pondělí 18. dubna 2022

Novinky pro fanoušky Nigela Marvena

V tomto článku stručně shrnu novinky týkající se nejen dokumentární tvorby Nigela Marvena, oblíbeného britského přírodovědce, moderátora a producenta, který již třiadvacet let vystupuje na televizních obrazovkách, a na jehož filmy a seriály se všichni jistě rádi díváme! Nigel má koneckonců zvláště ve střední Evropě, stejně jako ještě v jižní a východní Asii a v Latinské Americe, obrovské množství fanoušků. Zřejmě je Vám známo, jeho tvorbu sleduji aktivně po mnoho let, a již přinejmenším deset let si dávám za cíl informovat Vás vždy o jeho nových či připravovaných dílech. Pojďme si tedy shrnout pár novinek, abyste přesně věděli, co si nemáte nechat ujít.

Nejprve samozřejmě musím zmínit videohru Prehistoric Kingdom, která je přímo dělaná pro každého fanouška Nigela Marvena! Již jsem o ní několikrát psal; 30. září 2020 vyšel první trailer k Prehistoric Kingdom vyprávěný Nigelem, ten pak minulé jaro na Twitteru potvrdil, že jeho hlas uslyšíme i ve hře samotné, a hra na Steamu vychází v Early Access 27. dubna 2022! V případě, že jste o Prehistoric Kingdom ještě neslyšeli, jedná se o budovní strategii, ve které si můžete vytvořit vlastní park s dinosaury a dalšími pravěkými živočichy, a to za poslechu komentáře čteného Nigelem. Vývojářem hry je Blue Meridian, vydavatelem je pak Crytivo. Nigel se ve hře objevuje jako avatar. Na obrázku je s ním vyobrazen jeho oblíbený dinosaurus, Microraptor. Není žádným tajemstvím, že Nigelova účast na výrobě této hry jakožto "jejího hlasu" spoustu lidí k Prehistoric Kingdom přitáhla - jen se na YouTube podívejte na všechny ty fanouškovské reakce na jím vyprávěné trailery! Máme se opravdu, na co těšit! Tak nezapomeňte, sedmadvacátého dubna vychází v pořadí již druhá videohra s Nigelem Marvenem (první byla online hra Webosaurs z roku 2009, pro kterou Nigel se svou tehdejší společností Image Impact natočil sérii krátkých filmů o současných zvířatech, od kober přes anakondy až po lední medvědy).


Jak jsem již na blogu několikrát uváděl, jedním z tvůrců Prehistoric Kingdom je Max Bellomio, vystupující na internetu pod přezdívkou Digital Duck. Ten stojí také za chystaným čtyřicetiminutovým nezávislým dokumentem Forgotten Bloodlines: Agate, který se zaměří na miocénní faunu Agate Springs v Nebrasce, a který má být vyprávěn Nigelem. V prosinci 2020 Max na Twitteru oznámil, že Forgotten Bloodlines: Agate vyjde v roce 2022, což bylo potvrzeno také krátkým teaserem, jenž vyšel v lednu 2021. Na jednom webu se už teď dokonce odpočítávají dny do premiéry, kterou někdo neznámý určil na 1. června 2022. Nenechte se tím však zmást! 1. června totiž Forgotten Bloodlines: Agate rozhodně nevyjde! Max napsal 22. března tohoto roku tweet, ve kterém nás informoval, že snímek v tomto roce vůbec uveden nebude. Je možné, že jeho tvůrci chtějí ještě doladit animaci. Nigel už komentář k snímku nahrál - nedávno oficiálně uvedl, že tak učinil již v minulém roce. Nezoufejte však, dokumentu se nakonec dočkáme, a Nigelův hlas v něm rozhodně uslyšíme. Produkce těchto nezávislých dokumentů o pravěku však trvá poměrně dlouho, což asi není překvapující.



Covidová pandemie neměla na tvůrce více či méně nízkorozpočtových dokumentů o přírodě dobrý vliv. Vzpomínám si, že už v květnu 2020 Nigel na Twitteru uváděl, že zkrátka nemůže natáčet další filmy. Snad teprve rok po začátku pandemie odletěl Nigel do Skotska, pak minulý srpen navštívil Slovensko, a tam v rozhovoru pro Super Zoo uvedl, že chystá nový dokument o divočině Indie. Nevím, zda bude natočen brzy, nebo zda byly kontrakty s televizní společností (ať už jakoukoliv) a distributorem uzavřeny. Pak se začalo hovořit o tom, že Nigel natočí dokument o přírodě Slovenska, a možná dokonce i celý seriál o střední Evropě. Nezávislý slovenský deník Čas uvedl 1. listopadu minulého roku, že se Nigelův snímek o Slovensku začne natáčet v březnu 2022, aby byl hotový v roce 2023. Pokud Nigela sledujete, pak jistě víte, že se v březnu nic nenatáčelo. Zda Nigel Slovensko navštíví v létě nebo jestli třeba dokument nakonec vůbec nevznikne, to netuším. Víte, jak to v přírodovědném dokumentárním průmyslu chodí. V minulosti už byly oznámeny projekty s Nigelem, které nakonec nikdy nevznikly, mezi nimi Meet the Weasels (Seznamte se s lasicemi), Wild Asia with Nigel Marven (Divoká Asie s Nigelem Marvenem), nepojmenovaný dokument o malajských hadech z roku 2010 či 2011, který byl zčásti natočen, avšak nikdy nebyl dokončen... Že byla v plánu 2. série Prehistorického parku, než byl seriál britským publikem chladně přijat (přestože byl na televizních obrazovkách mimo Británii velmi úspěšný), to Vás určitě nepřekvapuje. Doufejme však, že se Nigel do střední Evropy vrátí, a nakonec tu něco natočí. To, že natáčení v březnu nezačalo, neznamená, že dokument nevznikne!


Nigel se však k natáčení dokumentů o přírodě konečně po dvouleté odmlce vrací, jak potvrzuje jeho včerejší tweet! Momentálně je s kameramanem Mikem Hutchinsonem a dronovým pilotem Rogerem Harrisem v Salvadoru, o jehož přírodě vytváří nový pětačtyřicetiminutový dokument! Natáčí nyní chápany středoamerické, přičemž se setkává s lidmi, kteří je v Salvadoru chrání. Jak dlouho bude natáčení trvat, to mi není známo. Je možné, že Nigel se svým malým štábem stráví v Salvadoru dva nebo tři týdny, ale to jen hádám (natáčení v Hondurasu v březnu a dubnu 2018 s padesátitisícovým rozpočtem trvalo asi jednadvacet dní). Wild Salvador with Nigel Marven, bude-li se tak dokument jmenovat, vyjde nejspíše v roce 2023. Zřejmě půjde o pátý snímek v sérii Divoká Střední Amerika s Nigelem Marvenem (Wild Central America with Nigel Marven); předchozí díly této série se věnovaly přírodě Hondurasu, Kostariky, Guatemaly a Panamy. Také půjde o pátý snímek společnosti Nigel Marven Productions, se kterou Nigel natáčí po rozpuštění Image Impact. 


Když to tedy shrnu, na konci dubna vychází hra Prehistoric Kingdom, a příští rok zřejmě vyjdou Forgotten Bloodlines: Agate a Wild Salvador (pokud se tedy dokument o Salvadoru bude takto jmenovat). Těšíte se?

7 komentářů:

hajznberk řekl(a)...

OK, takže od Marvena letos v televizi nic novýho, jo? Škoda. Ale tu hru bych zkusil.

Kuzuri řekl(a)...

Mám za to, že dokument o Salvadoru vyjde až příští rok. Post trvá nějakou dobu, pak ještě chvíli zabere, než bude film zařazený do programu televizní stanice (předpokládám, že to bude premiérově uvedeno na Viasat Nature)... Co se týká Forgotten Bloodlines, ten vyjde na internetu a bude zhlédnutelný zdarma a každému. :) Prehistoric Kingdom bude super.

Kuzuri řekl(a)...

Druhý update ohledně Nigelova dokumentu o Salvadoru: https://twitter.com/Nigelmarven/status/1516022968652025856

Dá se říct, že nám potvrdil, že ve filmu vystoupí Crotalus durissus (cascavel či cascabel). El Jocotel vypadá velmi zajímavě.

hajznberk řekl(a)...

No je to splněný přání každýho Marvenita. Takový neoficiální PP: The game.

Kuzuri řekl(a)...

Souhlas. :)

Kuzuri řekl(a)...

Takže Slovensko bude. Tweety ohledně toho byly ale vypuštěny až v posledním dni, tedy před napsáním tohoto článku.

https://twitter.com/slovakiawild

Kuzuri řekl(a)...

Musím se opravit... "po napsání tohoto článku". :D Nevím, proč mě jednadvacátého dubna tolik zmátly koncepty minulosti a budoucnosti. :D

Okomentovat

Nejčtenější