pátek 8. března 2024

Obrázek týdne 8. 3. 2024

Nastal pátek 8. března, Mezinárodní den žen! Pro ty z nás, kteří jsou k této příležitosti aktivnější, to znamená vytáhnout transparenty a vlajky, a vyjít ven do ulic. Tento mezinárodní svátek, který OSN uznala v roce 1977, ale který poprvé slavili američtí socialisté již v roce 1909, je příležitostí nás všech vyjádřit nesouhlas s nehumánními podmínkami, v nichž je mnoho lidí nuceno existovat. Dnes je den, kdy bychom měli činit něco pro rozmetání patriarchátu, sexismu a heteronormativity, jež naši společnost bičují, a jež ženy, muže a nebinární lidi omezují ve vyjádření svého bytí. Zároveň s vámi však sdílím i další Obrázek týdne, tentokráte od výtečného paleoumělce Hodariho Shadowalkera. Vězte, že v nátuře lidí ani náhodou není být stejně dravý, jako hladoví žraloci a krokodýlové v tomto díle - naší skutečnou náturou je vzájemná pomoc, a v omezujícím světě také touha po svobodě. Jak se vám tento obraz líbí?


Popisek k obrázku: Velký chobotnatec Cuvieronius hyodon prochází mělkými vodami mokřadu a pozoruje dravou žranici dvou velmi odlišných predátorů, jež se shromáždili u mrtvoly starého bizona (Bison bison). Sladkovodní žraloci bělaví (Carcharhinus leucas) zahlodávají své vroubkované, trojhelníkovité zuby do měkkého masa bizonova boku, a horlivě jej vytrhávají ven. Přidávají se k nim krokodýli američtí (Crocodylus acutus), též přilákaní vůní čerstvého masa, a dva z nich si již ve svých tlamách trhají své kousky. Nebojují spolu o to, kdo si utrhne větší kus; bizon je dost velký pro všechny, a predátoři, potažmo mrchožrouti, se zatím shromáždili jen na břišní straně kopytníka. Čtyři další žraloci a připlouvající trojice krokodýlů si v případě, že na ně nezbyde vpředu místo, začne odtrhávat maso ze zad nebo z hlavy. Žranice vyděsila volavky, jež odlétají pryč všemi směry, vyrušeny z pokojného brození a hledání rybek. Těžko říci, co se cuvieroniovi odehrává v hlavě, když tuto hostinu pozoruje. Chobotnatci jsou velmi inteligentní, a rozumí smrti. Cítí snad velký praslon jakousi lítost k trhanému bizonovi? Pokud by byl žraloky a krokodýly napaden zástupce jeho vlastního druhu, jak by reagoval? Nejspíše by se mezi ně vrhl a své dlouhé kly by použil jako zbraně proti nim. Cuvieronius, pojmenovaný na počest George Cuviera všeumělým přírodovědcem Alexandrem von Humboldtem, byl až 2,3 metru vysoký a 3,5 tun vážící gomphotheriid, který se vyskytoval v Severní, Střední a Jižní Americe. Jako původně severoamerický taxon se přes panamskou šíji rozšířil až na území dnešního Ekvádoru, kde také Humboldt nalezl jeho první fosilie. Tato scéna se odehrává na konci pleistocénu, před 12 000 lety - tedy v době, kdy již tito chobotnatci mizeli - na území Nikaragui.

Můžete také věnovat pozornost mým předchozím článkům o nově popsaném druhu anakondy z Ekvádoru a nejnovějších přírůstcích na dlouhý seznam děl oblíbeného přírodovědce Chrise Packhama, který mj. připravuje nový dokument o neurodiverzitě, jenž bude zajisté velmi přínosný.😉
Co vás čeká na mém blogu v dohledné době? Ještě není konec výstrižkům z Winterwatch 2024 - mám pro vás jeden další! Také se pomalu, ale jistě blížím každoročnímu Žabímu týdnu, tedy sérii článků zaměřených na bezocasé obojživelníky. Čekají vás tento měsíc!
Pokud se dnes budete účastnit některé z akcí k MDŽ, přeji vám, ať jsou vydařené. Feministické budoucnosti dosáhneme transformací naší společnosti, a já věřím, že lepší svět vybudujeme.

2 komentáře:

Nikola řekl(a)...

Ani jsem nezaregistrovala kolikatého dneska je. Celý den jsem měla hlavu jako střep, takže mi to bylo jedno. :D
Obrázek se mi líbí - mám ráda slony. :)
Hezký víkend.

Kuzuri řekl(a)...

Tak jsem ti to tu připomněl, to jsem rád. :) Jinak přeju ti to samé.

Okomentovat

Nejčtenější