koupit toto dílo, pak budete možná překvapeni, že nebude tolik hrát teplými barvami.
Mezinárodní den tygrů je skvělou příležitostí ponořit se do světa těchto úžasných koček. Máte-li čas, podívejte se dnes na některý z mnoha dokumentárních filmů o tygrech, nebo si pročtěte články věnující se jejich ochraně, neboť je to důležité téma. Ano, je jim věnována větší pozornost než ochraně veřejnosti takřka neznámým středoamerickým žábám či východoasijským mločíkům, ale přece jen stojí za to je oslavovat!
A co dalšího můžete v brzké době čekat na blogu? S koncem měsíce se blíží pátá část Cryptid Hunters: The End of The Legend!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější