sobota 17. února 2024

Nové přírodopisné dokumenty z ledna a února roku 2024

Již od konce roku 2020 s vámi, vážení čtenáři, sdílím takřka každý měsíc souhrn nejnovějších přírodopisných dokumentů, jež v nedávné době vyšly. Poslední článek tohoto typu jsem publikoval 20. prosince, a psal jsem v něm o Divoké přírodě Slovenska s Nigelem Marvenem (Wild Slovakia with Nigel Marven), jež byla uvedena 1. ledna na slovenské Dvojke, nebo o Velrybách se Stevem Backshallem (Whale with Steve Backshall). A od té doby toho zase vyšly mraky! Dokumentů o přírodě se točí čím dál víc, a já sotva stíhám sledovat každou novinku. Tentokrát mám však pro vás 9 nových titulů, s nimiž můžete trávit večery příštích několika týdnů! Nebudeme to natahovat, pojďme se na ně podívat...

Winterwatch 2024

Nejnovější série oblíbeného populárně naučného pořadu o britské přírodě v zimním období byla živě vysílána od úterý 16. ledna do pátku 19. ledna na televizní stanici BBC Two. Chris Packham a Michaela Strachan se v ní vrátili do přírodní rezervace RSPB Arne v anglickém Dorsetu, odkud se částečně vysílal i Springwatch 2023, a konečně se k nim zase přidal velšský přírodovědec Iolo Williams, kterého jsme ve Watches v podstatě rok neviděli kvůli jeho zdravotním problémům se srdcem. Po většinu živě vysílaných segmentů byl Iolo od hlavní moderátorské dvojice oddělen; například ve třetí epizodě zavítal na ostrov Brownsea nedaleko břehů rezervace, kde pak v živém přenosu s kameramanem Markem Yatesem pomocí termokamery sledoval tenkozobce. Pozornost byla věnována také orlům běloocasým, jež byli v Arne reintrodukováni, rozdílům ve tvarech vousků tuleňů a lachtanů, motákům pilichům, ohroženým veverkám obecným či měchýřovkám portugalským, kterých bylo letos v zimě vyplaveno nemálo na anglických březích. Michaela Strachan moderovala tři segmenty z makro studia, z nichž jeden byl věnován velmi brzkému počátku rozmnožovacího období čolků velkých (v Arne za posledních deset let vzrostla průměrná teplota o 1,6°C, což má samozřejmě na tamní herpetofaunu velký vliv!), a v přítomnosti Lucy Lapwing se pak diváci dozvěděli něco o rycích schopnostech mnohonožek a loveckých schopnostech sasanky zelené (v přímém přenosu mohli sledovat, jak si chapadla sasanky cekem rychle přitahují ukořistěný kus rybího masa). Gillian Burke tentokrát vystupovala pouze ve čtyřech předtočených segmentech z Orknejí; v každé epizodě se vydala za jiným orknejským živočichem, od kosatek přes vydry až po vzácné a endemické orknejské hraboše, jejichž předci zřejmě pocházeli nikoliv z Británie, ale z území Belgie. Každou napěchovanou epizodu navíc zakončil oblíbený "mindfulness moment" zobrazující nějakou krajinu a její zvířata bez komentáře a hudby; s těmito segmenty Watches začaly v době covidové pandemie, a které jsou pro svou popularitu dodnes inkludovány v posledních deseti minutách každého dílu. První epizoda Winterwatch 2024 byla zakončena věnováním Lucy Bowden, dlouhodobé producentce seriálu, jež zesnula v minulém roce. Na fotografii ukázané po skončení závěrečných titulků byla vyobrazena se svými dvěma psy. Producentem této série byly Jo Horsey (Villages by the Sea) a Laura Whitley (Naomi's Nightmares of Nature), a režisérem všech epizod byl James Morgan (Autumnwatch). Součástí pořadu byla také soutěž, jejímž cílem bylo najít lidi, kteří se starají o zvířata nebo o životní prostředí, ale nemají dost vizibility; zúčastněné, kteří mohli být přihlášeni do 2. února, pak mohla "do výše" vynést porota tvořená Amirem Khanem, současným prezidentem RSPB, hlasatelkou Zoe Ball z BBC Radio 2 a Chrisovou nevlastní dcerou Megan McCubbin. Na BBC iPlayer byly také odvysílány speciály pod názvem Watch Out, které moderovala Hannah Stitfall.


A Real Bug's Life

Ve středu 24. ledna bylo na streamovací službě Disney+ uvedeno všech pět epizod 1. série nového entomologicky zaměřeného dokumentárního cyklu A Real Bug's Life (Skutečný život brouka), jehož název je pochopitelně inspirován slavným animovaným filmem z roku 1998. Každá dvaatřicet minut dlouhá epizoda poskytuje vhled do životů jiných druhů hmyzu v jiném prostředí. První díl, The Big City, je zaměřen na život hmyzu v městském prostředí; díl druhý, Welcome to the Jungle, se zaměřuje na tropický hmyz v deštných lesích okolo rovníku; třetí epizoda, The Busy Farm, se věnuje hmyzu žijícímu na polích, loukách a v zemědělském prostředí; Braving the Backyard patří potvůrkám, se kterými bychom se nechtěli probudit v rakvi pod zemí; a konečně pátý díl, Land of Giants, je věnován velkému hmyzu z africké savany, kde se musí potýkat nejen s obřím sloním trusem. Přestože záběry na hmyz v někdy i neobvyklých situacích jsou přímo spektakulární, není žádným tajemstvím, že cyklus byl natáčen zčásti ve studiu; například scéna se švábem pohybujícím se po New Yorku v první epizodě byla natočena v makrostudiu před monitorem se záběry chodníku, a před něj bylo postaveno malé terárium se zvířecí hvězdou segmentu. Zajímáte-li se o natáčení dokumentů o přírodě tak dlouho jako já, vůbec vás to nepřekvapí. Nicméně někteří kritici vyzdvihli, že název A Real Bug's Life je pak vlastně falešný; natáčený hmyz se mnohdy nachází v situacích, které neodpovídají realitě, ale scénáři. To ovšem neznamená, že by tento cyklus nebyl dobrou, poučnou zábavou pro zájemce o hmyz. Režiséry seriálu jsou Nat Sharman (One Strange Rock), John Capener (Tiny World), Alex Hemingway (Micro Monsters 3D) a Alex Ranken (Forces of Nature with Brian Cox). Na produkci se podíleli i občasný spolupracovník Nigela Marvena Rob Harvey (Alligators with Nigel Marven) a Lucy Bilson, jež se podílela na tvorbě cyklu Animal pro Netflix, který vyšel před třemi roky. Hudbu pro cyklus složil hollywoodský skladatel Mark Mothersbough (Thor: Ragnarok). V originále dokument vypráví herečka Awkwafina (Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings, Raya and the Last Dragon). A Real Bug's Life je dílem společností Plimsoll Productions a National Geographic. Druhá série je právě ve výrobě.


Prehistoric Planet Immersive

Epický paleodokument Prehistoric Planet (Prehistorická planeta) vyprávěný Davidem Attenboroughem možná nadobro skončil loňskou 2. sérií, ale to neznamená, že bychom do svrchnokřídového světa dinosaurů a dalších prehistorických zvířat nemohli znovu nahlédnout, a to dokonce pod stejnou značkou. Od tvůrců Prehistorické planety totiž s 2. únorem 2024 na streamovací službě Apple TV+ začala vycházet série krátkometrážních speciálů Prehistoric Planet Immersive, z nichž každý je dlouhý 4 minuty, a které lze na Apple TV+ sledovat s pomocí zařízení Vision Pro. Díky němu je divák přemístěn do trojrozměrného animovaného světa prehistorických živočichů, a může si jej pořádně prohlédnout. Prehistoric Planet Immersive je prvním krokem k jakému Ready Player One v prehistorickém světě! Zatím vyšla jediná čtyřminutová epizoda, nazvaná Pterosaur Beach (Pterosauří pláž). Výkonným producentem projektu je opět, jako v případě hlavní desetidílné série, Jon Favreau (Iron Man, The Jungle Book). 


