pátek 19. srpna 2022

Obrázek týdne 19. 8. 2022

Po včerejším článku o nově popsaném jakapilovi se těžko hledá zajímavější téma pro další příspěvek. Zachránilo mě nejspíše jen to, že je dnes pátek, a tak mohu vystupňovat svou hru dílem, jež pochopitelně není mé (tedy kromě veškerého textu v příspěvku). Tento Obrázek týdne je dílem malíře pravěku Briana Engha, jehož další rekonstrukce pravěkých zvířat můžete nalézt na webu Don't Mess with Dinosaurs. Líbí se vám tento obraz? Jsem si zcela jist, že si nyní říkáte "that's what I pay my wi-fi fee for!" nebo "that's why I visit this justifiably angry bloke's blog!" Naprosto vám rozumím.


Popisek k obrázku: Dva samci "klamného ještěra" spolu bojují na kraji jurského lesa. Patří k druhu Apatosaurus ajax, měří nějakých třicet metrů na délku a jejich hmotnost se pohybuje mezi třiceti a sedmdesáti tunami. Srážka krků těchto obrů zní jako hrom za strašné bouře. Překonávajíce bolest z rány, zvedají oba protivníci své přední končetiny, a vzájemně se začínají odtlačovat. Mírně otevírají své tlamy, a z hrdel se jim dere hluboké, agresivní bučení. Nebude trvat dlouho, a znovu se vzájemně udeří do krků. Takto bude bitka probíhat, dokud jeden z nich neustoupí. Ačkoliv je každá rána, kterou si gigantičtí sauropodi uštědří, bolestivá, nehrozí jim velká újma na zdraví. Stejně jako u ostatních druhů zvířat, i tito velcí býložravci se při zápasech nesnaží jeden druhého zabít. Důvodem, proč za jinak poklidného večera bojují, může být přítomnost samic v jejich stádě, jež se nacházejí o kus dál na pláních. Apatosaurus ajax byl popsán Othnielem Charlesem Marshem v roce 1877. Slavný Brontosaurus, jehož popis Marsh zhotovil o dva roky později, a který byl dlouho považován za mladší synonymum apatosaura, je již od roku 2015 validním rodem. Obě zvířata žila v pozdní juře stupňů kimmeridge a tithon v Severní Americe. Tato scéna se odehrává na území dnešního Colorada před 151 miliony let.

Jen si představte, jaké by to bylo vrátit se zpět v čase a spatřit souboj dvou velkých apatosauřích samců... Bylo by to podobné, jako stanout na Měsíci... Vsadím se, že poté už byste neuvažovali o návratu do jednadvacátého století!
A co dalšího pro vás mám v příštích dnech? Zítra vyjde osmá část příběhu Cryptid Hunters: The End of The Legend. Naši hrdinové nejsou těmi, za které jsme je měli, ale to neznamená, že by jejich příběh skončil - zatím ještě ne! Dále mám pro vás vybraný další klip z letošní série Springwatch, a také připravuji nových 6 (vybraných) druhů!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější