neděle 19. srpna 2018

Lidé zřejmě ovlivnili vývoj orangutanů už před 70 000 lety

Je 19. srpna, Světový den orangutanů. Je tedy na čase pomyslet na naše příbuzné z jihovýchodní Asie, na největší na stromech žijící primáty, jež jsou zastoupeni třemi druhy žijícími na Sumatře a na Borneu, z nichž všechny jsou kriticky ohroženy...
Donedávna byli orangutani považováni za primáty, kteří k přežití nutně potřebují husté lesy, nezkrocenou divočinu. V takových oblastech bývají také obvykle natáčeni (nejde-li o zvířata zvyklá na lidi). Orangutanů však již zbývá velmi málo, a jejich přirozené prostředí mizí. Mezi lety 1999 a 2015 jsme přišli o 100 000 zvířat - 50 % divoké populace orangutanů. Může za to těžba dřeva a rozšiřování palmových plantáží, a s tím související ničení lesů. Právě ve dnech, jako je tento, bychom měli myslet na problém s palmovým olejem, který je však všude. Orangutani jsou rozhodně druhem, kterého palmový olej velmi ovlivnil... Ale výsledky nedávného výzkumu ukazují, že orangutani možná nejsou tak bezbranní, jak jsme si mysleli. Fosilní nálezy totiž odhalují, že orangutani přežili vedle svého nebezpečnějšího, holého lidoopího příbuzného, mnohem déle, než jsme si mysleli. První lidé druhu Homo sapiens sapiens vkročili do jihovýchodoasijských pralesů už před 70 000 lety. Ovlivnili tak život orangutanů, kteří si tehdy do té doby žili v těchto oblastech docela poklidně. Z fosilních nálezů vlastně vyplývá, že orangutani byli v Pleistocénu mnohem více rozšířeni, než dnes. Jejich kosti a především zuby byly nalezeny v Číně, severním Vietnamu a v Thajsku, obvykle mezi ostatky dalších zvířat. Všichni ti tvorové byli oběťmi lidí. Pokud zatím víme, před 20 000 došlo k velkému snížení populace orangutanů, nejspíše právě kvůli lovu. V této době totiž lidé jihovýchodní Asie začali ve velkém množství používat lovecké nástroje sloužící k zabíjení zvířat na dálku, kupříkladu foukačky s jedem napuštěnými šípy... Orangutani se stáhli do hlubokých pralesů, kam se lidé jen málokdy odvážili. Důvodem, proč se orangutani během svého vývoje adaptovali spíše na život v hustých lesích, je podle výzkumu Douglase Sheila zřejmě skutečně náš druh.
Avšak pokud byli orangutani schopni přežívat i v prostředí ne tolik zalesněném v minulosti, mohli by dnes přežít i v lidmi pozměněných lesích? Jen málo v současnosti žijících divokých orangutanů žije v nespoutané džungli. Většina z nich obývá lesy, ve kterých se těží. Mohla by ochrana třeba takového prostředí, lidmi ovlivněného, přece jen orangutany zachránit před vyhynutím? Vypadá to, že jsou mnohem přizpůsobivější, než jsme si mysleli. Ochránci přírody zřejmě tato nová zjištění vezmou brzy v potaz... Orangutan je však stále na pokraji vyhynutí a my jsme důvodem, proč tomu tak je.



Dnes ještě přidám video z Lovce krokodýlů se Stevem Irwinem, klip z epizody o orangutanech... Šťastný Světový den orangutanů! Máte-li prostředky, jež alespoň trochu přispějí k pomoci těmto úžasným lidoopům, využijte jich prosím. Právě na to tento den je!

2 komentáře:

čtenář řekl(a)...

Zase jsem se něco nového dozvěděl. Pěkný článek. Děkuji.

HAAS řekl(a)...

[1]: Díky. :-)

Okomentovat

Nejčtenější