úterý 21. srpna 2018

Zvláštnosti ve světě ryb: Lidožravá sisora

Je tu čtvrtá část projektu Zvláštnosti ve světě ryb. Předchozí části byly: Chodící ryby, Živorodé ryby a Pacu, ryba s lidskými zuby. Tentokrát se zaměříme na velkého lidožravého sumce!

Ryby (Osteichthyes) jsou obrovskou skupinou obratlovců, která se objevila už v období Kambria a dala základ všem ostatním, evolučně mladším skupinám obratlovců snad jen s výjimkou paryb. Moderní ryby se poprvé objevují ve fosilním záznamu v Siluru až Devonu, přičemž se některé skupiny od té doby změnily jen málo... Podle odhadů žije v současné době na naší planetě 24 000 až 30 000 druhů ryb, což z nich samozřejmě činí největší skupinou obratlovců vůbec! Některé druhy jsou velmi dobře známé a setkáváme se s nimi na našem talíři. Jiné jsou tak málo prozkoumané, že o nich nevíme takřka nic, a neustále jsou objevovány nové, dosud nepoznané druhy... V seriálu Zvláštnosti ve světě ryb se podíváme na některé výstřednosti v rybím světě, jak ostatně napovídá samotný název. Jsou některé současné ryby schopné chodit po souši? Rodí některé ryby živá mláďata? To jsou jen některé z otázek, na něž dostanete odpovědi...

ZVLÁŠTNOSTI VE SVĚTĚ RYB

LIDOŽRAVÁ SISORA


Lidé obvykle nejsou kořistí jiných druhů zvířat. I pro ty největší hady na světě jsme příliš velkým soustem, i když se říká, že v Amazonii na domorodce velké anakondy občas útočí a v letech 2017 a 2018 spolkly sedmimetrové krajty mřížkované v Indonésii dva lidi. Občas lze slyšet o případech tygrů či lvů lidožroutů, většinou jde však o zvířata, která z určitých důvodů (například zranění) nedokáží lovit svou obvyklou kopytnatou kořist. Žraloci rozhodně nemají chuť na lidské maso. Může se mezi rybami, například mezi velkoústými sumci, objevit taková, která by opravdu brala člověka jako kořist? A ne pouze jako "zpestření jídelníčku", ale jako regulérní kořist?

Mezi lety 1998 a 2007 došlo na řece Kali v Indii a Nepálu k sérii útoků způsobených jakýmsi neznámým vodním zabijákem. K útokům došlo poblíž tří vesnic, z nich také pocházely oběti. I když nikdy nebylo zcela jasně potvrzeno, že ta útokem stojí ryba, je více než pravděpodobné, že zabijákem zde byla sisora Yarrellova (Bagarius yarrelli), známá anglicky jako goonch devil catfish.


Jedná se o velký druh sumce, dorůstající délky 2 metrů. Obývá říční tůně s kamenitým dnem, peřeje a rychle tokoucí řeky, kde loví všemožné ryby, obojživelníky, korýše a další zvířata. Údajně také nepohrdne kusy lidských těl, jež jsou dle tradic vhazovány Indy do řeky Gangy. Se sisorou Yarrellovou se můžeme setkat v jižní a jihovýchodní Asii, i když bornejské a sumatránské populace jsou možná jiným druhem či jinými druhy.

K prvnímu záhadnému útoku došlo jednoho dne v dubnu 1988. Okolo jedné hodiny odpolední sedmnáctiletý mladík Dil Bahadur zahynul při plavání v řece. Zcela náhle jej něco chytlo a před očima svědků, včetně jeho přítelkyně, stáhlo pod hladinu. Jeho ostatky už nikdo nikdy nenašel, i když se hledači pokoušeli je najít v pětikilometrové oblasti. Bylo to, jako by ho něco stáhlo pod vodu a celého spolklo. O tři měsíce později pak na řece Kali zemřel Dharma Ghat, jehož neznámý útočník stáhl pod hladinu přímo před očima jeho otce.


K poslednímu útoku pak došlo v roce 2007. Osmnáctiletý nepálský mladík byl podobně zase něčím neznámým stažen pod vodu, opět před zraky svědků... Brzy se začalo vyšetřovat. Útoky byly tématem jedné z epizod první série dnes velmi populárního dokumentu Říční monstra (Rivers Monsters), který provází Jeremy Wade.

Wade samotný se nabídl k tomu, že viníka chytí. Ačkoliv byl původně ohledně pravdivosti o útocích skeptický, začal ho případ zajímat poté, co zjistil, že se útoky odehrály v oblasti zabírající jen 6,4 až 8 kilometrů. To mělo něco znamenat. Snad jeden či dva tvorové žijící v této malé oblasti útočí na lidi? A to pravidelně? Bylo nepravděpodobné, že by oběti byly staženy pod vodu vírem. Místní krokodýlové také nepřipadali v úvahu. Na krokodýla bahenního je Kali příliš studená, takže se v ní nevyskytuje. Gaviál indický nedokáže svými úzkými, na lov ryb adaptovanými čelistmi zabít člověka. A krokodýl mořský nežije tak daleko ve vnitrozemí, tedy alespoň pokud víme.


Asi kilometr odsud pak zmizel pod vodou domácí buvol. Opět jej něco dostalo obdobným způsobem, jako předchozí lidské oběti. Biolog Rick Rosenthal se vydal do oblasti, aby ji prozkoumal. Předpokládalo se, že buvola zabili žraloci býčí, kteří ve sladké vodě obvykle žijí. Ale Rosenthal je v této oblasti vůbec nenašel. Navíc buvol byl pod vodu stažen, když popíjel v řece, kde byla voda hluboká jen jeden metr...

Wade samotný se později pokusil chytit sisoru. Ukázalo se, že jich v tomto úseku žije opravdu několik. Šest z nich dosahovalo velikosti člověka. Asi 1,8 metru dlouhá sisora, vážící 73 kilogramu, byla nakonec Wadem opravdu odchycena. Podle něj šlo o rybu dost velkou na to, aby spolkla lidské dítě. Rozhodně však nešlo o lidožrouta. Wade nicméně v pozdějším rozhovoru uvedl, že věří tomu, že v řece žije několik mnohem větších exemplářů. Ty by možná mohly stát za útoky na místní obyvatele... Dokážete si představit sumce, který je schopen spolknout celého člověka?

Tento projekt bude pokračovat! Doufám, že Vás tato část zaujala...

1 komentář:

Maty26 řekl(a)...

Tato část je pro mě zajím asi nejzajímavější. Pominu-li živorodé a chodící ryby, o kterých jsem věděl, pacu byla zajímavá, ale tenhle sumec... Ten mě opravdu překvapil..

Okomentovat

Nejčtenější