NOVA: When Whales Could Walk

Ve středu 31. ledna byl na americké televizní stanici PBS odvysílán díl série NOVA s názvem When Whales Could Walk (Když velryby uměly chodit), načež byl uveden i na streamovacích službách Apple TV+ a Roku. Tento hodinový film je zaměřen na 43 milionů let staré fosilie eocénních kytovců z oblasti Wadi Hitan (doslova "údolí velryb") v egyptské Sahaře. Hlavními figuranty dokumentu jsou paleontologové Hesham Sallam, Abdullah Gohar a Shorouq Al-Ashqar, kteří se dlouhodobě fosilními kytovci zabývají. Zvířaty, jež jsou hlavními subjekty tohoto dokumentu, jsou nejprimitivnější kytovec Pakicetus a velký protocetid Phiomicetus anubis, jenž byl formálně popsán teprve v roce 2021. Ve filmu samozřejmě nechybí ani animace těchto předků velryb; rozhodně není na špatné úrovni. Snímek se vrací i k otázkám Charlese Darwina o původu kytovců, a připomíná, že Darwin své pasáže pojednávající o tomto tématu v podstatě z většiny vymazal ze svého díla O původu druhů. When Whales Could Walk režírovala Bella Fank (Lost Pyramids of the Aztecs) a produkovali jej mj. Kristine Allington (Nova Wonders) a Michael H. Amundson (Beyond the Elements). Hudbu k filmu složil Eric LeMoyne (Patrick Aryee's Wild World). Vypravěčkou filmu je herečka Julia Montgomery Brown (London Has Fallen). Celková stopáž je 53 minut.


Horizon

Ačkoliv příznivci dokumentárních pořadů mají název Horizon neodmyslitelně spjat s již 60 let vysílanou vědeckopopularizační sérií od BBC, další nový přírůstek na seznam letošních novinek má stejný název, a zaměřuje se na přírodní bohatství Saúdské Arábie. Tento padesátiminutový dokument od Konoz Initiative, uvedený na streamovací službě Netflix 16. ledna, si dává za cíl rozšířit povědomí o fauně a potažmo i flóře Saúdské Arábie, přičemž se zaměřuje na zvířata jako jsou arabští levharti, přímorožci, plameňáci, dugongové, delfíni, karety, žraloci velrybí a mnohá další. Horizon diváka přenese do arabských vádí, oáz, na písčité pláže i na mlžné vrcholky hor, od horkých pouští po širé, teplé moře. Produkce snímku zabrala dva roky, a podílelo se na ní 50 lidí, jež zamířili do 28 lokalit v zemi. Zatímco v arabském originále je Horizon vyprávěn Khaledem Alenzim, anglický komentář zprostředkoval herec David Gasman (Mush-Mush & the Mushables, Jamie's Got Tentacles). Za většinu záběrů ve snímku jsou zodpovědní kameramani Julien Fevre (Médecines d'Outre-Mer, les Antilles) a Gavin Thurston, dlouhodobý spolupracovník Davida Attenborougha, který má na svém kontě tituly jako The Private Life of Plants či David Attenborough: Life on Our Planet. Za střih filmu byl zodpovědný Julien Munschy (Mission COVID). Režie se chopila Lilou Lemaire, jež má za sebou například dokumentární film Shuklaphanta, the other wild Nepal z roku 2016. 


Ben Fogle: New Lives in the Wild - Series 18

Od 2. ledna vychází každé úterý na britském televizním kanálu Channel 5 nový díl 18. série populárního seriálu Ben Fogle: New Lives in the Wild (Ben Fogle: Nové životy v divočině), který se dlouhodobě zaměřuje na alternativní životní styly vvybraných osob v některých odlehlejších koutech světa. Známý televizní moderátor a dobrodruh Ben Fogle (Britain's Whales, Britain's Sharks, Inside Chernobyl with Ben Fogle) s nimi vždy stráví omezený čas, lépe je pozná a zažije si to, co obvykle ve svých životech zažívají oni. Přitom se čas od času setká i s nějakým tím zvířetem, jež ony kouty světa obývají. Každá pětačtyřicetiminutová epizoda vypráví jiný příběh. V prvním dílu letošní série, nazvané Columbia (Kolumbie), se Ben setkal s Vanessou Forero, která žije v kolumbijských horách Sierra Nevada de Santa Marta, což je oblast s největší biodiverzitou v celé Kolumbii. Její život byl pořadem vykreslen jako typická idylka, kterou s největší pravděpodobností opravdu není, ale toto je zkrátka televize. Další dosud odvysílané díly se věnovaly příběhům lidí z Irska, Norska, Thajska, Anglie, Srí Lanky a Portugalska; 20. února vyjde díl z Chile. Producentkou 18. série Ben Fogle: New Lives in the Wild je Natalie Wilkinson (Monkey Life), jednotlivé díly pak produkovali a režírovali Dimitri Collingridge (Ben Fogle: Return to the Wild), Sean McDonnell (Our Wildest Dreams), Ita Fitzgerald (A Place in the Sun) a Sam Lang (Ben Fogle's Lost Worlds).


Gorilla

Ačkoliv dokumentů o gorilách - primátech, jež se řadí k našim nejbližším žijícím příbuzným - je mnoho, nejnovější snímek režírovaný Haraldem Pokieserem (The Incredible Hulik and His Beavers) se dost možná řadí k těm výjimečnějším. Jde o třiapadesátiminutový intimní pohled do životů tlupy západní gorily nížinné (Gorilla gorilla gorilla) v gabunském Národním parku Loango. Film se částečně zaměřuje na vyrůstání drobné gorilky, jež se narodila jedné ze sledovaných samic. Ve filmu vystupují také ochránci, jež se ze všech sil snaží gorily nížinné chránit, a zrovna tak se snaží o ochranu celého národního parku - jednoho z posledních nedotčených území na pobřeží tropické Afriky. Dalšími zvířecími hvězdami filmu Gorilla jsou sloni pralesní a buvoli. Snímek v originálním znění vypráví herečka Debra Wilson, která je známá zvláště pro propůjčení svého hlasu postavě Amandě Waller v nové PC hře Suicide Squad: Kill the Justice League z proslulé batmanovské série Arkhamverse; kromě toho namluvila třeba i Storm ve hře X-Men: The Official Game. Většina záběrů v dokumentu Gorilla je dílem Stephana Krassera (Universum, Terra Matter). Film sestříhal Jörg Achatz (Explorers: Adventures of the Century), a hudbu k němu složil David Mitcham (Nature: Forest of the Lynx). Gorilla, uvedená v premiéře ve středu 31. ledna 2024 na americké stanici PBS, je 9. dílem 42. série dlouhodobě vysílaného cyklu Nature. Jde o dílo od Terra Matter Studios, WNET Group, Doclights a Naturfilm, a na produkci se podílela i společnost National Geographic.


Wilderness with Simon Reeve

Další novinkou ze začátku letošního roku je čtyřdílná minisérie Wilderness with Simon Reeve (Divočina se Simonem Reevem), jejíž první epizoda měla premiéru v neděli 21. ledna v 21:00 greenwichského času na televizní stanici BBC Two. V tomto dokumentárním cyklu se cestovatel, žurnalista a moderátor Simon Reeve, známý například ze seriálu Tropic of Capricorn (Obratník kozoroha) od BBC z roku 2008, vydává na čtyři cesty do čtyř odlišných koutů světa, přičemž cílí do některých z posledních takzvaných divočin na naší planetě. V prvním dílu, Congo, se vydává do konžského deštného pralesa, konkrétně do Národního parku Salonga v Demokratické republice Kongo. Jeho cílem je setkat se s oblíbeným subjektem přírodopisných dokumentů, bonobem, přičemž se dává dohromady s lidmi z etnické skupiny Baka a zjišťuje například, jakým způsobem získávají od divokých pralesních včel med. Druhý díl nese název Patagonia, a Simonovým cílem je v něm Šedý ledovec (Grey Glacier) na východě Chile. Přitom putuje přes travnaté pampy a úpatí And, a setkává se mj. s pumami a také s pasáky dobytka, jež jsou známí jako gaučové. Třetí díl, Coral Triangle, uvedený v neděli 4. února, je záznamem Simonovy cesty do oblasti Korálového trojúhelníku mezi ostrovy Filipín, Malajsie a Indonésie; jde o oblast proslulou svou mořskou biodiverzitou. V epizodě si zahraje nemálo živočichů, od pestrobarevných ryb z korálových útesů až po žraloky velrybí. A konečně poslední díl, Kalahari z minulé neděle, umožňuje divákům nahlédnout do slavné jihozápadoafrické pouště nabízející Simonovi setkání mj. se Sany a s táhnoucími pakoni. Z pouště náš průvodce míří do jednou ročně zaplavované delty Okavango, kde ho čeká skutečný africký ráj. Režisérem každého z 59 minut dlouhých dílů je Chris Mitchell (Sacred Rivers with Simon Reeve), výkonným producentem série je Sam Bagnall (Indian Ocean) a za střih seriálu byl zodpovědný Chris Brainwood (Mediterranean with Simon Reeve). Dokument je dílem společnosti The Garden Productions, jež se Simonem Reevem spolupracuje již mnoho let.


My Best Friend's an Animal

Nový šestidílný seriál My Best Friend's an Animal (Můj nejlepší kamarád je zvíře) se v premiéře vysílá od konce minulého týdne na britské televizní stanici Sky Nature. Jde o dílo společnosti Big Wave Productions, zaměřené na neobvyklé a silné vztahy lidí s různorodými zvířaty. Každá epizoda je vyplněna šesti příběhy; v prvním díle byli diváci seznámeni například se Sammi a její drůbeží na Floridě, s Tiannou z Los Angeles a její kamarádkou Rose, která je skákavkou, nebo s marinní bioložkou Sheree a její nejlepší přítelkyní chobotnicí z mělkých vod poblíž Melbourne. Třetí epizoda My Best Friend's an Animal, která měla na Sky Nature premiéru 16. února večer, je skutečně speciální, neboť její poslední, šestý příběh je věnován Nigelu Marvenovi a jeho nejlepšímu zvířecímu kamarádovi, sovičce Digger, kterou znají všichni, jež Nigela a jeho dobrodružství sledují na Twitteru. Digger je sýček králičí, kterého Nigel adoptoval v létě 2019, a od té doby si vytvořili vskutku velmi blízký vztah. Diváci se dozvědí, čím Nigel Diggera živí, a jak soví kamarád našemu oblíbenému přírodovědci pomáhal v době covidové pandemie, kdy se Nigel potýkal s rakovinou mandlí. V dalších epizodách se diváci dočkají třeba příběhu Jeffa Parmara a svišťů žijících na jeho zahradě na americkém středozápadě, Cristiny Zenato a jejímu dvacetiletému vztahu se žraloky Perezovými v karibských vodách (Cristinu si můžete pamatovat i ze segmentů se Stevem Backshallem v Blue Planet Live z roku 2019!) či životu kočkadana červenozeleného se svou lidskou kamarádkou Belindou v Jižní Africe. Od 17. února je tento nový seriál vysílán také na americkém kanále Love Nature; a právě ode dneška jej budete moci sledovat i na české verzi tohoto kanálu, máte-li satelitní službu Skylink. První díl My Best Friend's an Animal česká verze Love Nature uvede dnes v 19:00.


V brzké době nás čeká také uvedení dokumentární trilogie Secrets of Sound with David Attenborough, v níž se veteránský televizní přírodovědec pokusí odhalit tajemství zvukové komunikace mezi zvířaty, o níž jsme donedávna vůbec nevěděli. Tuto trilogii uvede též kanál Sky Nature, a to ke konci února. V rámci série Nature od PBS vyjde v poslední celý únorový týden film Patrick and the Whale, zaměřený na cestu Patricka Dykstry za vorvani ve vodách poblíž karibského ostrova Dominika. Čekám na více informací ohledně připravovaného dokumentu Nigela Marvena s názvem Wild Arabia, který by měl být uveden v létě na streamovací službě MagellanTV. Ke konci loňského roku bylo také odhaleno, že Steve Backshall bude moderovat dva dokumenty pro Channel 5 - Croc Watch, zaměřený na krokodýly, a Hippo Watch, dokument o hroších. Pomalu se také začínají vynořovat nové informace o právě natáčeném paleontologicky zaměřeném osmidílném dokumentu NBC s názvem Surviving Earth.

Dalšího článku s dokumentárními novinkami se dočkáte ve druhé polovině března!

2 komentáře:

Kuzuri řekl(a)...

S publikací tohoto článku vytvářím novou rubriku Dokumentární novinky, do které budou retroaktivně zařazeny i všechny předchozí dokunovinky z posledních let. Věřím, že tímto způsobem bude pro vás, čtenáře, tento projekt přehlednější, neboť rubrika Ostatní zajímavosti v současné době slouží velkému množství jiných témat.

Nikola řekl(a)...

Přírodopisné dokumenty ráda sledovala moje prateta. Já většinou sleduju něco v televizi až večer, ale ráda se nechám inspirovat něčím zajímavým, takže děkuji za tipy. 🙂

Okomentovat

Nejčtenější