pondělí 25. dubna 2022

Řekami Kambodže proplouvá o pětadvacet krokodýlů siamských více

Po celém světě se ochránci přírody, odborníci a dobrovolníci snaží pomoci skutečným pozůstatkům světa pravěku - krokodýlům. Tato skupina archosaurů si rozhodně ochranu zaslouží, vždyť jsme její zástupce nebezpečí vyhynutí vystavili předně my! Řada krokodýlů je ohrožených, a někteří z nich jsou klasifikováni přímo jako kriticky ohrožení. Týká se to i krokodýla siamského (Crocodylus siamensis), až 2,1 metru dlouhého dravého plaza žijícího ve sladkovodních habitatech Thajska, Malajsie, Laosu, Myanmaru, Vietnamu, ostrova Kalimantan a také Kambodže. Vraťme se nyní zpět v čase o měsíc a půl. Na začátku března 2022 došlo v Kambodži, konkrétně v lokalitě Chhay Reap na řece Sre Ambel na jihozápadě země, k dosud největšímu vypuštění v zajetí vylíhlých a odchovaných krokodýlů siamských v historii tohoto jihovýchodoasijského státu. Všechna zvířata jsou hrdým úspěchem rozmnožovacího programu, kterému se v průběhu let podařilo do volné přírody vypustit celkem 136 zástupců jejich druhu. Krokodýl siamský byl po jednu dobu na území Kambodže považován za vyhynulého, a znovuobjeven byl v této zemi teprve před dvěma desetiletími, kdy byla nalezena malá populace žijící v Kardamomových horách. Tři z pětadvaceti vypuštěných krokodýlů byli vybaveni satelitními štítky, díky nimž budou moci odborníci sledovat jejich pohyb. Vyvolená pětadvacítka si prošla kontrolní zdravotní prohlídkou v ochranářském zařízení Phnom Tamao Wildlife Rescue Center nedaleko hlavního města Kambodže, Phnompenhu. Rozhodně se jedná o velký úspěch. Doufejme, že se vypuštěným krokodýlům siamským bude na jihozápadě Kambodže dařit, a že se po čase začnou ve volné přírodě také rozmnožovat. Tento druh je na tom skutečně špatně - byl dlouho loven pro kůži. Když Kambodžu ovládla Francie, vydala zákaz lovu těchto krokodýlů, ten však později zrušili Rudí Kmerové, než jej znovu v roce 1987 znovu zavedli. Avšak během doby, kdy měli pytláci v zemi tyto plazy legálně na mušce, byly napáchány skutečně velké škody. Běžně se chovali také na krokodýlích farmách, na kterých byli drženi v nezdravých podmínkách, a umírali tam ve velkých počtech. V roce 1998 bylo na takřka čtyřech stech krokodýlích farem u jezera Tonle Sap drženo na 20 000 krokodýlů siamských! Mimo Kambodžu měla na populaci těchto zvířat negativní vliv i válka ve Vietnamu či stavba vodních elektráren a s ní spojená degradace jejich přirozeného prostředí. Naštěstí se nyní tito úžasní tvorové vracejí, a to i díky práci kambodžských ochránců přírody.


Informace pro tento článek jsem čerpal ze zpravodajského webu Khmer Times. Obrázek krokodýla siamského je z webu The Cambodia Daily.

2 komentáře:

Kuzuri řekl(a)...

Naprosto souhlasím s Liz Bonnin, která je jedním z moderátorů nového dokumentu BBC Our Changing Planet: https://twitter.com/lizbonnin/status/1518319027944308739

Musím říct, že si moc vážím toho, že sdílí své názory na Twitteru, protože ačkoliv každý moderátor přírodovědných dokumentů má politické vazby (a vždy takové, se kterými souhlasím - i proto si jich moc vážím, od Nigela přes Sira Davida až po Chrise Packhama, který je ze všech wildlife presenterů největším aktivistou), ne každý z nich je o těchto věcech až tak otevřený. Huge thumbs up to her for saying this. Please, always say #NoToFascism!

And let this be a warning for those immature far-right miscreants that may be lurking out there, even in dinosaur and wildlife communities!

Kuzuri řekl(a)...

Jinými slovy... jestli se tam někde na internetu v komunitkách věnovaným krásným věcem ze světa přírody skrývá nějaký nacionalista, někdo tíhnoucí ke krajní pravici - někdo, kdo snad tu francouzskou nacistku chtěl vidět v roli prezidentky - pak vězte, že stojím proti vám. A rozhodně nejsem sám.

Okomentovat

Nejčtenější