středa 29. srpna 2018

Život na Zemi: Nový pravěk-Anchiornis

Anchiornis. Při výstavbě dálnice došlo v čínském Liaoningu k odkrytí nového ložiska fosilií. Poblíž byl v roce 2009 nalezen 160 milionů let starý exemplář Anchiornise, opeřeného dinosaura, který žil ještě před proslulým Archaeopteryxem. Bohatý lesní ekosystém, ve kterém Anchiornis žil, byl také domovem Darwinoptera, ptakoještěra s metrovým rozpětím křídel. Šlo o jakýsi jurský ekvivalent dnešních dravých ptáků. Anchiornis se před nimi musel mít na pozoru... V segmentu vystupuje paleontolog Xu Xing.

Klip z druhé epizody cyklu Život na Zemi: Nový pravěk (Life on Earth: A New Prehistory).

2 komentáře:

Kryštof řekl(a)...

Wau, to je neskutečný jaké poznání jsi zde stihl nahromadit HAASI. Zajdu se sem podívat jednou za čas, ale vždycky nestačím zírat nad těmi kvanty článků, které by vystačily nejmíň na několik encyklopedií. Doufám, že se někdy potkáme a prohodíme pár slov o přírodních vědách. Ať se dál daří :)

HAAS řekl(a)...

[1]: Ahoj, děkuji za komentář! :-) Moc jsi mě potěšil. Já na tvůj starý blog chodím minimálně jednou za měsíc (snad to není moc málo :-D) a čtu si staré články... :-) Kdyby Ti to nevadilo, napsal bych Ti e-mail. :-) Zatím ahoj.

Okomentovat

Nejčtenější