pátek 24. srpna 2018

Správce dinosauřího parku - Estesia kontra Titanomyrma

Další pátek znamená další Správce dinosauřího parku! Tak se pusťte do čtení, ať víte, co se Danu Jamesonovi zase přihodilo!

Estesia kontra Titanomyrma

V Dinosauřím parku se občas stávají věci, které by se v prehistorickém či současném světě nikdy nestaly. Tak třeba včera nastal malý incident u Tsintaosauří ohrady. Jedna nová krmička dinosaurů byla totiž unesena majestátem našich dvou Tsintaosaurů a rozhodla se jednoho z těch nezbedných bráchů nakrmit z ruky. Bohužel jeho kachní zobák při krmení sevřel její ukazováček a ona skončila na ambulanci. Může být ráda, že o svůj prst nepřišla. Tsintaosauři mají vážně silné čelisti! Ale to není vše. Stal se takový malý incident, za který může jedno nové nemehlo, nováček jménem Cathal. Ale nepředbíhejme. Jak víte, plazi z domu s terárii byli přestěhováni do několika dalších budov, neboť je terárium momentálně zbavováno nebezpečných hub, způsobujících záněty plic. No, a Estesia, náš pravěký korovec, který je vybaven jedovatými žlázami a zuby, byla přestěhována do Cathalova domu. Nebylo prostě, kam ji dát. Cathal se před pár týdny, když jsme jej přijali, prokázal jako dobrý pečovatel o plazy. Jenže nějak nechal terárium otevřené a jedovatý ještěr se dostal ven. Stalo se tak ve středu tohoto týdne. Zatímco Cathal seděl u oběda a vyprávěl nám své úžasné zážitky z Toronta, jako že ho třeba jednou přejel taxík a jindy zase cyklista, Estesia pomalu kráčela ven z jeho domu. Vlezla do nějaké trubky v jeho domě a pak zase vylezla kdesi mezi houštinami, nejspíš ve středu ostrova, nedaleko lesa, který zde necháme růst. Hledala patrně něco k snědku... V insektáriu mezitím Oliverův kamarád Tim pozoroval Arthropleuru a dělal si různé poznámky o jejím životě. Byl tím tak zaujat, že tiskl svůj obličej na sklo. Ani si nevšiml, že Estesia leze za ním. Opět pronikla do nějaké trubky, a než by se kdokoliv nadál, byla už v teráriu pravěkých mravenců rodu Titanomyrma. To byl samozřejmě největší mravenec, který kdy žil. Velká královna s křídly měla na délku až 13 centimetrů. Estesia se zakousla do jednoho vojáka. Jeho mohutná kusadla projely jejím krkem. V tuto chvíli uslyšel Tim, že se něco v teráriu za ním překulilo. Obrátil se a spatřil ten obdivuhodný souboj. Bylo to děsné. Několik vojáků Titanomyrmy už zatínalo svá kusadla do těla Estesie, které se však podařilo tomu prvnímu doslova ukousnout hlavu od těla. Pomalu, po vzoru dnešních korovců, natáhla krk k dalšímu a překousla jej vejpůl. Vojákovo kusadlo však zůstalo viset mezi jejími zuby. To muselo být dosti nepříjemné. Tim na pár vteřin nevěděl, co má dělat, ale pak vtrhl do terária a popadl Estesii za hlavou, tak aby jej nehryzla. Musel ji vytáhnout i s obřími mravenci, uchycenými na jejich těle. Jeho vstup do terária mravence probudil. Spustil řetězovou reakci. Z hnízda se začala vinout celá armáda mravenců...

Tim musel být rychlý. Okamžitě za sebou zavřel vchod do terária. Jeden z mravenců pustil Titanomyrmu a zakousl se do jeho ruky. Tim sebou prý celý cukl, tak bolestivé kousnutí to bylo. Někde poblíž sehnal krabičku, do které doslova nacpal všechny ty vojáky. Krvácející Estesii pak okamžitě přivezl na veterinární kliniku. Tam jsem byl zrovna já a povídal si s doktory a sestřičkami. Řešili jsme různé věci, tedy... Skoro, protože měli moc práce a nevěnovali mi velkou pozornost. Jedna sestra mi řekla, že jsem vychloubačný magor a poslala mě pryč. To jsem se tedy fakt urazil!!! Asi nebudu uvádět, že jsem jí dnes ráno dal výpověď. Jé, už jsem to uvedl. Nejde to smazat!!! Každopádně Tim jim přivezl zraněnou Estesii a oni se pustili do záchrany jejího života. Bylo mi moc líto toho nádherného plaza, který se takhle dostal do potíží... Cathalovi jsem musel vynadat za to, že o svého svěřence příliš nedbal. Dnes už je Estesia v pořádku, z těch kousanců plných kyseliny mravenčí se už dostává. Plazi se obecně dostanou ze zranění, která by zabila nás, savce... Masiakasaurus byl včera večer konečně vypuštěn do svého nového výběhu. Experti, se kterými jsem mluvil jen o pár minut později, potvrdili, že záhadné houbové onemocnění pochází z Isle of Die. Je možné, že se sem spory hub přenesly jen větrem. I přesto zavedeme opatření; Oliver a jeho tým budou muset po každé výpravě na Isle of Die do karantény. Možná to zní divně, zvlášť když jsme na nedalekém pacifickém ostrově, ale přece jen musíme mít jistotu. Kdo ví, jestli sem Oliver něco nepřenesl například na svém oblečení... Pokud jde o jedovatý plyn unikající do nějakých výběhů, daří se nám ho zadržovat. Něco to ale znamená. Myslím ten únik plynu. A teď se ukazuje, co. Podmořská sopka nacházející se jen pár kilometrů od pobřeží Tedova ostrova brzy vybuchne! Celý svět si myslel, že je desítky tisíc let nečinná. A teď, když se nám v parku tak daří, si chce náhle vybuchnout! Co se asi stane?

Danova pošta: Myslíte, že to náš pak přečká? Začínám se vážně bát!
Já už jen uvedu, že další část Správce tu bude zase příští pátek!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější